Програм Снажно зелено

Програм подршке неформалним групама за заштиту животне средине и одрживи развој заједница

 

Отворен је трећи круг Програма подршке неформалним групама за заштиту животне средине и одрживи развој заједница “Снажно зелено“ који спроводе Млади истраживачи Србије, у оквиру пројекта “Зелени инкубатор – развој компетентног цивилног друштва за подршку имплементацији правних тековина ЕУ о животној средини”.

 

Мисли велико, учини бар мало – покрени лавину!

 

Више од четрдесет година Млади истраживачи Србије покрећу и развијају активности које доприносе одрживом развоју, волонтеризму и заштити животне средине. Подршка неформалним групама је логичан корак унапред, знајући да најбоље идеје долазе од групе грађана која се спонтано окупи и има слободу одлучивања.
Верујући у грађански активизам и важност локалних иницијатива, у сарадњи са Београдском отвореном школом (БОШ) и Инжењерима заштите животне средине (ИЗЖС) развили смо програм подршке за наредне три године, који ће, надамо се, прерасти у наш заједнички, дугорочни рад на заштити животне средине.

Позивамо вас да кренемо СНАЖНО и ЗЕЛЕНО, у даљи развој наших локалних заједница!

Kо може да се пријави?
За учешће у програму се могу пријавити неформалне групе од минимално 5 особа које су држављани и бораве на територији Републике Србије, међу којима се један/једна издваја као званичан/на представник/ца групе ( који/ја мора бити пунолетан/на), и које су директно одговорне за припрему и реализацију пројекта који предлажу.

Kоје активности подржавамо?
Предложени пројекат може укључити следеће активности: кампање о питањима која се тичу пружања информација и подизања свести становништва о важности, заштити и промоцији животне средине и природног наслеђа; креирање медијских садржаја малог формата; јавне манифестације и догађаји: трибине, округли столови, радионице, уличне акције; маркетиншке активности за унапређење локалних зелених производа; подршка изградњи или надоградњи/обнови зелене инфраструктуре мале величине; активности осмишљене за подстицање еколошки прихватљивих економских активности; активности осмишљене за борбу против загађења и неодрживог коришћења ресурса; подршка увођењу добрих пракси и модела управљања животном средином из Европске уније; заговарање за заштиту животне средине у складу са стандардима Европске уније; приступ правној заштити у вези са питањима заштите животне средине; промовисање учешћа грађана у процесима доношења одлука у вези са животном средином.
Листа наведених активности није коначна а више детаља о активностима можете прочитати у Смернице за подносиоце пријава Снажно зелено.

Буџет програма
Расположиви фонд за 2021. годину износи 4.730.000 РСД. У овој години, биће подржано најмање 20 неформалних група у максималном износу од 236.500 РСД по пројекту.

Kако учествовати у програму „Снажно зелено“?

 1. Упознајте се детаљније са програмом

  Прочитаје Смернице за подносиоце пријава Снажно зелено.
 2. Решите све своје недоумице у вези овог позиваПитања у вези са конкурсом могу бити постављена путем е-поште на info@snaznozeleno.rs

  Одговоре на постављена питања можете пронаћи овде: 
 3. Пријавите се!Након што попуните пријавну документацију (Анекс 1: Образац предлога пројекта, Анекс 2: Образац буџета и Анекс 3: Изјаву неформалне групе), пошаљите нам путем онлајн формулара који можете пронаћи на следећем линку:

  ОНЛАЈН ФОРМУЛАР

  Образац предлога пројекта можете преузети ОВДЕ.
  Образац буџета можете преузети ОВДЕ.
  Образац изјаве можете преузети ОВДЕ.

Уколико је документација успешно послата, добићете аутоматску поруку о пријему на адресу е-поште коју сте навели у онлајн формулару.

Обрасци који су попуњени руком, као и они достављени мимо горе наведеног онлајн формулара неће бити разматрани.

Након селекције пројеката СВИ који су се пријавили на конкурс ће бити обавештени о резултатима

Временски рокови

Позив за пријаву пројеката је отворен од 04. фебруара 2021. године до утрошка средстава у Фонду, што значи да је конкурс за пријаве отворен стално, чиме се пружа могућност неформалним групама да се пријаве када год им је потребна финансијска подршка. Процена и одабир пројеката ће се вршити 4 пута годишње, а на сајту www.mis.org.rs биће редовно објављивани датуми заседања комисије. Предлози пројеката који буду достављени до 6. октобра 2021. године, до 23:59 часова, биће разматрани током петог заседања евалуационе комисије. Све пројекте пристигле након поменутог термина, комисија ће разматрати током наредног заседања.

Максимално трајање подржаних пројеката у оквиру Програма је до 5 месеци.

ЧЕKАМО ВАШЕ ПРИЈАВЕ!

Пројекат Зелени инкубатор реализује Београдска отворена школа (БОШ), у сарадњи са Младим истраживачима Србије (МИС) и Инжењерима заштите животне средине (ИЗЖС), а уз подршку Европске уније. Више о пројекту можете прочитати ОВДЕ.