Права и обавезе волонтере

ТОКОМ КАМПА

Волонтери морају поштовати правила понашања која владају на кампу. Наравно, на кампу влада демократија, у смислу да свако може да каже оно што мисли и да ради оно што жели, али само уколико то не нарушава организацију и компактност кампа.
Сви се добровољно пријављујете на радне кампове, што значи и да прихватате да ћете на кампу радити одређену врсту посла без новчане накнаде. У питању је друштвено користан посао и ви својим радом доприносите напретку локалне заједнице. То је оно што би требало да буде основна мотивација сваког волонтера. Наравно, добар провод и забава на кампу, обиласци, екскурзије и друго зависе од вас и од осталих волонтера учесника на кампу (погледајте почетак овог одељка). Али свакако то не би требало да вам буде главни и основни мотив за учешће на неком кампу. Идеја о организовању волонтерских кампова је заиста племенита замисао коју не би требало да срозавамо на један баналан туристичко-забављачки ниво.

ОПШТА ПРАВА И ОБАВЕЗЕ ВОЛОНТЕРА

Права

 • да раде осмишљен задовољавајући посао
 • да буду информисани о организацији за коју волонтирају
 • да имају јасну улогу и позицију
 • да буду пажљиво одабрани за одговарајући посао који задовољава јавни интерес и потребе
 • да буду обучени за посао којим ће се бавити
 • да имају здраво и сигурно радно окружење
 • да буду бирани на основу једнаких могућности и без дискриминације
 • да се њихови лични подаци не злоупотребљавају
 • да имају особу која ће их надгледати и која ће их усмеравати у току рада
 • да покажу иницијативу и осећај за лидерство да искажу своје мишљење и дају свој допринос у планирању и
 • имплементацији програма посла
 • да буду третирани као равноправни сарадници
 • да могу слободно да кажу ”не” ако је потребно
 • да им се изда потврда о волонтерском раду (по захтеву)

Обавезе

 • да учествују у програму волонтирања са ентузијазмом и посвећени
 • да се сарадници на њих могу ослонити
 • да траже подршку и помоћ када им је потребна
 • да буду отворени и искрени о својим очекивањима и способностима
 • да прихвате да раде само оно за шта су квалификовани и шта могу да успешно заврше
 • учествују на обукама које су предуслов за учествовање у програму
 • да заштите право на приватност података Волонтерског сервиса, организације у којој волонтирају, других волонтера и запослених
 • да ради у тиму заједно са другим волонтерима или запосленима
 • заврше посао у предвиђеном року, пратећи предвиђене процедуре
 • поднесу извештај односно попуне евалуацију поповратку са кампа
 • обавесте организацију када желе да напусте камп пре званичног завршетка кампа
 • запамте да представљају Волонтерски сервис према организатору програма волонтирања и локалној заједници

 

Није битно где путујете: на камповима у Француској, Белорусији, Мароку или Србији волонтери са којима ћете се дружити и живети две недеље долазе из целог света.

Најважнији састојак доброг радног кампа је дух сарадње. Сваки камп се разликује по: броју волонтера, њиховом пореклу и земаљама из којих долазе, равнотежи међу половима учесника кампа, степену укључености локалне заједнице, начину вођења кампа и одлучивања, смештају и флексибилности распореда радног/едукативног дела и слободног времена.

Долазите у групу – каква атмосфера ће владати у њој зависи од ваше добре воље и вашег доприноса. На камп обавезно понесите спремност да учите, слушате и помажете. Будите отворени, јер ћете највероватније бити изложени културним разликама које ћете, испрва, тешко разумети. Постављајте питања, започињите разговор, разбијте лед. Ово је ваша прилика да учите, делите са другима и развијате се у правом међународном окружењу.

Припремите се за локалну културу. Што више будете знали, богатије ће вам бити искуство! Пре него што кренете на камп прикупите што је могуће више информација о земљи и дестинацији у коју идете. Научите неколико речи језика те земље. За почетак консултујте интернет или, нпр. водиче „Lonely Planet„. Опасности по здравље, криминал, улоге полова, кухиња, религија, политика, правила лепог понашања, односно обичаји, временске прилике и друго могу бити огромне препреке уколико нисте добро припремљени. На вама је да будете свесни политичке и економске ситуације земље у коју путујете. Ризик преузимате на себе.

Упознајте тему и циљ кампа. Можда ће се од вас очекивати да учествујете у тематским разговорима. Ако можете, понесите материјале у вези са сличним пројектом из вашег краја (чланке или брошуре о алтернативним решењима социјалних проблема или проблема угрожености животне средине, политичким покретима, питањима међународног мира и правде, итд). Размислите можете ли да обављате рад предвиђен пројектом и да ли имате одговарајућу одећу и обућу.

На камп стигните на време. У инфо пакету, тј. детаљним информацијама о кампу, добићете упутства кад и како да дођете на место сусрета са организаторима. Ако време није прецизирано, планирајте да дођете током поподнева првог дана кампа (датума одређеном као почетак), пре вечере, а напустите камп последњег дана кампа после доручка. Немојте мислити да ће вам смештај бити обезбеђен уколико дођете дан раније или дан после почетка кампа. Уколико не можете да стигнете на камп на време, или ако долазите раније, морате унапред контактирати организаторе кампа (ваше домаћине или вође кампа), а ако то не успете, онда нашу канцеларију (МИС-ВСС). Контакте организатора ћете добити од нас и/или у детаљним информацијама о кампу (инфо пакету).

Будите спремни да кувате! На већини радних кампова волонтери кувају за групу (од десетак и више људи), свакодневно мењајући своје улоге. Пошто ће на сваког доћи ред за кување, понесите неке рецепте од куће који су једноставни, не захтевају састојке које можда нећете пронаћи у земљи у коју идете, и, наравно, које умете да направите 🙂 Будите креативни и спремни да пробате нове укусе и другачију храну – из свих крајева света.

Осим другачијих укуса, сусрешћете се са другачијим културама и начинима живота. Зато треба на камп да дођете са пуно толеранције и отвореног ума. Биће вам забавно у таквом међународном окружењу и пуно тога ћете научити једни од других. Сви треба да учествују у свакодневним пословима које група обавља, попут кувања, чишћења, одласка у куповину/набавку, итд.

Слободно време: Ако имате идеју како да га проведете, предложите групи. Понесите неке друштвене игре, музичке инструменте… Постоје бројне игрице за групе које су забавне и помоћи ће да се изгради дух заједништва унутар кампа. Потражите их на интернету.

Локални закони: То што нисте знали да се закони, права и слободе у Србији можда разликују од оних у другим земљама, није оправдање. Упознајте и поштујте законе земље у коју одлазите. МИС-ВСС не може да вам помогне уколико будете имали проблема са законом.

Безбедност: Вредне ствари (новац, карте, документа) увек држите уз себе – никад у вашем пртљагу или, још горе, у задњем џепу. Путовати по Европи, Америци, Канади или Јапану је генерално сигурно колико и путовање по нашој земљи. Прочитајте у водичима попут „Lonely Planet“-а како је у другим регионима. Свудa постоји ризик, користите здрав разум.

УПОЗОРЕЊЕ!

Дрога и црно тржиште

Кад је у питању дрога, препродаја стране валуте, шверц или било које друго незаконито понашање, постоји само једна реч: НЕМОЈТЕ. У питању је ваша кожа! То што не познајете законе земље коју посећујете, неће вас спасти.

Осим ако у опису кампа или инфо пакету не пише другачије, морате понети врећу за спавање и подметач за врећу. Користите ранац (да би вам руке биле слободне) и не носите превише ствари. Листа са додатним стварима које треба да понесте биће вам послата пошто будете примљени на камп. На камповима је углавном опуштена атмосфера и обично ће вам бити потребна удобна одећа и обућа за рад и путовање (сходно клими подручја у које идете). Не заборавите лекове (посебно ако сте под терапијом) и основне ствари за прву помоћ. Ако имате места, понесите слике вашег места, мале сувенире за размену, музику, неке забавне игре.