Волонтерски кампови у иностранству

То што немаш дебели новчаник, пасош и богате рођаке у иностранству, не значи да и ово лето треба да седиш код куће и уздишеш док прегледаш албуме фотографија са Фејсбука и Инстаграма својих пријатеља и познаника са занимљивих и егзотичних путовања.

Твоје је само да одговориш на следећа питања, а има ко ће да организује твоје летовање!

Овог лета желим да:

  1. упознам неке друге мирисе, звуке, места, догађаје и људе
  2. научим сасвим нове вештине
  3. обновим знање страног језика
  4. стекнем пријатеље из целог света
  5. допринесем да Земља постане здравије и праведније место

Ако имаш барем три позитивна одговора, прочитај ко све и како може да се пријави за учешће на камповима и одабери неки од преко 2500 кампова.

У центру активности Волонтерског сервис Србије је међународни волонтерски камп, посебан облик међународног волонтерског сервиса, као средство неформалног образовања и имплицитног учења којим се подстиче развој локалних заједница, интеркултурно разумевање и дијалог, активно и демократско учешће и мобилност младих, социјална инклузија, једнакост полова, солидарност, слобода и мир. Кампови се у свету организују од 1920. године међу више од 90 волонтерских сервиса повезаних кроз 5 међународних мрежа, који заједно размене преко 20.000 волонтера годишње.

 

Шта је међународни волонтерски камп?

 

ОТКУД?
Идеја за први међународни радни камп родила се у Француској, 1920. године. У једном селу, попришту жестоке битке, сусрели су се представници обе стране у сукобу, да заједно поправе разрушено. Касније су се људи окупљали да би помагали унесрећенима (након лавина, поплава, глади), као и током грађанског рата у Шпанији, односно током и након завршетка Другог светског рата.

ВОЛОНТЕР?
„Волонтер је особа која ради (делује) у корист друге особе, по слободној вољи, без надокнаде.“ – Дефиниција УНЕСКО Координативног комитета за међународни волонтерски сервис. (Coordinating Committee For International Voluntary Service – CCIVS)

РАД?
Радни кампови се називају радним, јер се на њима нешто и ради. Волонтери се труде да раде колико могу. Од њих, наравно, нико неће тражити превише, јер они нису јефтина радна снага – овде рад има одређену симболику. Запамтите, у питању је волонтерски рад, што значи да нећете бити плаћени. Веома је важно да сте мотивисани за волонтирање. Уколико нисте, нећете толико уживати у радном кампу. Ако јесте, то ће вам бити фантастично искуство.

Осим радног дела, који не траје дуже од 5-6 часова дневно, пет или шест дана недељно, кампови укључују и слободне активности, али и део образовног карактера (предавања стручњака из области у вези са темом кампа). Викендима се не ради, већ се организују разне екскурзије, обиласци, интернационалне вечери.

КАКАВ РАД?
Волонтерски кампови су тематски веома различити: најбројнији су „еколошки“ односно пројекти везани за заштиту животне средине у најширем смислу, истраживачки односно студијски, уметнички, социјални (попут рада са децом, хендикепираним особама, старима, избеглицама, етничким групама), архитектонски, реновирање или грађевински радови, пољопривредни, брига о животињама, археолошки, мировни, итд. Радни кампови могу бити било каквог типа, јер настају из потребе локалне заједнице где се одржавају. Свима је заједнички циљ да допринесу да наша планета постане мирније, здравије и праведније место.

ЗАШТО?
Један од главних циљева радног кампа је стварање контаката између учесника из иностранства и локалног становништва, чиме се доприноси бољем разумевању народа и култура, пријатељству и миру. Волонтери су тако и учесници у свакодневном животу, а не туристи. Тиме добијају потпуно другачију слику земље у којој бораве, посматрану из угла самих становника, и упознају много боље њихову културу и обичаје.

КАДА?
Већина програма се одвија од јуна до септембра. Кампове који се одвијају ван сезоне објављујемо на нашој страници на интернету (употребите наш претраживач) или информације о њима добијате путем наше мејлинг листе. Има око две стотине програма који се одржавају од октобра до маја.

КОЛИКО ДУГО?
Највећи број кампова траје две до три недеље. Отприлике 25% наших волонтера пријављује се на више од једног кампа у току сезоне. Можете цело лето провести на камповима у иностранству – уколико се пријавите за више од три кампа у години, не наплаћујемо пријављивање за четврти и сваки наредни камп.

СМЕШТАЈ, ХРАНА?
Иако израз „радни камп“ садржи реч „камп“, ретко се дешава да ћете буквално камповати. Најчешће је смештај у школи, омладинском центру, планинарском дому, приватним кућама и слично. Можда ћете у неким случајевима спавати и/или живети у шаторима. Услови живота на радним камповима знатно се разликују од случаја до случаја. Мада су учесници припремљени на често веома једноставне услове, смештај укључује тушеве и кухињу. Осим ако није другачије наглашено, на камп је потребно понети врећу за спавање, осим ако организатор није другачије навео.

Храну обично припремају наизменично сами волонтери (по двоје се смењују свакодневно), па се од њих очекује да од куће понесу и неколико рецепата. Ово је добра прилика да се проба храна са разних меридијана.

ЈЕЗИК?
Осим уколико није другачије наведено у опису кампа, језик кампа је енглески. Важно је да говорите макар елементарни енглески језик, односно онолико колико вам треба да се споразумевате. Неки описи кампова нису наведени на енглеском, већ на језику који ће се говорити на дотичном кампу. У МИС – ВСС-у смо, током свих ових година бављења међународном разменом младих, схватили да је боравак на кампу, и одржавање контаката са пријатељима који се тамо упознају, често значајна мотивација нашим волонтерима да више науче/усаврше страни језик. Зато, нико вам из канцеларије МИС – ВСС-а неће дати тест из енглеског језика кад дођете да се пријавите на камп, али будите свесни да вам веома слабо знање језика може бити препрека за потпуније учешће у животу кампа.

ЖИВОТ НА КАМПУ?
Организација свакодневног живота је таква да су волонтери као породица, помажу једни другима, организују и деле дневне обавезе попут припреме хране, радних активности и слободног времена. Сваки учесник кампа треба да буде укључен у групни живот (и свакодневне послове) и да доприноси својим идејама. Имате прилику да упознате друге културе и другачије начине живота – искористите је! На камп понесите – пуно толеранције! Будите отворени. Биће вам јако забавно и научићете много једни од других.

СЛОБОДНО ВРЕМЕ?
Како проводите ваше слободно време, зависи од места одржавања кампа, могућности које постоје на подручју где се камп одржава, и шта ви и остали учесници кампа желите да радите. Готово увек можете да идете у шетњу, правите логорске ватре, певате, причате, играте, бавите се спортом… У највећем броју случајева, домаћини организују неке активности. То могу бити разне екскурзије и излети, одласци у природу, на концерте или плажу, сусрети са локалним становништвом, посете оближњим знаменитостима, музејима и другим институцијама.

КОНТАКТИ СА ЛОКАЛНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ?
На неким камповима имаћете више контаката са локалним становништвом. Млади из села често имају потпуно другачији живот од вашег. На пример, можда немају исти ниво образовања као ваш. По нашем мишљењу, подједнако је важно да се упознате са њима, као и са осталим учесницима кампа. Ипак, знајте да интензитет контаката са локалном заједницом/младима потпуно зависи од локалних прилика. Неће га, на пример, уопште бити уколико будете били смештени у веома изолованом месту.

КАМП ЛИДЕРИ?
Увек постоји један или два камп лидера. Зову се још и вође или координатори кампа, или, у Француској, аниматори. Они ће вам помоћи да организујете активности у слободно време, јер знају више од вас какве могућности нуди подручје где је камп, воде рачуна о набавци хране и смештају и обично заступају камп према пројектном партнеру. Имају много више задужења и одговорности на кампу, али су, осим тога, волонтери као и ви.

ОСИГУРАЊЕ?
Осигурање постоји само за несреће, на већини кампова у иностранству. Имајте на уму да осигурање не покрива пут до кампа и назад. Препоручујемо вам да, поред обезбеђеног основног осигурања на кампу, ипак себи обезбедите и неко потпуније, пре него што кренете.

ТРОШКОВИ?
Износ и начин плаћања партиципације за учешће на кампу се одређује на годишњем нивоу и важи за календарску годину. Партиципација је ваш допринос организацији кампова у Србији и омогућава овом програму да постоји више од 30 година.

Волонтери плаћају трошкове пута и визе (уколико је она потребна), а смештај и храна на кампу су им обезбеђени. Један број кампова има и тзв.додатну партиципацију (participation fee) којим волонтери помажу реализацију кампа и који се плаћа организатору кампа по доласку на камп. Уколико неки камп има овакав вид додатне партиципације то ће бити наглашено у самом опису кампа.

На овој страници можеш да прочиташ следеће:

Права и обавезе волонтере

Како се пријавити на камп?