Превоз до кампа

ВОЗОВИ

Возне карте за путовање у иностранство можете купити у агенцији Путник тревл. Из Београда возом можете путовати директно до: Будимпеште, Скопља, Загреба, Љубљане, Вилаха, Софије… Више овде.
Постоје различите повластице за јефтинију вожњу возовима, које вам могу уштедети доста новца. У већини земаља добићете попусте за возне/аутобуске карте и улазнице у музеје са студентским индексом.

Овде можете прочитати о свим повластицама и попустима за путовања возом, а ми смо за вас издвојили:

БАЛКАН ФЛЕКСИПАС:
Балкан Флексипас је врло повољна карта која омогућава путовање железницама Србије, Црне Горе, Бугарске, Македоније, Грчке, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске, и Турске, у трајању од три, пет, седам, десет или петнаест дана.
Пошто дани путовања не морају бити повезани, рок важења БФП карте је два месеца.

СИТИСТАР:
Посебна понуда за повратна путовања мањих група (5 одраслих особа) из Србије до Аустрије, Немачке, Чешке, Хрватске, Црне Горе, Словачке и Словеније Ситистар обезбеђује попусте по следећем принципу: први путник плаћа пуну цену повратне возне карте а сви остали путници 50% тог износа. Попуст за децу је 75%.

ИНТЕРРЕИЛ
У току месец дана, Интерреил карта омогућава путовање железницама 30 европских земаља, Марока и бродовима поморских компанија HML и AE, које превозе путнике из Анконе и Бриндизија у Италији, до Крфа, Игуменице и Патраса у Грчкој. Интерреил карта важи за 2. разред возова а резервације места, резервације кревета у спаваћим колима као и додаци за путовање 1. разредом, односно возовима високог ранга се плаћају. Карту не можете користити у земљи у којој живите, дакле, потребно је купити повратну карту до граничног прелаза одакле почиње да важи ваша Интерреил карта. Корисне информације можете потражити и на званичном сајту Interrail

РЕИЛ ПЛУС
Легитимација Реил Плус обезбедује 15% попуста на возне карте за неограничен број међународних путовања, у периоду од једне године. За релације до Македоније ова легитимација омогућава попуст од 30% на редовну возну цену. Власник ове легитимације, при куповини карте у унутрашњем саобраћају, остварује попуст од 30% на редовну возну цену.

ПОПУСТИ ЗА ГРУПНА ПУТОВАЊА
Групи од најмање 6 одраслих лица (два детета се рачунају као један одрасли путник), све европске железнице одобравају повластице на цену возне карте. Висина повластице зависи од тога да ли се ради о путовању у једном смеру или повратној карти и свака железница сама одређује висину овог попуста, за своју територију. Попусти се крећу од 20 до 40%. Детаљније информације потражите на шалтерима железничких станица или се обратите Дирекцији за путнички саобраћај ЖТП-а „Београд“.

ЕИКА
ЕИКА је картица која свим младима испод 30 година обезбеђује око 200.000 попуста и бенефиција из области културе, превоза, путовања, услуга итд. у тридесет седам земаља Европе. Више информација о на сајту www.gpa.rs

INTERNATIONAL STUDENT IDENTITY CARD (ISIC)
INTERNATIONAL TEACHER IDENTITY CARD (ITIC)

ИСИК и ИТИК су међународно признате картице којима потвђујете да сте студент, односно наставник-професор и стичете права на попусте у преко 100 земаља света. ИСИК признаје чак и УНЕСКО. Незамењива за студентске попусте за путовања или улазнице у многим земљама, а ради се о хиљадама различитих попуста на цене смештаја, превоза, улаза у музеје, галерије, биоскопе, на спортске утакмице и слично.
Више информација о ИСИК, ИТИК и ЕИКА картицама потражите ОВДЕ

АВИОН
У последњих неколико година у експанзији су такозване „Low-Cost“ авио компаније. Што се раније купи карта „oн-lајн“, (не може се резервисати, тј. мора одмах да се купи), то су веће шансе да ћете наћи датум који вам одговара и ниску цену карте. А у питању су заиста ниске цене авио карата, често јефтиније од аутобуских или возних карата.
Међутим, ове карте се купују преко интернета и веома често је потребно да ви сами одштампате своју карту (Boarding pass), док на аеродрому само предате свој пртљаг. У доста случајева, ове авио компаније организују летове где авиони полећу и слећу са неког мањег аеродрома, што би значило да морате додатно да организујете превоз до тог аеродрома који се углавном налази у близини мањих аеордрома. Али, то не мора бити правило, јер се дешава и да су летови са главног на главни аеродром.

Из Београда и других ваздушних лука Србије можете летети следећим нискотарифним компанијама: Ryan Air, Easy Jet, Pegasus Airlines, Norwegian Air Shuttle i Wizz Air.

Следе корисне (свакако, не и једине) странице на интернету где можете пронаћи информације о јефтиним летовима:

www.skyeurope.com, www.whichbudget.comwww.gexx.dewww.easyjet.com

АУТОБУС
Информације о линијама можете добити на сајту Београдске аутобуске станице, сајту саобраћајног предузећа Ласта  и на сајту Фудекса. Од 2017. године Фликсбус саобраћа и из Србије до многобројних дестинација у Европи и карте можете наћи по приступачним ценама, а уз студентске картице имате и попусте.

АУТОМОБИЛ
Уколико планирате да возите у иностранству, за неке од земаља неопходна вам је међународна возачка дозвола. Добијате је за један дан у представништвима Ауто-мото савеза (за контакте погледајте овде) и Ауто-мото клубовима широм земље. Осим важеће возачке дозволе, пасоша, копије возачке дозволе и две фотографије потребно вам је и нешто новца
ПАЖЊА: Све горе наведене документе, повластице, карте итд. морате извадити у Србији, унапред.

ФРАНЦУСКА: За сам превоз унутар Француске се издваја железница као најсавременија у Европи и једна од најсавременијих у свету. У оквиру ње ТЖВ (www.sncf.com), као и други возови који су за нијансу спорији, а опет доста јефтинији. Када је сам ТЖВ у питању, цене драстично варирају током временског периода и јако су повољне уколико се резервише унапред преко интернета. Из личног искуства волонтера, куповином карте пред сам полазак, често сте принуђени да путујете првом класом, јер једино у њој има места за чак 150 евра у једном смеру. Возови су брзи, комфорни, тачни. Оно што ову железницу чини још бољом јесте аутобуски превоз у склопу ње, који путника превози од железничке станице до крајње дестинације и трошкови овог превоза улазе у цену возне карте и са њом се резервишу.
Воз ка Француској није најбоља опција због великог броја преседања и на крају је скупља опција, али могуће је отићи домаћим возовима до Будимпеште, а потом на даља преседања. Могуће је такође аутобусом отићи до северне Италије, а потом наставити француским возовима.

НЕМАЧКА: У Немачкој железница је јако добро развијена и возови стижу и до најмањих села у целој Немачкој. На сајту  https://www.bahn.com/можете пронаћи детаљан ред вожње као и цене за одређене дестинације. Не заборавите да и немачка железница има попусте као и наша, тако да некада карте можете купити јефтиније ако искорисите неке од њихових специјалних карата уместо да купујете карту одвојено. Наравно, саветујемо вам да карту купите раније, јер цене расту поготово за брзе тзв. ’’ICE’’ возове.

Ако вам је опција воза скупа, што је веома чест случај, увек можете потражити аутобуске карте јер су знатно јефтније. Мана аутобуском превозу у Немачкој јесте што не стижу до малих места, која нама често требају, па је потребно користити и неки локлани аутобуски превоз.
Овај сајт може бити користан ако тражите аутобуски превоз: https://www.busradar.com