Организуј камп у Србији

То што сте отворили ову страницу значи да размишљате да организујете волонтерски камп и на тај начин помогнете решавање неког проблема у вашој локалној заједници што је већ само по себи племенито. Пре него се упустите у читање текста који ће вам помоћи да створите слику о томе шта би током тог подухвата све могло да вас чека, топло препоручујемо да погледате видео који смо снимили током једне од претходних сезона. Надамо се да ће вас додатно мотивисати да и сами организујете волонтерски камп и омогућите волонтерима из целог света да упознају нашу земљу на најлепши могући начин. Линк ка видеу налази се ОВДЕ

Приликом организације међународног волонтерског кампа можете се служити брошуром коју смо издали баш тим поводом. Можете преузети електронску верзију овде

Прва ствар коју треба да урадите је да дефинишете циљ, односно тему, који ће се реализовати кроз пројекат волонтерског кампа, тј. конкретног посла. Који је разлог због којег правите камп?

Шта може да буде тема кампа?

Прва ствар коју треба да урадите је да дефинишете циљ, односно тему, који ће се реализовати кроз пројекат волонтерског кампа, тј. конкретног посла. Који је разлог због којег правите камп? Волонтерски кампови су тематски веома различити: заштита животне средине, социјални пројекти, рад са децом, старијима, рањивим групама, избеглицама, пројекти из уметности и културе, реновирање и изградња, пољопривреда, тинејџерски кампови, археологија, рад са животињама… тема кампа може бити све што примећујете као потребу или проблем локалне заједнице, а сматрате да је волонтерски камп добар начин да се они реше. Резултат треба да буде мерљив. Профитне активности не могу бити тема волонтерског кампа.

Локација и смештај?

Локација кампа треба да буде доступна у погледу јавног превоза (или можете организовати превоз за учеснике до најближе линије јавног превоза). Смештај волонтера би најбоље било да није превише удаљен од места рада или барем лако доступан превозом. Осим просторија за спавање, волонтери треба да имају кухињу и најмање два купатила са туш кабином, тоалетима, лавабоом. Једноставније и економски исплатљивије је коришћење сале или учионице у школама и/или јавним просторима уопште. Припрема хране може бити поверена волонтерима, или је неко може припремати за волонтере. Кетеринг служба може бити решење, али ако постоје услови, пожељно је да волонтери кувају сами. То је добро за интеркултурну размену, атмосферу у групи, поделу одговорности а и доноси уштеде у буџету.

Дужина трајања кампова и датуми?

Камп не би требало да траје мање од 5 дана и не више од 14. Идеално трајање кампа је две недеље, са почетком и крајем од суботе до суботе, волонтери имају право на најмање један слободан дан током недеље, када је пожељно да се направи одмор од посла. Најбољи период за одржавање кампа је од 05. јула до 20. септембра. Ван ових датума могу да постоје тешкоће у попуњавању броја учесника. Мај и јун су месеци када велики број потенцијалних учесника и даље студира или иде у школу, јесењи месеци су бољи, али тада време може бити промењиво.

Колико волонтера?

Не мање од 5 и не више од 15. Идеалне групе су од 12 до 15. Водите рачуна да број волонтера треба да буде сразмеран послу који треба да се уради. Такође, треба урачунати и координаторе групе волонтера, тзв. камп лидере, који током кампа живе са групом. Ако имате међу вама особу која ће бити задужена за координацију и организовање рада (тзв. технички камп лидер) неопходно је да та особа има претходна искуства са међународних кампова и да учествује на обуци за камп лидере коју организујемо током маја и јуна.

Рад?

Рад треба да буде сврсисходан и да одговори на тему кампа. То може бити свака активност која се чини у корист локалне заједнице и доприноси побољшању квалитета живота њених чланова. Циљ сваког кампа је решавање неке реалне потребе или проблема који је препознат у локалној заједници а сматра се да се на тај начин може решити. Обавезно се распитајте да ли су вам за радни део кампа потребне посебне дозволе (локалне самоуправе, управљача заштићеног природног добра, завода за заштиту природе или споменика културе…)

Локална заједница и локални партнери?

Локална заједница треба увек да буде обавештена о доласку волонтера на камп и у што већем броју укључена у активности у реализацији кампа. Омогућите локалним волонтерима да се придруже у послу. Гостујући волонтери се пријављују у жељи да помогну у решавању проблема на локалу и лепо је да и локално становништво са њима учествује у томе. Потражите локалне партнере који би вам помогли у организацији (уступили смештај, организовали екскурзију, радионицу и сл.) Информишите Општину и МЗ о кампу и замолите их за финансијску и/или организациону подршку. Размислите шта вам је потребно за камп од хране, освежавајућих напитака, материјала, техничке подршке и сл. и покушајте да обезбедите део средстава кроз донације локалне (или шире) привреде. Од привредника се теже добијају финансијска средства, али се радо одазивају на молбе за донације у роби или услугама (употреба машина/алата, превоз учесника…) То вам може значајно растеретити буџет и обезбедити вам шири круг донатора како вам евентуално отказивање једног од њих не би угрозило пројекат. Волонтерски кампови позитивно утичу на људе у локалним срединама, поготову мањим. Резултат је највреднији када највећи део локалне заједнице доживљава волонтерски камп као корисну локалну иницијативу и учествује у њему било кроз рад, партнерства, донације, дружење или ширењем позитивне приче о кампу и његовим резултатима. Што већи део локалне заједнице успете да укључите у пројекат, више ће се људи осећати делом њега, па ће камп имати снажније позитивно дејство.

Учесници?

Учесници могу доћи из свих крајева света (могу да укључе и одређени број волонтера из Србије, или само учеснике из Србије на националним камповима) и уопштено је предвиђено до двоје волонтера из исте земље. Језик на свим међународним камповима је енглески. Просечна старост је између 21-24 године, али имајте на уму да су кампови отворени за све пунолетне особе, па се могу очекивати и учесници старији од 40 и више година. Волонтери својим радом помажу, а нису јефтина радна снага, нити могу заменити запослене особе. Не постоји одабир волонтера, Млади истраживачи Србије се залажу за инклузивност и једнак третман па тако желимо да дамо прилику свима који желе учествовати на кампу. Волонтери нису увек савршени. Имајте на уму да Млади истраживачи Србије, у оквиру међународних мрежа, али и у Србији промовишу укључивање људи са хендикепом или интелектуалним тешкоћама. Уколико желите да прихватите такве учеснике слободно нас контактирајте.

Слободно време?

Слободно време је оно време које волонтери као група проводе ван радног дела кампа. У циљу успешности организације, повећања мотивације али и разумевања организовања кампа у слободно време је добро организовати посете, предавања или радионице о теми кампа, очекивањима од волонтера, предвиђеним ефектима кампа. Осим једне екскурзије, организовање слободног времена за волонтере није обавезно. Међутим, квалитетно проведено слободно време имаће позитиван ефекат на њихову мотивацију. Како је камп превасходно везан за локалну заједницу, омогућите им интеракцију са локалним становништвом. Представите им занимљивости из вашег краја. Упознајте волонтере са културом и природом подручја у коме бораве и омогућите им да понесу лепу слику о месту у коме су били и о Србији уопште.

Колико новца је потребно да се организује камп?

Млади истраживачи Србије не траже од локалног организатора никакву надокнаду за организацију кампа. Наше активности око промоције кампа у иностранству, прикупљања пријава, промовисања кампа у земљи, организације и обуке камп лидера су, за вас, потпуно бесплатни. Уколико постоји могућност можете да покријете трошкове превоза и телефона за камп лидере. Уколико вам је потребна помоћ око проналажења средстава за организацију кампа, можемо вас у томе подржати. Кампови немају фиксну цену, процена трошкова за двонедељни камп уз 15 учесника иде од 700 евра навише, у зависности од расположивог смештаја и планираних активности.

Партнерство са МИС-ВСС

Млади истраживачи Србије НЕ финансирају организовање кампова у Србији, за организовање вашег кампа дужни сте да сами обезбедите средства.

Наше партнерство одликује се у следећем:
– промовишемо ваш међународни волонтерски камп и представљамо га иностраним партнерима;
– обављамо пријем иностраних волонтера; информишемо их о условима смештаја и исхране, о опису и обиму посла и општим условима кампа и њиховим обавезама на кампу и о било којим значајним променама у најкраћем року;
– пишемо информативни пакет о пројекту и шаљемо волонтерима/кампа најкасније месец дана пре почетка кампа;
– шаљемо волонтеровој организацији у иностранству позивно писмо, уколико је волонтеру потребна виза;
– реализујемо обуку координатора групе волонтера на кампу – камп лидера;
– обезбеђујемо додатну подршку волонтерима са смањеним могућностима (доступност програма, обученост координатора);
– обављамо координацију у спровођењу пројектних активности – обезбеђујемо до два обучена камп лидера;
– доприносимо промоцији кампа и локалног организатора у локалним и националним медијима;
– преузимамо обавезу евиденције пријава и уговора са волонтерима, издавања потврда о волонтирању, као и вођења евиденције и извештавања о програму волонтирања, поштујући правилнике Закона о волонтирању Републике Србије.
– спроводимо евалуацију са волонтерима и локалним организатором по завршетку кампа.

Ваше обавезе су следеће:
– да обезбедите финансијска и материјална средства за одржавање кампа;
– да обезбедите одговарајући план рада као и план његовог извођења;
– да обезбедите добро осмишљен посао који се може завршити за предвиђено време кампа а са предвиђен ним бројем волонтера;
– да припремите локалну заједницу у којој се одржава камп на долазак међународних волонтера и на сврху њиховог доласка;
– да не примате међународне волонтере директно, већ да их упућујете на нас, како би се осигурала адекватна припрема и евиденција волонтера у националном волонтерском сервису у његовој/њеној земљи;
– уколико је потребан специфичан профил волонтера и тражи се мотивационо писмо, да нам објасните јасно зашто желите да одбијете неког волонтера, и то у најкраћем року;
– да учествујете у припреми информативног пакета који се шаље волонтерима најкасније месец дана пре кампа;
– да организујете смештај (укључујући употребу кухиње и купатила) и исхрану волонтера; од волонтера се не очекује да доприносе новцем за исхрану и смештај на кампу;
– да обезбедите материјал, алате и средства за рад, те превоз до места рада, уколико је то потребно;
– да обезбедите одговарајућу обуку и припреме, како би волонтери на најбољи начин испунили договорене задатке, као и ангажујете стручна лица која ће их обучити за реализацију специјализованих задатака;
– да примењујете знања и принципе рада у међународној групи, као што су описане у Приручнику.
– да обезбедите услове за пуну здравствену и материјалну безбедност учесника, како на радном месту, тако и у слободно време, при чему се под материјалном безбедношћу подразумева да обезбедите просторију под кључем где волонтери могу да оставе вредне ствари, а под здравственом одговарајуће услове смештаја и исхране и безбедност на раду уз адекватну заштиту;
– да обезбедите припрему волонтера која укључује здравствено-безбедносне инструкције које се тичу посла, смештаја, слободног времена и превоза (уколико га има), и процедуре у случају несрећа;
– да током кампа организујете једну акцију која ће, уз волонтере, укључити што већи број припадника локалне заједнице;
– да организујете излет/екскурзију за учеснике волонтерског кампа;
– да се водите принципима еколошке одрживости, препорученим од стране МИС-ВСС (пакет ћете добити пошто дефинишемо камп);
– да при промоцији кампа јасно нагласите партнерство са Младим истраживачима Србије – Волонтерским сервисом Србије;
– да учествујете у евалуацији кампа са нама, по завршетку кампа.

Рокови и начин пријављивања кампа?

Уколико желите да пријавите ваш камп за 2020. годину, потребно је да најкасније до 21. јануара 2020. године доставите основну идеју вашег кампа (за летње кампове од 1. јуна до 1. септембра). Затим је неопходно да учествујете на семинару за организаторе кампова који ће се одржати од 24. до 26. јануара 2020. године где ћемо разрадити вашу идеју и помоћи вам да заједнички формулишемо тему и опис кампа. Након тога, рок за финализирање описа кампа и коначно подношење пријаве за организовање кампа је 15. фебруар 2020. године.

– Опис кампа:
Опис кампа треба да потенцијалним волонтерима укратко представи планиране активности и локацију кампа. Треба да буде релативно прецизан (док ће за прецизније информације бити места у детаљним информацијама о кампу (Инфопакет), који је потребно спремити најкасније месец дана пре почетка кампа). Информација мора да буде тачна, односно да веродостојно опише активности и садржаје планираног кампа. Трудите се да избегнете било какве спекулације, које, ако се не остваре, могу изазвати разочарање код волонтера кад дођу на камп.

ИМАЈТЕ НА УМУ ДА ЈЕ ЦИЉ ОПИСА КАМПА ДА ПРИВУЧЕ ВОЛОНТЕРЕ ДА СЕ ПРИЈАВЕ НА ТАЈ КАМП. ТАКОЂЕ, ИНФОРМАЦИЈА НЕ СМЕ ДА ВОЛОНТЕРУ ДА ПОГРЕШНУ ПРЕДСТАВУ О КАМПУ.

Примере описа кампова можете видети на: kampovi.mis.org.rs
– Попуњен пријавни формулар прикачите уз онлајн пријаву за семинар организатора кампова ОВДЕ:
Пријаву је потребно попунити у што већој мери. Промислите о сваком питању у пријави и трудите се да дате сажет одговор на њега. Пријавни формулар представља план ваших активности и биће вам од велике користи при организацији кампа, а нама ће помоћи да боље разумемо вашу идеју. Уз то, попуњен пријавни формулар ће вам бити одлична база приликом аплицирања код донатора на локалном и националном нивоу.

АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМ ДА ОПИС НАПИШЕТЕ НА ЕНГЛЕСКОМ, ПОТРУДИТЕ СЕ ДА БУДЕ НАПИСАН ДОБРО НА СРПСКОМ, А ЗА ПРЕВОД ЋЕМО СЕ ПОБРИНУТИ МИ.

Пошто се договоримо око организације кампа, потребно је да до 05. марта потпишемо споразум између организатора кампа и Младих истраживаца Србије, након чега ће кренути пријављивање волонтера. Споразум ћемо вам послати пошто дефинишемо све претходно.