Мотивационо писмо

На неким уметничким, социјалним или на неки други начин специфичним камповима, неретко се тражи од волонтера да напишу мотивационо писмо. То нарочито важи за програме дугорочног волонтирања, где је мотивационо писмо чак најбитнија ствар при пријављивању. Ево неколико савета како би требало да изгледа мотивационо писмо, мада многи савети могу да вам послуже и за даље прилике у животу када ће вам мотивационо писмо требати.

Најважније је да објасните због чега желите да учествујете на одређеном пројекту, чиме бисте му допринели, на каквим камповима сте до сада учествовали, ако јесте, као и ваша искуства која се могу довести у везу са пројектом.

Мотивационо писмо за волонтерски програм је документ у коме треба да стоји што више личних ствари о вама. Његов циљ је да створи слику о вама и убеди организатора да изабере управо вас. Треба да ускладите вашу биографију и ваше циљеве приказане у самом писму. Затим, треба да објасните шта вас мотивише да конкуришете управо за тај програм. Организатор очекује да ускладите ваше циљеве и циљеве самог програма. Ова ствар се може посматрати разнолико: не треба да измишљате неке ствари само да бисте се допали организатору, али покушајте да себе представите управо у оном светлу у ком би и сам селектор желео да вас види. Све ово чини мотивационо писмо јединственим документом за сваки појединачни програм, стога захтева да писмо прилагодите сваком програму за који се пријављујете.

Поред квалификација које захтева програм на који желите да се пријавите, мотивационо писмо треба да представи вас као разумну, разложну особу која није конфузна, особу која је мотивисана и увек спремна на учење и усавршавање. Пре него што почнете да пишете прву верзију, размислите мало о себи, својим циљевима и својим знањима. Можете почети тако што ћете навести своје циљеве у уводу. Обликујте разраду руководећи се претходним напоменама. Почните од чињеница – студија/занимања; шта и где студирате/радите и како се то може уклопити у програм.

У другом делу бисте могли навести ваше професионалне циљеве и њихову везу са вашим студијама/запослењем. Наведите, уколико имате, ваш дугорочни план, и назначите како би програм могао да се уклопи у све то. Циљ мотивационог писма јесте да се представите као јединствена особа, управо онаква какву би они желели у свом програму. Управо због тога, добро размислите како ће изгледати ваше мотивационо писмо.

Структура мотивационог писма не би требало да буде компликована. Нико неће од вас очекивати да задовољите одређену форму писања, као што се то очекује приликом кандидовања за посао. Пишите јасно и логично, немојте претеривати наводећи своје циљеве. Мале лажи јесу дозвољене; ви сте ипак волонтер и нико од вас не очекује листу високо постављених циљева.

Запамтите – ваше мотивационо писмо ће бити једно од многих које организатор треба да прочита. Добро прегледајте писмо пре него што га пошаљете. Једна од стратегија може бити да након писања прве верзије писма, направите паузу, па напишете још једно и онда пробате да објективно оцените оба, да бисте, затим, упоређујући их, написали најбољу верзију.