Кампање о волонтирању

У 2020. години МИС је спровео две онлајн кампање о значају о волонтирања.

Кампања #ИЈаСамВолонтер

Кампања је имала за циљеве да

  1. промовише волонтирање међу младима,
  2. да подигне свест малдих о значају волонтирања, како за волонтере тако и за заједницу,
  3. да информише младе о различитим видовима волонтирања кроз показивање позитивних примера волонтерских активности
  4. да унапради капацитете волонтера за менаџмент волонтера, управљање временом и онлајн фацилитацију

Волонтери и лидери су се укључили у кампању тако што су на друштвеим мрежама објављивали и делили своја волонтерска искуства (у форми фотографије, видеа и текста), као и информативни материјал о волонтирању. За потребе спровођења кампање креирана је јасна методологија, развијена стратегија са детаљним корацима у спровођењу кампање, креиран је промотивни материјал, а организована су и два информативна онлајн састанка (4. и 16. септембра 2020). У кампању се посредно и непосредно, укључило више од 200 волонтера и волонтерки.

Конкурс „100 прича за 100 година кампова“

Конкурс је трајао месец дана са свечаним затварањем на прослави Међународног дана волонтера и имао за циљ обележавање стогодишњице волонтерских кампова, кроз дељење 100 волонтерских прича и искустава. На конкурс је стигло 129 волонтерских прича од којих је 10 проглашено за најинтересантније. Приче су објављене на Фејсбук профилу МИС у виду албума са фотографијама и текстом сваке приче. Две најбоље приче је изабрала публика (у виду броја дељења и свиђања на друштвеним мрежама – што се показало као јако добар начин подизања видљивости прича као и активности самог Програма), а остале награде је доделио жири који су чинили представници конзорцијума партнера.

Велики волонтерски квиз

10 тематких целина/питања, у који се укључило најмање 120 младих, коз питања и одговоре учећи о Закону о волонтирању, врстама волонтирања, правима и обавезама волонтера и организатора волонтирања као и самој историји волонтерског покрета. Најбржи и најпотпунији одговори су проглашени победницима.