Документација потребна за путовање

ПАСОШ
По нашем закону, процедура за добијање пасоша траје око три недеље. Извадите пасош на време, јер без њега нећете моћи да идете на кампове у Европској унији без виза. За земље за које нам још увек треба виза (Велика Британија, Република Ирска, САД, Мексико, Индија, афричке земље итд.), број пасоша ће вам бити потребан већ приликом пријављивања на камп, да касније не бисте имали проблема са добијањем позивног писма.
Користан савет: ископирајте у два примерка прву страну пасоша (на којој се налази ваша слика). Једну понесите са собом, а другу оставите вашој породици или пријатељима код куће. Ако изгубите или вам украду пасош, много лакше ћете добити замену у нашој најближој амбасади или конзулату.

ВИЗЕ

Подаци за које земље нам је потребна виза се често мењају, па вас молимо да проверите са конзулатом земље у коју желите да путујете, или на њиховој презентацији на интернету, да ли вам је виза потребна. Потражите информације и на интернет страници нашег Министарства спољних послова.

Консултујте увек амбасаду или конзулат и распитајте се шта вам је потребно за визу и колика је цена процедуре добијања визе. Осим фотографије (или фотографија) величине исте као и у пасошу и одређене новчане суме, свака амбасада има списак различитих докумената који су вам потребни. Ми ћемо вам обезбедити позивно писмо. Ви сте дужни да прикупите сву осталу документацију која вам је потребна за добијање визе.
Пре свега, распитајте се колико времена траје процедура за добијање визе. Пријављивање за кампове почиње у марту, али конзулати многих земаља захтевају да се разговори за добијање визе, односно термини за предају докумената, закажу знатно пре одласка на камп. Наша канцеларија ће се потрудити, колико је у нашој моћи, да волонтерима Младих истраживача Србије – Волонтерског сервиса Србије помогне у процедури добијања визе.

KОВИД 19 – УСЛОВИ ЗА ПУТОВАЊЕ

Иако су мере везане за ковид 19 пандемију попустиле, и даље за путовања у неке државе је неопходно испунити одређене услове за улазак.

Пре него што кренете у истраживање кампова и пријаве, препоручујемо да се информишете о томе да ли испуњавате услове за улазак у државу у коју желите да идете и да редовно пратите информације везане за услове за улазак с обзиром да се да се ти услови често мењају на дневној бази.

Услове за путовање у одређену земљу можете пронаћи на интернет страници нашег Министарства спољних послова.

Наш савет је да поред напред наведеног линка контактирате директно и амбасаду или конзулат државе у којој се одржава међународни камп. Такође, можете да контактирате амбасаду или конзулат Републике Србије у земљи у коју путујете како бисте добили расположиве информације о условима уласка у дату земљу.

У наставку можете наћи списак корисних линкова за улазак у државе у које сте најчешће путовали на међународне кампове:

  1. Немачка
  2. Шпанија
  3. Француска
  4. Турска
  5. Аустрија
  6. Италија