Волонтирање

О Волонтерском сервису Србије (ВСС)

Волонтерски сервис Србије (ВСС), сервис за размену волонтера, основан је 1990. године у оквиру Младих истраживача Србије (МИС). Циљ ВСС-а је развој и промоција волонтирања, а достиже га кроз неколико својих сталних програма, у прожимајућој вези са осталим програмима МИС-а:

  • Међународна размена волонтера у оквиру интернационалних мрежа: Алијансе, SCI, CCIVS;
  • Организовање међународних и националних волонтерских кампова у Србији;
  • Организовање великих волонтерских акција кроз програм Млади су закон а уз подршку Министарства туризма и омладине ;
  • Подршка неформалнх група младих;
  • Развој програма регионалне размене волонтера;
  • Развој инфраструктуре, подстицајног окружења за волонтирање и умрежавање релевантних актера у Србији, региону и свету, учешћем у радним групама, комисијама и чланством у националним и међународним мрежама;

Чланство МИС-а у мрежама где се ВСС залаже за развој и промоцију волонтирања:

МИС је један од оснивача и чланица KОМС-а, придружена чланица НАПОР-а и чланица међународних мрежа: Алијансе европских волонтерских сервиса, Координационог комитета међунродних волонтерских сервиса, Мреже омладинских организација за животну средину југоисточну  Еуропе, а партнер је мреже СЦИ у Србији. МИС је један од оснивача регионалне мреже Мрежа младих Југоисточне Европе.

Активности

Међународна размена волонтера

Годишње се у свету организује преко 1000 међународних волонтерских радних кампова. Организују га национални волонтерски сервиси у сарадњи са локалним домаћинима кампова: невладиним организацијама, јавним предузећима и установама, општинама, приватним предузетницима или групама грађана заинтересованим да учине нешто позитивно за своју средину.

 

 

 

За сва питања у вези волонтирања можете нам писати на vss@mis.org.rs