„Веће укључивање грађана у одлуке о животној средини“

„Веће укључивање грађана у одлуке о животној средини“
Измењено:07 јуна 22

Грађани Србије имају сасвим јасну перцепцију о тренутном стању животне средине у Србији, чији су саставни део, као и визију како би она требало да изгледа у будућности, заједнички је закључак учесника данашње конференције „Од страха до наде – Грађани Србије о животној средини“ одржане у оквиру пројекта “ВОЛВОX – Снага заједнице”.

Пројекат Волвоџ финансиран је кроз Инструмент цивилног друштва ЕУ (Civil Society Facility, CSF), и у име Делегације ЕУ у Србији, присутнима се обратио Екмел Чизмечолу, програмски менаџер за цивилно друштво, истичући кључну улогу цивилног друштва као споне између грађана и институција, као и то да без снажног цивилног друштва нема ни демократије у којој се чује мишљење грађана.

На подршку ЕУ програмима који подижу капацитете организација цивилног друштва и доприносе стварању поверења између институција и цивилног друштва, надовезао се Јорди Кадиља Фалко, програмски менаџер за заштиту животне средине у Делегацијии ЕУ у Србији:

“У оквиру приступних преговора Србије са ЕУ, Србија је у децембру 2021. године отворила Кластер четири – Зелена агенда и одрживо повезивање. Усвојен је и Акциони план за Зелену Агенду за Западни Балкан, тако да је ово био прави тренутак да се спроведе истраживање у којем грађани могу да искажу своје мишљење када је у питању тренутно стање животне средине у Србији, као и да поделе своју визију у каквој би средини волели да живе.”

Представљајући присутнима детаљније двогодишњи пројекат који финансира ЕУ  “ВОЛВОX-Снага заједнице“  Александра Димић, пројектна координаторка, нагласила је:

“Један од главних циљева пројекта је и подстицање већег, информисаног учешћа грађана у процесима доношења одлука у области заштите животне средине, који се заснивају на сарадњи и поверењу између државних институција и цивилног друштва, како би процеси развоја политика били што транспарентнији и инклузивнији”. Како би се кренуло са испуњавањем овог циља кључно је схватити какав је став и атмосфера међу становништвом када је у питању тренутно стање животне средине, као и да се препозна њихова визија, због чега је анкета и била једна од првих активности пројекта, додала је Александра Димић.

Током дискусије за чију основу су послужили резултати анкете “Отвори зелена врата – Која је твоја кључна реч”, коју је попунило више од 600 грађана Србије, анализирајући речи којима су испитаници описивали тренутно стање животне средине, Доц. др Никола Петровић, је истакао да се ретко дешава да се испитаници готово стопроцентно сагласе око неке теме: “Интересантан је, али и забрињавајући податак да толики проценат грађана сматра да је животна средина угрожена до крајње мере.”

Професор Петровић је ову врсту забринутости окарактерисао као реалну и истакао да то итекако утиче на понашања и ментално здравље људи, подстичући анксиозност и депресију.

Када је реч о визији грађана и питању каква би то требала да изгледа животна средина у Србији, комуниколог Ивана Малиновић је нагласила да животна средина није апстрактно питање, нити нека аутономна спољашња структура, већ животно питање свих грађана.

“Важно је да се повежемо са непосредним искуством и да не остане све на нивоу “празних речи, а кључна рече целог процеса јесте учешће.”

Додала је да сада када имамо визију грађана Србије како би животна средина требало да изгледа, то треба пропратити одговарајућом мисијом.

Оно што је посебно заинтересовало присутне, а тиче се ставова грађана о стању и визији животне средине, било је како мотивисати грађане да се више укључујују и која је улога институција у целом процесу оживљавања дијалога са грађанима.

“Морамо да искористимо оно што имамо, постојеће институције, али и да вршимо већи притисак и да радимо на едукацији и укључивању свих, чак и деце, закључио је Доц. др Никола Петровић.

Ослањајући се на циљеве пројекта ВОЛВОX верујемо да једино снага заједнице може да донесе позитивне промене када је заштита животне средине у питању.


Повезани чланци

МИС на првом састанку Радне групе за израду Стратегије заштите животне средине Србије
Измењено:25 јан 23

МИС на првом састанку Радне групе за израду Стратегије заштите животне средине Србије

Директорка Младих истраживача Србије, Тања Петровић, са партнерима из БОШ-а и РЕРИ-ја, учествовала је на иницијалном састанку Радне групе за израду националне Стратегије заштите животне средине – „Зелена агенда за Србију.“ Састанку је присуствовало више од 120 представника релевантних институција, академске заједнице и цивилног сектора, међу којима су и партнери на пројекту ВОЛВОKC – Снага […]

Прочитај више
Саопштење за јавност  Младих истраживача Србије  поводом навода народне посланице Иване Парлић  изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину
Измењено:13 дец 22

Саопштење за јавност Младих истраживача Србије поводом навода народне посланице Иване Парлић изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину

Млади истраживачи Србијe одбацују наводе народне посланице Иване Парлић изречене током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину. Тврдња „да грађани Србије плаћају десет милиона евра 20 година невладиној организацији која се зове Млади истраживачи Србије“ није истинита. У Закону о буџету, у члану 3, на који се народна посланица позива, […]

Прочитај више