Ученици из Србије поново победници на сливу Дунава

Ученици из Србије поново победници на сливу Дунава
Измењено:18 дец 20

Ученици и ученице из Србије и ове године су међу победницима међународног такмичења „Дунавски уметник“ са темом „Истражи Дунав“, које организује Међународна комисија за слив реке Дунав. Ученици и ученице седмог и осмог разреда ОШ “Стефан Немања” из Ниша однели су награду за уметнички рад „У загрљају Дунава“ у групи тинејџера, док су се Јакопо и Илија Мараци из Београда такмичили у видео категорији на тему „Дунавски екосистеми“ и победили у јуниорској групи.

Такмичење је било подељено у четири категорије – уметнички радови, мапе, видео и специјална ковид категорија. Међу победницима категорије уметичког рада у јуниорској групи били су и основци из Инголштата у Немачкој, са радом „Риба од лишћа“. У категорији видеа, рад „Река Дунав“ Еве Маринове из Бугарске однео је победу међу тинејџерима.

За најбоље мапе, награде су отишле у Румунију. За рад „Заједно за Дунав“ је у јуниорској групи награђена Марија Делија Дима из Берештија, а међу тинејџерима је победио рад „Река Прут – Благо Молдавије“ Јасмине Костилеану из Кахула.

У специјалној ковид категорији, награђивани су такмичари из земаља у којима је критична ситуација изазвана пандемијом спречила учешће у такмичењу. Победнице су Жана Бартољ и Ајда Јамшек из Словеније са радом „Данас за лепше сутра“.

„Активност Србије у овом међународном такмичењу је препозната и више пута вреднована победничким радовима младих појединаца и група из наше земље. То се десило и ове, изузетно специфичне године, када се дуго промишљало о смислу и могућности спровођења такмичења,“ каже Душица Трнавац Богдановић из Младих истраживача Србије који у нашој земљи организују такмичење.

„Радује ме што су ментори нашли начине да са ученицима у безбедним условима изађу из затворених простора попут школских и кућних учионица. Желим да честитам победницима у свим категоријама, а посебно смо поносни на тинејџерски тим из Ниша и њихове менторе из Основне школе „Стефан Немања“. Они нас две године узастопно, освајајући титулу крунисаног Дунавског уметника на целом сливу, подсећају да Дунав досеже до Ниша и још мало даље. Поносни смо и на браћу Мараци, узраста 7 и 9 година, који су нам одржали предавање о дунавским екосистемима у срцу Београда. Мотивисани за даљи рад, радујемо се наредним годинама и новим идејама Дунавског уметника“, додала је она.

Жири Међународне комисије за слив реке Дунав је победнике бирао међу 54 рада у ужем избору, а на сам конкурс је пристигло више од 250 радова које је послало 280 младих уметника и уметница из 57 школа. Конкурс је био отворен за децу узраста од 6 до 18 година и школе из 13 земаља дунавског слива.

„Иако нам је циљ и даље исти – представљање важних питања заштите животне средине у школским условима, ове године Дунавски уметник је ипак био другачији,“ рекао је председник Међунаодне комисије за слив реке Дунав 2020, Дорин Андрос. „Деца Дунавског слива су заиста успела да се ухвате у коштац са изазовом дистанцирања и рада од куће и сачувају дух који нам је потребан да уједно очувамо тако вредно природно благо као што је река Дунав“, оценио је он.

Дунавски уметник је такмичење које се одржава од 2004. године и представља јединствену могућност за децу Дунавског слива. Кроз ово такмичење, расте њихова свест о здрављу локалних речних сливова и начинима учешћа у њиховом очувању. Учесници су охрабрени да за своје уметничке радове користе материјале који долазе из саме природе и да на тај начин из свог окружења црпе инспирацију.

„Изузетно смо задовољни што успевамо 10 година у континуитету, у свим условима, са финансијском и институционалном подршком и без ње да реализујемо ово надасве другачије такмичење. Оно не представља само надметање у знању и примени знања, већ је комбинација функционалног знања и креативности. Идеално је за међупредметно повазивање и све оно што нови исходи образовања захтевају, уз пројектни приступ“, истакла је Трнавац Богдановић.

Међународни конкурс „Дунавски уметник“ је активност Међународне комисије за слив реке Дунав и Глобалног партнерства за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс циља узраст од 6-18 година и спроводи се у свих 14 земаља на сливу Дунава од 2004. године. Тема конкурса се мења сваке сезоне. Млади су позивани до сада да се активирају за здравији, за чистији Дунав, за очување јесетри, и сл.


Повезани чланци

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА за пружање консултантских услуга интегрисања родне перспективе током изградње капацитета еколошких ОЦД
Измењено:20 јула 21

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА за пружање консултантских услуга интегрисања родне перспективе током изградње капацитета еколошких ОЦД

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА ЗА за пружање консултантских услуга интегрисања родне перспективе током изградње капацитета ОЦД које се баве животном средином У периоду од 20.07.2021. до 04.08.2021.  године Млади истраживачи Србије ће прикупљати понуде за пружање услуге креирања илустрација за за пружање консултантских услуга интегрисања родне перспективе током изградње капацитета ОЦД које […]

Прочитај више
Отворен конкурс за грант координатора/ку
Измењено:08 јула 21

Отворен конкурс за грант координатора/ку

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ расписују конкурс за позицију Грант координатор/ка Млади истраживачи Србије, расписују конкурс за позицију Грант координатора/ку на пројекту „ЕКО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине“ који финансира Шведска. Програм ЕКО-СИСТЕМ настао је с циљем да подржи реформе у заштити животне средине у Републици Србији активнијим укључивањем организација цивилног друштва (ОЦД) и других актера […]

Прочитај више