СТОКХОЛМ+50 НАЦИОНАЛНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ У СРБИЈИ

СТОКХОЛМ+50 НАЦИОНАЛНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ У СРБИЈИ
Измењено:15 апр 22

Поводом обележевања 50 година од прве конференције Уједињених нација о животној средини, а у циљу подршке спровођењу циљева одрживог развоја, Влада Шведске ће 2. и 3. јуна 2022 године бити домаћин међународног састанка на високом нивоу: “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика”.

Тим поводом одржана је прва Национална консултација о животној средини, у оквиру припрема Републике Србије за учешће на глобалној конференцији “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика”. Прву Националну консултацију у Србији организовао је Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Министарством заштите животне средине, а уз подршку Владе Шведске.

Више од 150 представника државних институција, цивилног сектора и академске заједнице учествовало је у дискусији са циљем сагледавања круцијалних проблема са којима се Србија суочава када су у питању заштита животне средине, очување биодиверзитета и смањење утицаја климатских промена.

Прилику да учествује и искаже свој став на тему примене Поглавља 27 у Републици Србији, и приоритета када је у питању заштита животне средине и изазова које климатске промене доносе, имала је и директорка Младих истраживача Србије Тања Петровић.

Одговарајући на питања модератора о приоритетима везаним за животну средину и климатске промене у наредним годинама, Тања је истакла да као примарно види успостављање стабилног и одрживог система финансирања заштите животне средине и климатских промена, као и повећање инвестиција у заштиту животне средине.

Када је реч о значају учешћа цивилног сектора и грађана у доношењу одлука везаних за заштиту животне средине, климатске промене и одрживи развој, Тања је изјавила:

„Стално учешће јавности на свим нивоима доношења одлука, било да се ради о креирању политика, програма, планова није само питање владавине права већ се гради поверење између грађана и институција, даје легитимитет процесима и обезбеђује примена донетих одлука“.

На планираној конференији у главном граду Шведске 2. и 3. јуна 2022 учествоваће 59 држава света, укључујући и Републику Србију.


Повезани чланци

МИС на првом састанку Радне групе за израду Стратегије заштите животне средине Србије
Измењено:25 јан 23

МИС на првом састанку Радне групе за израду Стратегије заштите животне средине Србије

Директорка Младих истраживача Србије, Тања Петровић, са партнерима из БОШ-а и РЕРИ-ја, учествовала је на иницијалном састанку Радне групе за израду националне Стратегије заштите животне средине – „Зелена агенда за Србију.“ Састанку је присуствовало више од 120 представника релевантних институција, академске заједнице и цивилног сектора, међу којима су и партнери на пројекту ВОЛВОKC – Снага […]

Прочитај више
Саопштење за јавност  Младих истраживача Србије  поводом навода народне посланице Иване Парлић  изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину
Измењено:13 дец 22

Саопштење за јавност Младих истраживача Србије поводом навода народне посланице Иване Парлић изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину

Млади истраживачи Србијe одбацују наводе народне посланице Иване Парлић изречене током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину. Тврдња „да грађани Србије плаћају десет милиона евра 20 година невладиној организацији која се зове Млади истраживачи Србије“ није истинита. У Закону о буџету, у члану 3, на који се народна посланица позива, […]

Прочитај више