СТОКХОЛМ+50 НАЦИОНАЛНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ У СРБИЈИ

СТОКХОЛМ+50 НАЦИОНАЛНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ У СРБИЈИ
Измењено:15 апр 22

Поводом обележевања 50 година од прве конференције Уједињених нација о животној средини, а у циљу подршке спровођењу циљева одрживог развоја, Влада Шведске ће 2. и 3. јуна 2022 године бити домаћин међународног састанка на високом нивоу: “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика”.

Тим поводом одржана је прва Национална консултација о животној средини, у оквиру припрема Републике Србије за учешће на глобалној конференцији “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика”. Прву Националну консултацију у Србији организовао је Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Министарством заштите животне средине, а уз подршку Владе Шведске.

Више од 150 представника државних институција, цивилног сектора и академске заједнице учествовало је у дискусији са циљем сагледавања круцијалних проблема са којима се Србија суочава када су у питању заштита животне средине, очување биодиверзитета и смањење утицаја климатских промена.

Прилику да учествује и искаже свој став на тему примене Поглавља 27 у Републици Србији, и приоритета када је у питању заштита животне средине и изазова које климатске промене доносе, имала је и директорка Младих истраживача Србије Тања Петровић.

Одговарајући на питања модератора о приоритетима везаним за животну средину и климатске промене у наредним годинама, Тања је истакла да као примарно види успостављање стабилног и одрживог система финансирања заштите животне средине и климатских промена, као и повећање инвестиција у заштиту животне средине.

Када је реч о значају учешћа цивилног сектора и грађана у доношењу одлука везаних за заштиту животне средине, климатске промене и одрживи развој, Тања је изјавила:

„Стално учешће јавности на свим нивоима доношења одлука, било да се ради о креирању политика, програма, планова није само питање владавине права већ се гради поверење између грађана и институција, даје легитимитет процесима и обезбеђује примена донетих одлука“.

На планираној конференији у главном граду Шведске 2. и 3. јуна 2022 учествоваће 59 држава света, укључујући и Републику Србију.


Повезани чланци

Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50
Измењено:13 маја 22

Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50

У оквиру Националних консултација Србије за међународну конференцију Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика, која ће се одржати  2. и 3. јуна 2022. године у Стокхолму, одржане су и консултације са организацијама цивилног друштва које се баве заштитом животне средине и одрживим развојем. Током догађаја окупљеним представницима цивилног сектора презентовани […]

Прочитај више
Пријаве за учешће на међународне кампове
Измењено:10 маја 22

Пријаве за учешће на међународне кампове

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ Пријаве за учешће на међународне кампове су поново отворене од 10. маја! Драги волонтери и волонтерке, обавештавамо вас да су након дуге паузе, пријаве за учешће на међународне кампове поново отворене од 10.маја ! Позивамо вас да истражите међународне кампове овде ВАЖНО! Иако су мере везане за ковид 19 пандемију попустиле, и даље […]

Прочитај више