СТОКХОЛМ+50 НАЦИОНАЛНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ У СРБИЈИ

СТОКХОЛМ+50 НАЦИОНАЛНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ У СРБИЈИ
Измењено:15 апр 22

Поводом обележевања 50 година од прве конференције Уједињених нација о животној средини, а у циљу подршке спровођењу циљева одрживог развоја, Влада Шведске ће 2. и 3. јуна 2022 године бити домаћин међународног састанка на високом нивоу: “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика”.

Тим поводом одржана је прва Национална консултација о животној средини, у оквиру припрема Републике Србије за учешће на глобалној конференцији “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика”. Прву Националну консултацију у Србији организовао је Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Министарством заштите животне средине, а уз подршку Владе Шведске.

Више од 150 представника државних институција, цивилног сектора и академске заједнице учествовало је у дискусији са циљем сагледавања круцијалних проблема са којима се Србија суочава када су у питању заштита животне средине, очување биодиверзитета и смањење утицаја климатских промена.

Прилику да учествује и искаже свој став на тему примене Поглавља 27 у Републици Србији, и приоритета када је у питању заштита животне средине и изазова које климатске промене доносе, имала је и директорка Младих истраживача Србије Тања Петровић.

Одговарајући на питања модератора о приоритетима везаним за животну средину и климатске промене у наредним годинама, Тања је истакла да као примарно види успостављање стабилног и одрживог система финансирања заштите животне средине и климатских промена, као и повећање инвестиција у заштиту животне средине.

Када је реч о значају учешћа цивилног сектора и грађана у доношењу одлука везаних за заштиту животне средине, климатске промене и одрживи развој, Тања је изјавила:

„Стално учешће јавности на свим нивоима доношења одлука, било да се ради о креирању политика, програма, планова није само питање владавине права већ се гради поверење између грађана и институција, даје легитимитет процесима и обезбеђује примена донетих одлука“.

На планираној конференији у главном граду Шведске 2. и 3. јуна 2022 учествоваће 59 држава света, укључујући и Републику Србију.


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више