Priprema volontera

Nije bitno gde putujete: na kampovima u Francuskoj, Belorusiji, Maroku ili Srbiji volonteri sa kojima ćete se družiti i živeti dve nedelje dolaze iz celog sveta.

Najvažniji sastojak dobrog radnog kampa je duh saradnje. Svaki kamp se razlikuje po: broju volontera, njihovom poreklu i zemaljama iz kojih dolaze, ravnoteži među polovima učesnika kampa, stepenu uključenosti lokalne zajednice, načinu vođenja kampa i odlučivanja, smeštaju i fleksibilnosti rasporeda radnog/edukativnog dela i slobodnog vremena.

Dolazite u grupu – kakva atmosfera će vladati u njoj zavisi od vaše dobre volje i vašeg doprinosa. Na kamp obavezno ponesite spremnost da učite, slušate i pomažete. Budite otvoreni, jer ćete najverovatnije biti izloženi kulturnim razlikama koje ćete, isprva, teško razumeti. Postavljajte pitanja, započinjite razgovor, razbijte led. Ovo je vaša prilika da učite, delite sa drugima i razvijate se u pravom međunarodnom okruženju.

Pripremite se za lokalnu kulturu. Što više budete znali, bogatije će vam biti iskustvo! Pre nego što krenete na kamp prikupite što je moguće više informacija o zemlji i destinaciji u koju idete. Naučite nekoliko reči jezika te zemlje. Za početak konsultujte internet ili, npr. vodiče “Lonely Planet“. Opasnosti po zdravlje, kriminal, uloge polova, kuhinja, religija, politika, pravila lepog ponašanja, odnosno običaji, vremenske prilike i drugo mogu biti ogromne prepreke ukoliko niste dobro pripremljeni. Na vama je da budete svesni političke i ekonomske situacije zemlje u koju putujete. Rizik preuzimate na sebe.

Upoznajte temu i cilj kampa. Možda će se od vas očekivati da učestvujete u tematskim razgovorima. Ako možete, ponesite materijale u vezi sa sličnim projektom iz vašeg kraja (članke ili brošure o alternativnim rešenjima socijalnih problema ili problema ugroženosti životne sredine, političkim pokretima, pitanjima međunarodnog mira i pravde, itd). Razmislite možete li da obavljate rad predviđen projektom i da li imate odgovarajuću odeću i obuću.

Na kamp stignite na vreme. U infosheet-u, tj. detaljnim informacijama o kampu, dobićete uputstva kad i kako da dođete na mesto susreta sa organizatorima. Ako vreme nije precizirano, planirajte da dođete tokom popodneva prvog dana kampa (datuma određenom kao početak), pre večere, a napustite kamp poslednjeg dana kampa posle doručka. Nemojte misliti da će vam smeštaj biti obezbeđen ukoliko dođete dan ranije ili dan posle početka kampa. Ukoliko ne možete da stignete na kamp na vreme, ili ako dolazite ranije, morate unapred kontaktirati organizatore kampa (vaše domaćine ili vođe kampa), a ako to ne uspete, onda našu kancelariju (MIS-VSS). Kontakte organizatora ćete dobiti od nas i/ili u detaljnim informacijama o kampu (infosheet-u).

Budite spremni da kuvate! Na većini radnih kampova volonteri kuvaju za grupu (od desetak i više ljudi), svakodnevno menjajući svoje uloge. Pošto će na svakog doći red za kuvanje, ponesite neke recepte od kuće koji su jednostavni, ne zahtevaju sastojke koje možda nećete pronaći u zemlji u koju idete, i, naravno, koje umete da napravite 🙂 Budite kreativni i spremni da probate nove ukuse i drugačiju hranu – iz svih krajeva sveta.

Osim drugačijih ukusa, susrešćete se sa drugačijim kulturama i načinima života. Zato treba na kamp da dođete sa puno tolerancije i otvorenog uma. Biće vam zabavno u takvom međunarodnom okruženju i puno toga ćete naučiti jedni od drugih. Svi treba da učestvuju u svakodnevnim poslovima koje grupa obavlja, poput kuvanja, čišćenja, odlaska u kupovinu/nabavku, itd.

Slobodno vreme: Ako imate ideju kako da ga provedete, predložite grupi. Ponesite neke društvene igre, muzičke instrumente… Postoje brojne igrice za grupe koje su zabavne i pomoći će da se izgradi duh zajedništva unutar kampa. Potražite ih na internetu.

Lokalni zakoni: To što niste znali da se zakoni, prava i slobode u Srbiji možda razlikuju od onih u drugim zemljama, nije opravdanje. Upoznajte i poštujte zakone zemlje u koju odlazite. MIS-VSS ne može da vam pomogne ukoliko budete imali problema sa zakonom.

Bezbednost: Vredne stvari (novac, karte, dokumenta) uvek držite uz sebe – nikad u vašem prtljagu ili, još gore, u zadnjem džepu. Putovati po Evropi, Americi, Kanadi ili Japanu je generalno sigurno koliko i putovanje po našoj zemlji. Pročitajte u vodičima poput “Lonely Planet”-a kako je u drugim regionima. Svud postoji rizik, koristite zdrav razum.

UPOZORENJE!

Droga i crno tržište
Kad je u pitanju droga, preprodaja strane valute, šverc ili bilo koje drugo nezakonito ponašanje, postoji samo jedna reč: NEMOJTE. U pitanju je vaša koža! To što ne poznajete zakone zemlje koju posećujete, neće vas spasti.

Osim ako u opisu kampa ili infosheet-u ne piše drugačije, morate poneti vreću za spavanje i podmetač za vreću. Koristite ranac (da bi vam ruke bile slobodne) i ne nosite previše stvari. Lista sa dodatnim stvarima koje treba da poneste biće vam poslata pošto budete primljeni na kamp. Na kampovima je uglavnom opuštena atmosfera i obično će vam biti potrebna udobna odeća i obuća za rad i putovanje (shodno klimi područja u koje idete). Ne zaboravite lekove (posebno ako ste pod terapijom) i osnovne stvari za prvu pomoć. Ako imate mesta, ponesite slike vašeg mesta, male suvenire za razmenu, muziku, neke zabavne igre.