Šta je međunarodni volonterski kamp?

Godišnje se u svetu organizuje skoro 2500 međunarodnih volonterskih radnih kampova. Organizuju ga nacionalni volonterski servisi u saradnji sa lokalnim domaćinima kampova: nevladinim organizacijama, javnim preduzećima i ustanovama, opštinama, privatnim preduzetnicima ili grupama građana zainteresovanim da učine nešto pozitivno za svoju sredinu.

Volonterskih kampova najviše ima u Evropi ali naši volonteri i volonterke imaju priliku da putuju u gotovo 90 zemalja u svetu.

Ponuda kampova se menja iz godine u godinu. Razmenu volontera smo u 2017. godini imali sa 67 organizacija iz 53 zemlje.
Naši volonteri najčešće odlaze u: Nemačku, Italiju, Španiju, Francusku, Belgiju, Rusiju, Češku, Švajcarsku, Finsku, Grčku a u manjem broju na kampove van Evrope kao što su: Maroko, Indija, Kina ili Japan.

KADA?

Međunarodnih volonterski kampova ima cele godine, međutim najveći broj kampova se organizuje upravo tokom letnje sezone iz kojekakvih razloga poput vremenskih prilika, mogućnosti odmora/raspusta i sličnog.
Početak prijavljivanja na međunarodne volonterske kampove koji se organizuju tokom leta počinje sredinom marta, naravno to ne znači da se vi ne možete prijaviti pre toga ako nađete vaš željeni kamp.

Prijavljivanje na volonterske kampove traje cele godine, odnosno sve dok se određeni kamp ne popuni – znači na kamp se možete prijaviti i dan pred početak kampa, ako još uvek ima mesta.