Prevoz do kampa

VOZOVI

Vozne karte za putovanje u inostranstvo možete kupiti u agenciji Putnik travel. Iz Beograda vozom možete putovati direktno do: Budimpešte, Skoplja, Zagreba, Ljubljane, Vilaha, Sofije… Više ovde.

Postoje različite povlastice za jeftiniju vožnju vozovima, koje vam mogu uštedeti dosta novca. U većini zemalja dobićete popuste za vozne/autobuske karte i ulaznice u muzeje sa studentskim indeksom. Ovde možete pročitati o svim povlasticama i popustima za putovanja vozom, a mi smo za vas izdvojili:

BALKAN FLEKSIPAS:
Balkan Flexipass je vrlo povoljna karta koja omogućava putovanje železnicama Srbije, Crne Gore, Bugarske, Makedonije, Grčke, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, i Turske, u trajanju od tri, pet, sedam, deset ili petnaest dana.
Pošto dani putovanja ne moraju biti povezani, rok važenja BFP karte je  dva meseca.

SITI STAR:
Posebna ponuda za povratna putovanja manjih grupa (5 odraslih osoba)  iz Srbije do Austrije, Nemačke, Češke, Hrvatske, Crne Gore, Slovačke i Slovenije.  Siti Star obezbeđuje popuste po sledećem principu: prvi putnik plaća punu cenu povratne vozne karte a svi ostali putnici 50% tog iznosa. Popust za decu je 75%.

INTERRAIL
U toku mesec dana, InterReil karta omogućava putovanje železnicama 30 evropskih zemalja, Maroka i brodovima pomorskih kompanija HML i AE, koje prevoze putnike iz Ankone i Brindizija u Italiji, do Krfa, Igumenice i Patrasa u Grčkoj. InterReil karta važi za 2. razred vozova a rezervacije mesta, rezervacije kreveta u spavaćim kolima kao i dodaci za putovanje 1. razredom, odnosno vozovima visokog ranga se plaćaju. Kartu ne možete koristiti u zemlji u kojoj živite, dakle, potrebno je kupiti povratnu kartu do graničnog prelaza odakle počinje da važi vaša InterReil karta. Korisne informacije možete potražiti i na zvaničnom sajtu InterRail-a.

RAIL PLUS
Legitimacija Reil Plus obezbeduje 15% popusta na vozne karte za neograničen broj međunarodnih putovanja, u periodu od jedne godine. Za relacije do Makedonije ova legitimacija omogućava popust od 30% na redovnu voznu cenu. Vlasnik ove legitimacije, pri kupovini karte u unutrašnjem saobraćaju, ostvaruje popust od 30% na redovnu voznu cenu.

POPUSTI ZA GRUPNA PUTOVANJA
Grupi od najmanje 6 odraslih lica (dva deteta se računaju kao jedan odrasli putnik), sve evropske železnice odobravaju povlastice na cenu vozne karte. Visina povlastice zavisi od toga da li se radi o putovanju u jednom smeru ili povratnoj karti i svaka železnica sama određuje visinu ovog popusta, za svoju teritoriju. Popusti se kreću od 20 do 40%. Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ŽTP-a “Beograd”, na gore navedene telefone.

EIKA
EIKA je kartica koja svim mladima ispod 30 godina obezbeđuje oko 200.000 popusta i beneficija iz oblasti kulture, prevoza, putovanja, usluga itd. u trideset sedam zemalja Evrope. Više informacija o na sajtu  www.gpa.rs.

INTERNATIONAL STUDENT IDENTITY CARD (ISIC)
INTERNATIONAL TEACHER IDENTITY CARD (ITIC)
ISIC i ITIC su međunarodno priznate kartice kojima potvđujete da ste student, odnosno nastavnik-profesor i stičete prava na popuste u preko 100 zemalja sveta. ISIC priznaje čak i UNESCO. Nezamenjiva za studentske popuste za putovanja ili ulaznice u mnogim zemljama, a radi se o hiljadama različitih popusta na cene smeštaja, prevoza, ulaza u muzeje, galerije, bioskope, na sportske utakmice i slično.

Više informacija o ISIC, ITIC i EIKA  karticama potražite ovde.

AVION
U poslednjih nekoliko godina u ekspanziji su takozvane “Low-Cost” avio kompanije. Što se ranije kupi karta “On-Line”, (ne može se rezervisati, tj. mora odmah da se kupi), to su veće šanse da ćete naći datum koji vam odgovara i nisku cenu karte. A u pitanju su zaista niske cene avio karata, često jeftinije od autobuskih ili voznih karata.

Međutim, ove karte se kupuju preko interneta i veoma često je potrebno da vi sami odštampate svoju kartu (Boarding pass), dok na aerodromu samo predate svoj prtljag. U dosta slučajeva, ove avio kompanije organizuju letove gde avioni poleću I sleću sa nekog manjeg aerodroma, što bi značilo da morate dodatno da organizujete prevoz do tog aerodroma koji se uglavnom nalazi u blizini manjih aeordroma. Ali, to ne mora biti pravilo, jer se dešava i da su letovi sa glavnog na glavni aerodrom.

Iz Beograda i drugih vazdušnih luka Srbije možete leteti sledećom niskotrarifnim kompanijama:Ryan Air, Easy Jet, Pegasus AirlinesNorwegian Air Shuttle i Wizz Air.

Naravno, možete tražiti i letove iz susednih zemalja jer veoma često se mogu naći jako povoljni letovi. Probajte da nađete iz Mađarske, Bugarske, Rumunije ili Hrvatske. Ušteda je znatna.

Slede korisne (svakako, ne i jedine) stranice na Internetu gde možete pronaći informacije o jeftinim letovima:

www.skyeurope.com, www.whichbudget.comwww.gexx.dewww.easyjet.comwww.flydba.com.

AUTOBUS
Informacije o linijama možete dobiti na sajtu Beogradske autobuske stanice, sajtu saobraćajnog preduzeća Lasta, sajtu Fudeksa.

Od 2017. godine Flixbus saobraća i iz Srbije do mnogobrojnih destinacija u Evropi i karte možete naći po pristupačnim cenama, a uz studnetske kartice imate i popuste.

AUTOMOBIL

Ukoliko planirate da vozite u inostranstvu, za neke od zemalja neophodna vam je međunarodna vozačka dozvola. Dobijate je za jedan dan u predstavništvima Auto-moto saveza (za kontakte pogledajte ovde) i Auto-moto klubovima širom zemlje. Osim važeće vozačke dozvole, pasoša, kopije vozačke dozvole i dve fotografije potrebno vam je i nešto novca

PAŽNJA: Sve gore navedene dokumente, povlastice, karte itd. morate izvaditi u Srbiji, unapred.

FRANCUSKA: Za sam prevoz unutar Francuske se izdvaja železnica kao najsavremenija u Evropi i jedna od najsavremenijih u svetu. U okviru nje TGV (www.sncf.com), kao i drugi vozovi koji su za nijansu sporiji, a opet dosta jeftiniji. Kada je sam TGV u pitanju, cene drastično variraju tokom vremenskog perioda i jako su povoljne ukoliko se rezerviše unapred preko interneta. Iz ličnog iskustva volontera, kupovinom karte pred sam polazak, često ste prinuđeni da putujete prvom klasom, jer jedino u njoj ima mesta za čak 150e evra u jednom smeru. Vozovi su brzi, komforni, tačni. Ono što ovu železnicu čini još boljom jeste autobuski prevoz u sklopu nje, koji putnika prevozi od železničke stanice do krajnje destinacije i troškovi ovog prevoza ulaze u cenu vozne karte i sa njom se rezervišu.
Voz ka Francuskoj nije najbolja opcija zbog velikog broja presedanja i na kraju je skuplja opcija, ali moguće je otići domaćim vozovima do Budimpešte, a potom na dalja presedanja. Moguće je takođe autobusom otići do severne Italije, a potom nastaviti francuskim vozovima.

NEMAČKA: U Nemačkoj železnica je jako dobro razvijena i vozovi stižu i do najmanjih sela u celoj Nemačkoj. Na sajtu https://www.bahn.com/ možete pronaći detaljan red vožnje kao i cene za određene destinacije. Ne zaboravite da i nemačka železnica ima popuste kao i naša, tako da nekada karte možete kupiti jeftinije ako iskorisite neke od njihovih specijalnih karata umesto da kupujete kartu odvojeno. Naravno, savetujemo vam da kartu kupite ranije, jer cene rastu pogotovo za brze tzv. ’’ICE’’ vozove.

Ako vam je opcija voza skupa, što je veoma čest slučaj, uvek možete potražiti autobuske karte jer su znatno jeftnije. Mana autobuskom prevozu u Nemačkoj jeste što ne stižu do malih mesta, koja nama često trebaju, pa je potrebno koristiti i neki loklani autobuski prevoz.
Ovaj sajt može biti koristan ako tražite autobuski prevoz: https://www.busradar.com