Pasoš, viza i slično

PASOŠ
Po našem zakonu, procedura za dobijanje pasoša traje oko tri nedelje. Izvadite pasoš na vreme, jer bez njega nećete moći da idete na kampove u Evropskoj uniji bey viza. Za zemlje za koje nam još uvek treba viza (Velika Britanija, Republika Irska, SAD, Indija, Meksiko, afričke zemlje itd.), broj pasoša će vam biti potreban već prilikom prijavljivanja na kamp, da kasnije ne biste imali problema sa dobijanjem pozivnog pisma.
Koristan savet: iskopirajte u dva primerka prvu stranu pasoša (na kojoj se nalazi vaša slika). Jednu ponesite sa sobom, a drugu ostavite vašoj porodici ili prijateljima kod kuće. Ako izgubite ili vam ukradu pasoš, mnogo lakše ćete dobiti zamenu u našoj najbližoj ambasadi ili konzulatu.

VIZE
Podaci za koje zemlje nam je potrebna viza se često menjaju, pa vas molimo da proverite sa konzulatom zemlje u koju želite da putujete, ili na njihovoj prezentaciji na Internetu, da li vam je viza potrebna. Potražite informacije i na Internet stranici našeg Ministarstva spoljnih poslova.
Konsultujte uvek ambasadu ili konzulat i raspitajte se šta vam je potrebno za vizu i kolika je cena procedure dobijanja vize. Osim fotografije (ili fotografija) veličine iste kao i u pasošu i određene novčane sume, svaka ambasada ima spisak različitih dokumenata koji su vam potrebni. Mi ćemo vam obezbediti pozivno pismo. Vi ste dužni da prikupite svu ostalu dokumentaciju koja vam je potrebna za dobijanje vize.
Pre svega, raspitajte se koliko vremena traje procedura za dobijanje vize. Prijavljivanje za kampove počinje u martu, ali konzulati mnogih zemalja zahtevaju da se razgovori za dobijanje vize, odnosno termini za predaju dokumenata, zakažu znatno pre odlaska na kamp. Naša kancelarija će se potruditi, koliko je u našoj moći, da volonterima Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije pomogne u proceduri dobijanja vize