Učenici iz Srbije ponovo pobednici na slivu Dunava

Učenici iz Srbije ponovo pobednici na slivu Dunava
Izmenjeno:18 Dec 20

Učenici i učenice iz Srbije i ove godine su među pobednicima međunarodnog takmičenja “Dunavski umetnik” sa temom “Istraži Dunav”, koje organizuje Međunarodna komisija za sliv reke Dunav. Učenici i učenice sedmog i osmog razreda OŠ “Stefan Nemanja” iz Niša odneli su nagradu za umetnički rad “U zagrljaju Dunava” u grupi tinejdžera, dok su se Jakopo i Ilija Maraci iz Beograda takmičili u video kategoriji na temu “Dunavski ekosistemi” i pobedili u juniorskoj grupi.

Takmičenje je bilo podeljeno u četiri kategorije – umetnički radovi, mape, video i specijalna kovid kategorija. Među pobednicima kategorije umetičkog rada u juniorskoj grupi bili su i osnovci iz Ingolštata u Nemačkoj, sa radom “Riba od lišća”. U kategoriji videa, rad “Reka Dunav” Eve Marinove iz Bugarske odneo je pobedu među tinejdžerima.

Za najbolje mape, nagrade su otišle u Rumuniju. Za rad “Zajedno za Dunav” je u juniorskoj grupi nagrađena Marija Delija Dima iz Bereštija, a među tinejdžerima je pobedio rad “Reka Prut – Blago Moldavije” Jasmine Kostileanu iz Kahula.

U specijalnoj kovid kategoriji, nagrađivani su takmičari iz zemalja u kojima je kritična situacija izazvana pandemijom sprečila učešće u takmičenju. Pobednice su Žana Bartolj i Ajda Jamšek iz Slovenije sa radom “Danas za lepše sutra”. 

“Aktivnost Srbije u ovom međunarodnom takmičenju je prepoznata i više puta vrednovana pobedničkim radovima mladih pojedinaca i grupa iz naše zemlje. To se desilo i ove, izuzetno specifične godine, kada se dugo promišljalo o smislu i mogućnosti sprovođenja takmičenja,” kaže Dušica Trnavac Bogdanović iz Mladih istraživača Srbije koji u našoj zemlji organizuju takmičenje. 

“Raduje me što su mentori našli načine da sa učenicima u bezbednim uslovima izađu iz zatvorenih prostora poput školskih i kućnih učionica. Želim da čestitam pobednicima u svim kategorijama, a posebno smo ponosni na tinejdžerski tim iz Niša i njihove mentore iz Osnovne škole “Stefan Nemanja”. Oni nas dve godine uzastopno, osvajajući titulu krunisanog Dunavskog umetnika na celom slivu, podsećaju da Dunav doseže do Niša i još malo dalje. Ponosni smo i na braću Maraci, uzrasta 7 i 9 godina, koji su nam održali predavanje o dunavskim ekosistemima u srcu Beograda. Motivisani za dalji rad, radujemo se narednim godinama i novim idejama Dunavskog umetnika”, dodala je ona.

Žiri Međunarodne komisije za sliv reke Dunav je pobednike birao među 54 rada u užem izboru, a na sam konkurs je pristiglo više od 250 radova koje je poslalo 280 mladih umetnika i umetnica iz 57 škola. Konkurs je bio otvoren za decu uzrasta od 6 do 18 godina i škole iz 13 zemalja dunavskog sliva.

“Iako nam je cilj i dalje isti – predstavljanje važnih pitanja zaštite životne sredine u školskim uslovima, ove godine Dunavski umetnik je ipak bio drugačiji,” rekao je predsednik Međunaodne komisije za sliv reke Dunav 2020, Dorin Andros. “Deca Dunavskog sliva su zaista uspela da se uhvate u koštac sa izazovom distanciranja i rada od kuće i sačuvali duh koji nam je potreban da ujedno očuvamo tako vredno prirodno blago kao što je reka Dunav”, ocenio je on.

Dunavski umetnik je takmičenje koje se održava od 2004. godine i predstavlja jedinstvenu mogućnost za decu Dunavskog sliva. Kroz ovo takmičenje, raste njihova svest o zdravlju lokalnih rečnih slivova i načinima učešća u njihovom očuvanju. Učesnici su ohrabreni da za svoje umetničke radove koriste materijale koji dolaze iz same prirode i da na taj način iz svog okruženja crpe inspiraciju. 

“Izuzetno smo zadovoljni što uspevamo 10 godina u kontinuitetu, u svim uslovima, sa finansijskom i institucionalnom podrškom i bez nje da realizujemo ovo nadasve drugačije takmičenje. Ono ne predstavlja samo nadmetanje u znanju i primeni znanja, već je kombinacija funkcionalnog znanja i kreativnosti. Idealno je za međupredmetno povazivanje i sve ono što novi ishodi obrazovanja zahtevaju, uz projektni pristup”, istakla je Trnavac Bogdanović.

Međunarodni konkurs “Dunavski umetnik” je aktivnost Međunarodne komisije za sliv reke Dunav i Globalnog partnerstva za vode za Centralnu i Istočnu Evropu. Кonkurs cilja uzrast od 6-18 godina i sprovodi se u svih 14 zemalja na slivu Dunava od 2004. godine. Tema konkursa se menja svake sezone. Mladi su pozivani do sada da se aktiviraju za zdraviji, za čistiji Dunav, za očuvanje jesetri, i sl.


Povezani članci

MIS na prvom sastanku Radne grupe za izradu Strategije zaštite životne sredine Srbije
Izmenjeno:25 Jan 23

MIS na prvom sastanku Radne grupe za izradu Strategije zaštite životne sredine Srbije

Direktorka Mladih istraživača Srbije, Tanja Petrović, sa partnerima iz BOŠ-a i RERI-ja, učestvovala je na inicijalnom sastanku Radne grupe za izradu nacionalne Strategije zaštite životne sredine – „Zelena agenda za Srbiju.“ Sastanku je prisustvovalo više od 120 predstavnika relevantnih institucija, akademske zajednice i civilnog sektora, među kojima su i partneri na projektu VOLVOX – Snaga […]

Pročitaj više
Saopštenje za javnost  Mladih istraživača Srbije  povodom navoda narodne poslanice Ivane Parlić  izrečenih tokom rasprave o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu
Izmenjeno:13 Dec 22

Saopštenje za javnost Mladih istraživača Srbije povodom navoda narodne poslanice Ivane Parlić izrečenih tokom rasprave o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu

Mladi istraživači Srbije odbacuju navode narodne poslanice Ivane Parlić izrečene tokom rasprave o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu. Tvrdnja „da građani Srbije plaćaju deset miliona evra 20 godina nevladinoj organizaciji koja se zove Mladi istraživači Srbije“ nije istinita. U Zakonu o budžetu, u članu 3, na koji se narodna poslanica poziva, […]

Pročitaj više