STOKHOLM+50 NACIONALNE KONSULTACIJE U SRBIJI

STOKHOLM+50 NACIONALNE KONSULTACIJE U SRBIJI
Izmenjeno:21 Jul 22

Povodom obeleževanja 50 godina od prve konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini, a u cilju podrške sprovođenju ciljeva održivog razvoja, Vlada Švedske će 2. i 3. juna 2022 godine biti domaćin međunarodnog sastanka na visokom nivou: “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”.

Tim povodom održana je prva Nacionalna konsultacija o životnoj sredini, u okviru priprema Republike Srbije za učešće na globalnoj konferenciji “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”. Prvu Nacionalnu konsultaciju u Srbiji organizovao je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a uz podršku Vlade Švedske.

Više od 150 predstavnika državnih institucija, civilnog sektora i akademske zajednice učestvovalo je u diskusiji sa ciljem sagledavanja krucijalnih problema sa kojima se Srbija suočava kada su u pitanju zaštita životne sredine, očuvanje biodiverziteta i smanjenje uticaja klimatskih promena.

Priliku da učestvuje i iskaže svoj stav na temu primene Poglavlja 27 u Republici Srbiji, i prioriteta kada je u pitanju zaštita životne sredine i izazova koje klimatske promene donose, imala je i direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović.

Odgovarajući na pitanja moderatora o prioritetima vezanim za životnu sredinu i klimatske promene u narednim godinama, Tanja je istakla da kao primarno vidi uspostavljanje stabilnog i održivog sistema finansiranja zaštite životne sredine i klimatskih promena, kao i povećanje investicija u zaštitu životne sredine.

Kada je reč o značaju učešća civilnog sektora i građana u donošenju odluka vezanih za zaštitu životne sredine, klimatske promene i održivi razvoj, Tanja je izjavila:

„Stalno učešće javnosti na svim nivoima donošenja odluka, bilo da se radi o kreiranju politika, programa, planova nije samo pitanje vladavine prava već se gradi poverenje između građana i institucija, daje legitimitet procesima i obezbeđuje primena donetih odluka“.

Na planiranoj konfereniji u glavnom gradu Švedske 2. i 3. juna 2022 učestvovaće 59 država sveta, uključujući i Republiku Srbiju.


Povezani članci

Održana ceremonija potpisivanja ugovora i uvodni trening drugog ciklusa EKO-SISTEM podrške OCD
Izmenjeno:21 Jul 22

Održana ceremonija potpisivanja ugovora i uvodni trening drugog ciklusa EKO-SISTEM podrške OCD

Povodom početka drugog ciklusa EKO-SISTEM programa osnaživanja mreža udruženja građana koje se bave zaštitom životne sredine, u periodu od 11. do 13. jula u Zrenjaninu, održan je Uvodni trening i ceremonija potpisivanja ugovora između Mladih istraživača Srbije i 13 organizacija čiji su projekti podržani. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su projektni timovi ispred podržanih 12 mreža, a ugovore je svečano uručila Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača […]

Pročitaj više
POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA
Izmenjeno:21 Jul 22

POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA Nakon izuzetno uspešne prve faze programa EKO-SISTEM, u okviru koga smo podržali 13 projekata ispred 12 mreža koje se bave zaštitom životne sredine, od 1. jula krećemo sa drugim ciklusom podrške organizacija civilnog društva na području Srbije. Tokom prethodnog ciklusa 64 organizacije iz 31 opštine u Srbiji, intenzivno su učestvovale u izgradnji svojih […]

Pročitaj više