STOKHOLM+50 NACIONALNE KONSULTACIJE U SRBIJI

STOKHOLM+50 NACIONALNE KONSULTACIJE U SRBIJI
Izmenjeno:21 Jul 22

Povodom obeleževanja 50 godina od prve konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini, a u cilju podrške sprovođenju ciljeva održivog razvoja, Vlada Švedske će 2. i 3. juna 2022 godine biti domaćin međunarodnog sastanka na visokom nivou: “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”.

Tim povodom održana je prva Nacionalna konsultacija o životnoj sredini, u okviru priprema Republike Srbije za učešće na globalnoj konferenciji “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”. Prvu Nacionalnu konsultaciju u Srbiji organizovao je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a uz podršku Vlade Švedske.

Više od 150 predstavnika državnih institucija, civilnog sektora i akademske zajednice učestvovalo je u diskusiji sa ciljem sagledavanja krucijalnih problema sa kojima se Srbija suočava kada su u pitanju zaštita životne sredine, očuvanje biodiverziteta i smanjenje uticaja klimatskih promena.

Priliku da učestvuje i iskaže svoj stav na temu primene Poglavlja 27 u Republici Srbiji, i prioriteta kada je u pitanju zaštita životne sredine i izazova koje klimatske promene donose, imala je i direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović.

Odgovarajući na pitanja moderatora o prioritetima vezanim za životnu sredinu i klimatske promene u narednim godinama, Tanja je istakla da kao primarno vidi uspostavljanje stabilnog i održivog sistema finansiranja zaštite životne sredine i klimatskih promena, kao i povećanje investicija u zaštitu životne sredine.

Kada je reč o značaju učešća civilnog sektora i građana u donošenju odluka vezanih za zaštitu životne sredine, klimatske promene i održivi razvoj, Tanja je izjavila:

„Stalno učešće javnosti na svim nivoima donošenja odluka, bilo da se radi o kreiranju politika, programa, planova nije samo pitanje vladavine prava već se gradi poverenje između građana i institucija, daje legitimitet procesima i obezbeđuje primena donetih odluka“.

Na planiranoj konfereniji u glavnom gradu Švedske 2. i 3. juna 2022 učestvovaće 59 država sveta, uključujući i Republiku Srbiju.


Povezani članci

Zapadni Balkan: ograničen napredak u oblasti životne sredine i klimatskih promena
Izmenjeno:16 Nov 22

Zapadni Balkan: ograničen napredak u oblasti životne sredine i klimatskih promena

Brisel, Beograd – Svih šest država Zapadnog Balkana pokazalo je ograničen napredak u usklađivanju sa ekološkim politikama EU, zaključak je izveštaja o napretku pristupanja EU, objavljenog prošlog meseca u okviru novog paketa proširenja za Zapadni Balkan i Tursku. U Izveštajima se navodi i da postojeće politike i nivoi ulaganja nisu bili dovoljni za rešavanje nagomilanih […]

Pročitaj više
REZULTATI KONKURSA DUNAVSKI UMETNIK 2022.
Izmenjeno:22 Nov 22

REZULTATI KONKURSA DUNAVSKI UMETNIK 2022.

Na konkurs je stiglo 35 radova iz više škola u Srbiji. Pobednički radovi i nagrađeni radovi po kategorijama su u nastavku. UMETNIČKI RAD Juniori (6-11 godina) Pobednički rad u ovoj kategoriji je rad učenice odeljenja III-3 (Bela Antanasijević) iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Kladova. Naziv rada Barka iz moje mašte Mentorka Ljubinka Manojlović Nagrađeni […]

Pročitaj više