Rezultati online kampanje o viziji građana za zaštitu životne sredine u Srbiji „Otvori zelena vrata – koja je tvoja ključna reč“

Rezultati online kampanje o viziji građana za zaštitu životne sredine u Srbiji „Otvori zelena vrata – koja je tvoja ključna reč“
Izmenjeno:21 Jul 22

U okviru projekta Volvoks – Snažnije učešće civilnog društva u izradi i praćenju politika zaštite životne sredine, koji ima za cilj uključivanje svih zainteresovanih građana i građanki u donošenje odluka o životnoj sredini, kao deo prve online kampanje na ovom projektu, sprovedena je anketa na društvenim mrežama o stanju životne sredine u Srbiji iz ugla građana kao i ključnim promenama koje oni žele da vide u budućnosti.

Građani i građanke Srbije imali su prilike da iskažu svoje mišljenje na temu stanja životne sredine u Srbiju putem online ankete pod nazivom Koja je tvoja ključna reč. Anketa je bila aktivna u periodu od 11. marta do 15. aprila na sajtu Koalicije 27 – https://www.koalicija27.org/volvoks/ i od ispitanika smo tražili da izaberu ključnu reč kojom bi opisali trenutno stanje životne sredine u Srbiji, kao i da kroz jednu reč opišu kako bi želeli da životna sredina izgleda u budućnosti u Srbiji.

Anketa je bila propraćena i intenzivnom online kampanjom putem društvenih mreža i bilbordima koji su bili postavljeni u Beogradu na ključnim tačkama u periodu od 14-26. marta. Bilbordi su pozivali građane i građanke da podele svoju ključnu reč kada je zaštita životne sredine u Srbiji u pitanju, a kao inovativno rešenje bilbordi su sadržali QR kod koji vodi direktno ka anketi.

Anketu je u datom periodu popunilo blizu 600 ispitanika iz cele Srbije. Iz odgovora koje smo dobili jasno se uočava da građani i građanke u Srbiji realno sagledavaju trenutno stanje životne sredine u Srbiji, kao i da imaju viziju kako bi ona zaista trebala da izgleda, i koje su to eventualne mere koje bi se mogle sprovesti da se dođe do tog željenog stanja.

Kao ključne reči koje su izabrali da opišu trenutno stanje životne sredine u Srbiji izdvajaju se: zagađeno, alarmantno, ugroženo, opasno, degradirajuće, rizično, zabrinjavajuće, prljavo, sivo, zapušteno, kritično, loše.

Stanje životne sredine u Srbiji
Stanje životne sredine u Srbiji

Kada su u pitanju reči kojima su opisali svoju viziju životne sredine u Srbiji izdvajaju se sledeće reči: čisto, zdravo, mirno, bez otpada, očuvano, održivo, zeleno, zatim harmonično, očuvano, nezagađeno, bogato i u skladu sa zakonima i propisima.

Izdvojene ključne reči prikazane su i u grafikonu ispod.

Razumevanje problema sa kojima se suočavamo na polju zaštite životne sredine dobra je polazna osnova za iznalaženje mehanizama za veću uključenost građana u ovu oblast. Anketa nije samo pokazatelj stavova, iako je primarno korišćena u te svrhe, već i način za podizanje svesti o problemima i nedostacima u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Jedan od glavnih ciljeva projekta VOLVOX- Snaga zajednice, između ostalog, je i podsticanje većeg, informisanog učešća građana u procesima donošenja odluka u oblasti zaštite životne sredine, zasnovanih na saradnji i poverenju između državnih institucija i civilnog društva, kako bi procesi razvoja politika bili transparentni i inkluzivni.

Dvogodišnji projekat „Volvoks – Snažnije učešće civilnog društva u izradi i praćenju politika zaštite životne sredine“, sprovode Mladi istraživači Srbije u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), a finansira ga Evropska Unija.

Više o projektu možete pronaći ovde.


Povezani članci

Održana ceremonija potpisivanja ugovora i uvodni trening drugog ciklusa EKO-SISTEM podrške OCD
Izmenjeno:21 Jul 22

Održana ceremonija potpisivanja ugovora i uvodni trening drugog ciklusa EKO-SISTEM podrške OCD

Povodom početka drugog ciklusa EKO-SISTEM programa osnaživanja mreža udruženja građana koje se bave zaštitom životne sredine, u periodu od 11. do 13. jula u Zrenjaninu, održan je Uvodni trening i ceremonija potpisivanja ugovora između Mladih istraživača Srbije i 13 organizacija čiji su projekti podržani. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su projektni timovi ispred podržanih 12 mreža, a ugovore je svečano uručila Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača […]

Pročitaj više
POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA
Izmenjeno:21 Jul 22

POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA Nakon izuzetno uspešne prve faze programa EKO-SISTEM, u okviru koga smo podržali 13 projekata ispred 12 mreža koje se bave zaštitom životne sredine, od 1. jula krećemo sa drugim ciklusom podrške organizacija civilnog društva na području Srbije. Tokom prethodnog ciklusa 64 organizacije iz 31 opštine u Srbiji, intenzivno su učestvovale u izgradnji svojih […]

Pročitaj više