“Zajedništvo”

“Zajedništvo”

Godina realizacije:

2019.

Cilj i opis projekta:

Opšti cilj projekta: Informacije, objašnjenja i iskustva u pogledu različitosti i inkluzije, približiti studentima u Beogradu, kroz: prostor za ponovno razmišljanje o miru i pomirenju, mogućnosti za međunarodnu mobilnost, prilike za upoznavanje svetske građanske zajednice i koristi praktikovanja volontiranja.

Posebni ciljevi:

 • Povećati znanje studenata o miru i pomirenju u obliku neobaveznih aktivnosti i kulturnih programa.
 • Promovisati međunarodne / interkulturalne programe kao alat za razvoj kompetencija važnih za izgradnju mira.
 • Ohrabriti studenate da istraže lokalne i globalne inicijative.
 • Podsticati volonterske aktivnosti zbog altruističkih razloga i ljudskih vrednosti.

Aktivnosti se odnose na predstavljanje volonterskih kampova studentima u Beogradu u kontekstu onih mogućnosti kojima učešće na kampovima doprinose interkulturalnom učenju, toleranciji, razvoju kompetencija za prihvatanje različitosti i izgradnju mira. Neki od oblika aktivnosti su: okrugli sto, filmski program na temu “pomirenja” i panel kojim će biti predstavljeni programi koji su se na nivou Regiona Zapadnog Balkana bavili temama „izgradnje mira“, a tokom Međunarodne nedelje civilnog društva u Beogradu (CIVICUS – ICSW) u aprilu.

Rezultati projekta:

Planirali smo da se:

 • najšira studentska zajednica u Beogradu informiše o mogućnosti učešća u međunarodnim volonterskim programima i programima obrazovne razmene.
 • promoviše platforma za regrutovanje volontera, koja će biti angažovana u periodu pre i za vreme ICSW-a u aprilu 2019. godine.
 • studenti uče o miru i pomirenju na kreativan način kroz diskusije koje su vodili predavači.
 • oko 50 (indirektno 500) međunarodnih delegata CIVICUS-a i 30 zainteresovanih studenata informiše se o „nedavnim mirovnim projektima na prostoru Zapadnog Balkana“.
 • 100 novih volontera (koji će prvi put učestvovati u međunarodnom događaju i volonterskim aktivnostima) pripremi za glavnu svrhu volontiranja kroz nekoliko sastanaka.
 • studenti (volonteri) upoznaju sa mnogim mirovnim problemima širom sveta tokom ICSW-a.
 • kroz volontiranje i učešće na ICSW događajima, studenti susreću s različitim inovacijama i primerima dobre prakse koji omogućavaju ljudima da efektivno ispune svoju ulogu aktivnih građana.
 • desi promena veština i kompetencija (kao što je komunikacija na engleskom jeziku, interkulturalna kompetentnost, timski rad itd.) stečenih kroz volontiranje.
Ciljna grupa:

studenti u Beogradu

Lokacija obuhvaćena projektom:

Beograd

Izvori finansiranja:

Omladinski komunikativni centar (Evropska Komisija) (EUR 6600)

Dodatni podaci:

Пројекат се спроводи у периоду  10/12/2018 – 10/06/2019. године.

„Togetherness – No one will be left behind“ (референтни број 220/18) je odgovor na poziv za projektne ideje (male grantove) projektnog konzorcijuma „Podeljena prošlost – zajednička budućnost“ (Divided Past – Joint Future, finansiranog sredstvima Evropske Unije, 2015/370-393). Više o ovom projektu koji predvodi Omladinski komunikativni centar iz Banja Luke možete pronaći na http://jointfuture.org/

Najnoviji članci iz kategorije: Togetherness

Živa biblioteka – od iskusnih za nove volontere
Izmenjeno:09 Jul 19

Živa biblioteka – od iskusnih za nove volontere

Projekat „Zajedništvo“ se približio kraju. A za kraj možda i najlepše od nas za najnovije korisnike naših programa koji su upravo kroz informativne aktivnosti u ranijim fazama projekta odlučili da iskuse volontiranje i mogućnosti kojima učešće na kampovima doprinosi interkulturalnom učenju, toleranciji, razvoju kompetencija za prihvatanje različitosti i izgradnji mira. U prethodnih 5 meseci, MIS […]

Pročitaj više
Kroz projekat Zajedništvo na Festival dokumentarnog filma od 8. do 15. maja
Izmenjeno:25 Apr 19

Kroz projekat Zajedništvo na Festival dokumentarnog filma od 8. do 15. maja

ZAJEDNO sa Beldocs u prilici smo da vam predstavimo sjajnu priliku: prisustvujte preko 100 projekcija  na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova na 10 lokacija u Beogradu, od 8-15. maja, učestvujte u 3 panel diskusije ili više drugih zanimljivih pratećih sadržaja i radionica, budite student koji traži i dobija više, saznajte o volonterskim programima i međunarodnim kampovima. […]

Pročitaj više
Dan studenata i MI
Izmenjeno:25 Apr 19

Dan studenata i MI

Promocije volonterskih kampova dešavaju se širom Beograda. Poslednjih sedmica bili smo: u Matematičkoj gimaziji, 13. marta, na Akademiji poslovnih i strukovnih studija, 21. marta, na Filozofskom fakultetu, 28. marta, u Кulturnom centru GRAD sa “Delikatesnim ponedeljkom”, 1. aprila, u Francuskom kulturnom centru 2. aprila, u Italijanskom kulturnom centru 3. aprila. Na dan studenta, otišli smo […]

Pročitaj više
Prezentacije o volonterskim kampovima – na putu „Zajedništva“
Izmenjeno:25 Apr 19

Prezentacije o volonterskim kampovima – na putu „Zajedništva“

Кraj meseca februara i početak marta u Mladim istraživačim Srbije su obeležile prezentacije koje realizuje tim aktivista i volontera PR grupe Volonterskog Servisa Srbije. Na ovim događajima se predstavljaju mogućnosti volontiranja na međunarodnim programima. Dodatno, podstaknuti idejom projekta “Zajedništvo”, usmereni smo posebno na studente visokoškolskih ustanova u Beogradu, jer je to uzrast koji je najprisutniji […]

Pročitaj više