Predstavljanje Instrumenta za uključivanje principa da niko ne bude izostavljen u zakonska i strateška dokumenta Republike Srbije

Predstavljanje Instrumenta za uključivanje principa da niko ne bude izostavljen u zakonska i strateška dokumenta Republike Srbije
Izmenjeno:23 Sep 22

Danas je u Palati Srbija predstavljen Instrument za uključivanje principa da niko ne bude izostavljen u zakonska i strateška dokumenta Republike Srbije.

Srbija je prva zemlja koja je spremila ovakav Instrument, u kojem je princip „da niko ne bude izostavljen“ dobio praktičnu dimenziju i vrednost.

Princip „da niko ne bude izostavljen“  (LNOB) je jedan od pet vodeći principa Agende 2030 za održivi razvoj koji stavlja akcenat na davanje prioriteta „onima koji su najviše isključeni“ s ciljem da stvorimo kohezivnije i ravnopravnije društvo, zasnovano na solidarnosti, uz promovisanje inkluzivnog razvojnog modela koji vodi ka održivoj budućnosti.

Instrument je namenjen svim onim akterima koji učestvuju u procesima izrade, usvajanja, implementacije i praćenja primene zakonskih i strateških dokumenata, posebno donosiocima strateških i planskih dokumenata na svim nivoima, ali i nezavisnim institucijama, civilnom društvu, ekspertima i akademskoj zajednici.

Intrument je komplementaran s principima iz Zakona o planskom sistemu, ukazuje nam na to da marginalizovane grupe nisu homogene, već da unutar grupa postoji višestrukost rizika i deprivacija. Za sada se Instrument odnosi samo na nacionalni nivo, a dok će naredna faza obuhvatiti i lokalni nivo.

U uvodnom obraćanju, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije Elvira Kovač, stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob i šef odseka razvoj, ekonomska i socijalna pitanja tematsko uključivanje specijalne procedure i pravo na razvoj, Kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava, Tod Haulend, istakli su da zahvaljujući ovom dokumentu znamo ko su ti „nevidljivi ljudi s margina,“ koje institucije njima treba da se bave i na koji način, ali da na podjednako važna pitanja gde se oni nalaze, koliko ih je i na koje načine ih uključiti, tek predstoje odgovori.

Ukazano je da podaci u Srbiji, kada su u pitanju ljudska prava, pokazuju da se lako sklizne korak-dva unazad. Konstatovano je da treba raditi na okončanju ekstremnog siromaštva i smanjinju razlika između pojedinaca i grupa, i po vertikali i horizontali.

Velikom broju predstavnika Vlade Srbije, međunarodnih institucija, organizacija civilnog društva i medija, obratili su se i Aleksandra Petrović iz Tima za ljudska prava UN u Srbiji, Ivana Krstić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU, Nataša Vučković iz Fondacije Centar za demokratiju, Vuk Raičević iz BG centra za ljudska prava i Darinka Radojević, iz Republičkog sekretarijata za javne politike.

Saglasili su se da je ovaj Instrument oruđe ali i prilika da Agendu 2030, zasnovanu na ljudskim pravima, kao i Ciljeve održivog razvoja, primenimo u praksi, ali i da je ovo samo prvi korak u zajedničkom poslu koji predstoji.

Kompletan dokument možete preuzeti OVDE.


Povezani članci

Održana ceremonija potpisivanja ugovora i uvodni trening drugog ciklusa EKO-SISTEM podrške OCD
Izmenjeno:21 Jul 22

Održana ceremonija potpisivanja ugovora i uvodni trening drugog ciklusa EKO-SISTEM podrške OCD

Povodom početka drugog ciklusa EKO-SISTEM programa osnaživanja mreža udruženja građana koje se bave zaštitom životne sredine, u periodu od 11. do 13. jula u Zrenjaninu, održan je Uvodni trening i ceremonija potpisivanja ugovora između Mladih istraživača Srbije i 13 organizacija čiji su projekti podržani. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su projektni timovi ispred podržanih 12 mreža, a ugovore je svečano uručila Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača […]

Pročitaj više
POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA
Izmenjeno:21 Jul 22

POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA Nakon izuzetno uspešne prve faze programa EKO-SISTEM, u okviru koga smo podržali 13 projekata ispred 12 mreža koje se bave zaštitom životne sredine, od 1. jula krećemo sa drugim ciklusom podrške organizacija civilnog društva na području Srbije. Tokom prethodnog ciklusa 64 organizacije iz 31 opštine u Srbiji, intenzivno su učestvovale u izgradnji svojih […]

Pročitaj više