POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA
Izmenjeno:21 Jul 22

POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

Nakon izuzetno uspešne prve faze programa EKO-SISTEM, u okviru koga smo podržali 13 projekata ispred 12 mreža koje se bave zaštitom životne sredine, od 1. jula krećemo sa drugim ciklusom podrške organizacija civilnog društva na području Srbije.

Tokom prethodnog ciklusa 64 organizacije iz 31 opštine u Srbiji, intenzivno su učestvovale u izgradnji svojih kapaciteta da se aktivno bave zagovaranjem na lokalnom i nacionalnom nivou u oblasti zaštite životne sredine kao i praćenju napretka Srbije u sprovođenju poglavlja 27.

U okviru 97 aktivnosti sprovedenih tokom prve faze programa, učestvovalo je 279 OCD kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, a u većini projekata učešće su uzeli i građani. Vidljivost pojedinačnih organizacija kao i mreža čiji su deo znatno je povećana, što je dovelo do prepoznavanja značaja organizacija civilnog društva kada je zagovaranje i sprovođenje politika zaštite životne sredine u pitanju.

U okviru drugog ciklusa podršku će dobiti 13 projekata, u čijoj realizaciji će učestvovati 60 organizacija iz 30 mesta u Srbiji, i koji će biti realizovani u periodu od 1. jula do 31. decembra. Organizacije civilnog društva su i u ovoj fazi svoje projektne aktivnosti usmerile na aktivno učešće u sprovođenju reformi u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom i nacionalnom nivou.

Teme koje su deo ovog ciklusa su zaštita i očuvanje biodiverziteta, zaštita ugroženih životinjskih vrsta, upravljanje otpadom, cirkularna ekonomija i klimatske promene.

Projekte koje smo podržali, kao i njihov kratak opis možete pronaći ovde.


Povezani članci

POČINJE TREĆI CIKLUS EKO-SISTEM programa osnaživanja
Izmenjeno:01 Mar 23

POČINJE TREĆI CIKLUS EKO-SISTEM programa osnaživanja

MLADI ISTRAŽIVAČI SRBIJE OBJAVLJUJU POZIV ZA MREŽE UDRUŽENJA GRAĐANA U OKVIRU EKO-SISTEM PROGRAMA OSNAŽIVANJA Mladi istraživači Srbije pozivaju udruženja građana koja se bave životnom sredinom da se prijave za učešće u trećem ciklusu EKO-SISTEM programa osnaživanja mreža udruženja građana. EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode […]

Pročitaj više
Održan drugi sastanak Radne grupe za izradu nacionalne Strategije zaštite životne
Izmenjeno:28 Feb 23

Održan drugi sastanak Radne grupe za izradu nacionalne Strategije zaštite životne

Predstavnice Mladih istraživača Srbije i partneri na projektu VOLVOX – Snaga zajednice, BOŠ i RERI, učestvovali su na drugom sastanku Radne grupe za izradu nacionalne Strategije zaštite životne sredine – „Zelena agenda za Srbiju“ posvećenom definisanju ciljeva Strategije u skladu sa stubovima Zelene agende u Srbiji. Radionicu je otvorila državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, […]

Pročitaj više