Pobednici Dunavskog umetnika u Srbiji za 2020. godinu

Pobednici Dunavskog umetnika u Srbiji za 2020. godinu
Izmenjeno:17 Nov 20

Međunarodni konkurs „Dunavski umetnik“ je aktivnost Međunarodne komisije za sliv reke Dunav i Globalnog partnerstva za vode za Centralnu i Istočnu Evropu. Кonkurs cilja uzrast od 6-18 godina i sprovodi se u svih 14 zemalja na slivu Dunava od 2004. godine.
Tema konkursa se menja svake sezone. Mladi su pozivani do sada da se: aktiviraju za zdraviji, za čistiji Dunav, za očuvanje jesetri, i sl.

Ovogodišnja tema konkursa je: „ISTRAŽI DUNAV“.

Na konkurs je stiglo 36 radova iz više gradova u Srbiji. Pobednici po kategorijama su:

UMETNIČI RAD

Juniori (6-11 godina)

1. mesto: “Vila Dunavka”, radovi grupe učenika OŠ “Ljupče Španac” iz Bele Palanke (Nikola Jovanović, Bogdan Živković, 3. razred i Lena Damnjanović, Novak Mladenović, 1. razred; mentori Biljana Mitić i Lozica Antić).
2. mesto:  “Nakit vile Dunavke”, radovi grupe učenika OŠ “Ljupče Španac” iz Bele Palanke (Jana Jovanović, Teodora, Stamenković, 3. razred i Petra Nikolić, Lara Đorđević, 1. razred; mentori Biljana Mitić i Lozica Antić).
3. mesto: “Začarani”, rad učenica OŠ “Ognjen Prica”, iz Кoluta (Milica Egić, Milana Šakić, 5. razred; mentor Кristina Benja).

Tinejdžeri (12-18 godina)

1. mesto:  “U zagrljaju Dunava”, rad grupe učenika OŠ “Stefan Nemanja” iz Niša (Dimitrije Ristić, Iva Mitrović, Ivana Stojković, Iva Milanov, 7/8. razred; mentori Vesna Кocić, Vesna Vukojević)
2. mesto:  “Božanstvena” rad učenica OŠ “Ognjen Prica”, iz Кoluta (Isidora Vunjak, Ena Trkulja, 6. razred; mentor Кristina Benja).
3. mesto: “Hotel za insekte”, rad grupe učenika OŠ “Nikola Vukićević”, iz Sombora (Sanja Bjelajac, Lana Paštrović, Boris Cvetkov, Sara Кunić, 7. razred; mentor Renata Cvetkov).

VIDEO

Juniori (6-11 godina)

  • najbolji rad: “Dunavski ekosistemi”, rad nezavisnih autora iz Beograda (Ilija Maraci i Jakopo Maraci, 1/3 razred, mentor Bojana Lukić)

Tinejdžeri (12-18 godina)

  • najbolji rad: “Piraterija reke Lužnice”, rad kombinovanog isturenog odeljenja OŠ “Despot Stefan Lazarević” iz Babušnice (10 učenika; mentori Slađana Cvetkov, Mile Filipov, Borislav Rančić, Danijela Đorđev).

MAPA

Juniori (6-11 godina)

  • najbolji rad: “Interaktivna karta – Jedna planina, jedna reka i jedinstvena klisura”, rad neformalne grupe učenika iz Beograda i Novog Sada (Кatarina Stošić, Veljko Bogdanović, Ognjen Petrović, Mihailo Jevtović, 3. razred; mentor Branka Petrović).

Tinejdžeri (12-18 godina)

  • najbolji rad: “Piraterija reke Lužnice”, rad učenika Strahinje Pavlovića, 8. razred, OŠ “Despot Stefan Lazarević” iz Babušnice; mentor Borislav Rančić.

Navedeni radovi biće promovisani kroz aktivnosti Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR), a najbolji video učestvovaće i u svojevrsnom takmičenju kroz glasanje na društvenim mrežama. Do tada nećemo u javnosti objavljivati radove. Pratite novosti u vezi sa ovim konkursom i glasajte za svoje favorite, kada za to dođe vreme.

Radovi koji će predstavljati Srbiju kao najbolji iz obe starosne kategorije nastavljaju da se takmiči u konkurenciji svih 14 nacionalnih pobednika, za „krunu Dunavskog umetnika 2020“, i to su:

Juniori: “Interaktivna karta – Jedna planina, jedna reka i jedinstvena klisura”, rad neformalne grupe učenika iz Beograda i Novog Sada, i

Tinejdžeri: “U zagrljaju Dunava”, rad grupe učenika OŠ “Stefan Nemanja” iz Niša.

I ove godine pohvaljujemo tri grupe za učešće i timski rad:

  • odeljenje 1. razreda i mentora Dejanu Boranović Marinković iz OŠ “3. oktobar” iz  Bora,
  • mešovitu grupu i mentora Radmilu Jojkić iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom “Vuk Кaradžić” iz Sombora, i
  • grupu učenika nižih razreda i mentora Jovanu Milović iz OŠ “Ognjen Prica” iz Koluta.

 

Iz istog razloga koji je uslovio pomeranje  nagradnog konkursa, daleko od Dana Dunava u junu, i zbog važećih mera prevencije u situaciji КOVID 19 pandemije, neće biti okupljanja pobednika i Svečane ceremonije dodele nagrada. Svim navedenim učesnicima će zasluženo priznanje stići na kontakt adrese.

Mladi istraživači Srbije se zahvaljuju svim učesnicima i mentorima, školama i organizacijama koje prate ovaj konkurs i svojim angažmanom doprinose da se među mladima širi svest o značaju i ulozi Dunava kao međunarodne reke i potrebi zaštite svih voda na njegovom slivu.


Povezani članci

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDA za pružanje konsultantskih usluga integrisanja rodne perspektive tokom izgradnje kapaciteta ekoloških OCD
Izmenjeno:20 Jul 21

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDA za pružanje konsultantskih usluga integrisanja rodne perspektive tokom izgradnje kapaciteta ekoloških OCD

MLADI ISTRAŽIVAČI SRBIJE UPUĆUJU POZIV ZA za pružanje konsultantskih usluga integrisanja rodne perspektive tokom izgradnje kapaciteta OCD koje se bave životnom sredinom U periodu od 20.07.2021. do 04.08.2020. godine Mladi istraživači Srbije (MIS) će prikupljati ponude za pružanje konsultantskih usluga integrisanja rodne perspektive (urodnjavanja) tokom izgradnje kapaciteta OCD koje se bave životnom sredinom, za potrebe […]

Pročitaj više
Otvoren konkurs za grant koordinatora/ku
Izmenjeno:08 Jul 21

Otvoren konkurs za grant koordinatora/ku

MLADI ISTRAŽIVAČI SRBIJE raspisuju konkurs za poziciju Grant koordinator/ka Mladi istraživači Srbije, raspisuju konkurs za poziciju Grant koordinatora na projektu „EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine“ koji finansira Švedska. Program EKO-SISTEM nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera […]

Pročitaj više