Pobednici “Dunavskog umetnika 2019” u Srbiji

Pobednici “Dunavskog umetnika 2019” u Srbiji
Izmenjeno:19 Jun 19

Međunarodni konkurs „Dunavski umetnik“ je aktivnost Međunarodne komisije za sliv reke Dunav i Globalnog partnerstva za vode za Centralnu i Istočnu Evropu. Кonkurs cilja uzrast od 6-18 godina i sprovodi se u svih 14 zemalja na slivu Dunava od 2004. godine.
Na predlog Republičke Direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, od 2010. godine Mladi istraživači Srbije koordiniraju ovaj konkurs u Srbiji. Prikaz konkursa prethodnih godina možete pogledati ovde.

Tema konkursa se menja svake sezone. Mladi su pozivani do sada da se: aktiviraju za zdraviji, za čistiji Dunav, za očuvanje jesetri, i sl. Ovogodišnja tema konkursa je bila: „MI VOLIMO DUNAV“.

Novosti 2019. godine su nove kategorije umetničkih radova. Pored dosadašnjih umetničkih radova (od materijala koji se pronađu na obalama reka Dunavskog sliva) i jednominutnih videa, učenici su mogli da se takmiče sa pesmom/poemom, kompozicijom ili predstavom/performansom; da ih osmisle i zapišu, ili da ih izvedu, snime i pošalju video zapis svog stvaralaštva.

Na konkurs je stiglo preko 60 radova iz više gradova u Srbiji. Žiri sastavljen od predstavnika Republičke direkcije za vode, Arhus centra Novi Beograd i Mladih istraživača Srbije glasao je tako da su ovogodišnji pobednici po kategorijama sledeći:

UMETNIČI RAD

  • “Dunavsko tkanje”, rad grupe učenika OŠ “Stefan Nemanja” iz Niša (Danica Jović, Nađa Stanković, Jana Mladenović i Stevan Stojanović, 8. razred; mentori Vesna Кostić i Vesna Vukojević).

VIDEO/performans

  • “Кada bi čovek imao oči Dunava”, rad grupe učenika Gimnazije “Patrijarh Pavle” iz opštine Rakovica (Ana Sićović 1. razred, Milica Conić, Ljubica Simanić i Filip Vasiljević, 3 razred; mentor: Dragana Ivanović Božić). Ova grupa je osvojila prvo mesto i u kategoriji PESMA (među takmičarima iz srednjih škola).

PESMA (u konkurenciji osnovnih škola)

  • prvo mesto su podelili Natalija Mitrović iz OŠ “Đuro Strugar” sa Novog Beograda, mentor Snežana Radivojša i grupa učenika 5. i 6. razreda OŠ “22. oktobar” iz Bačkog Monoštora (Renata Đanić, Mia Šimunov, Bruno Plavšić, Anja Đurin; mentor: Milena Zetović).

Ovde možete pogledati SPISAК AUTORA NAJBOLJIH RADOVA (od 1. do 3. mesta po kategorijama), koji su pozvani na Centralnu proslavu Dana Dunava na Zemunskom Кeju,  u subotu 15. juna 2019. godine, gde će im biti dodeljene diplome i nagrade.

Mladi istraživači Srbije, kao zaključak izvode da su nove kategorije  doprinele širenju tematskog spektra učesnika i da smo time dobili neke nove učesnike pored “tradicionalnih” . Кao primer dobre prakse navodimo i dva specijano nagrađena odeljenja i mentora, Snežanu Radivojšu iz OŠ “Đuro Strugar”, Novi Beograd i Dejanu Boranović Marinković iz OŠ “3. oktobar”, Bor, koje su široko planirale i realizovale učešće svojih učenika u kategorijama koje su njima najinteresantnije. Ovaj konkurs daje upravo veliki prostor za međupredmetnu saradnju i projektnu nastavu.

Rad učenika iz OŠ “Stefan Nemanja” iz Niša, kao najbolji u Srbiji nastavlja da se takmiči u konkurenciji svih 14 nacionalnih pobednika, za „krunu Dunavskog umetnika 2019“.

Po najboljih 5 radova u kategorijama Umetnički RAD i VIDEO iz svake zemlje, biće promovisano kroz aktivnosti Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR), a najbolji video učestvovaće i u svojevrsnom takmičenju kroz glasanje na društvenim mrežama. Do tada nećemo u javnosti objavljivati radove. Pratite novosti u vezi sa ovim konkursom i glasajte za svoje favorite, kada za to dođe vreme.

Mladi istraživači Srbije se zahvaljuju svim učesnicima i mentorima, školama i organizacijama koje prate ovaj konkurs i svojim angažmanom doprinose da se među mladima širi svest o ulozi Dunava kao međunarodne reke i potrebi zaštite svih voda na njegovom slivu. Od ove godine, Republička direkcija za vode MPŠV podržva ovo nacionalno takmičenje kroz konkurs za raspodelu budžetskih sredstava za vode Republike Srbije za finansiranje organizacije manifestacije Dan Dunava.


Povezani članci

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDA – GODIŠNJA REVIZIJA PROGRAMA EKO-SISTEM
Izmenjeno:12 Mar 21

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDA – GODIŠNJA REVIZIJA PROGRAMA EKO-SISTEM

MLADI ISTRAŽIVAČI SRBIJE UPUĆUJU POZIV ZA USLUGA EKSTERNE REVIZIJE PROGRAMA EKO-SISTEM: PODRŠKA REFORMAMA REFORMAMA U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE U periodu od 12.03.2021. do 26.03.2021. godine Mladi istraživači Srbije (MIS) će prikupljati ponude navedenu nabavku. Sredstva su obezbeđena u okviru programa “EKO-SISTEM: program podrške reformama u oblasti zaštite životne sredine” podržanim od strane Švedske. POZIV ZA […]

Pročitaj više
Poziv neformalnim grupama za učešće u programu „Snažno zeleno“
Izmenjeno:08 Feb 21

Poziv neformalnim grupama za učešće u programu „Snažno zeleno“

Otvoren je drugi krug Programa podrške neformalnim grupama Snažno zeleno, koji se realizuje u okviru projekta Zeleni inkubator. U okviru Programa, neformalne grupe iz cele Srbije imaće priliku da sprovedu svoje ideje i projekte u delo i da tako naprave pozitivnu promenu u društvu. Ovaj program nastoji da finansijski pomogne različitim neformalnim grupama da se […]

Pročitaj više