Okrugli sto povodom izrade Radne verzije nove Strategije za primenu Arhuske konvencije sa Akcionim planom u Republici Srbiji za period 2022 – 2032. godine 

Okrugli sto povodom izrade Radne verzije nove Strategije za primenu Arhuske konvencije sa Akcionim planom u Republici Srbiji za period 2022 – 2032. godine 
Izmenjeno:28 Oct 22

 

U okviru konsultativnog procesa revizije stare i izrade nove strategije za primenu Arhuske konvencije u Srbiji, 26. oktobra održan je okrugli sto u organizaciji Arhus centra Novi Beograd u okviru Mladih istraživača Srbije i mreže Arhus centara a pod pokroviteljstvom Misije OEBS-a u Srbiji i u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. 

Ovo je bio jedini događaj koji se održao uživo i bio je usmeren na predstavljanje radne verzije Strategije za primenu Arhuske konvencije. Nastavak konsultativnog procesa će pratiti niz online događaja koji će biti organizovani u Subotici, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. 

Početak okruglog stola bio je rezervisan za obraćanje Olivere Zurovac Kuzman, savetnice za pitanja zaštite životne sredine ispred Misije OEBS-a u Srbiji. Olivera je napravila osvrt na početke primene Arhuske konvencije u Srbiji, počev od donošenja prve Strategije 2011. Godine, kao i na to šta je do sada urađeno u okviru mreže Arhus centara u Srbiji. Gospođa Kuzman je naglasila da Misija OEBS-a ostaje partner u pružanju podrške i u narednom periodu da se nastavi konsultativni proces. 

Nakon uvodnog obraćanja usledilo je predstavljanje razloga donošenja Strategije i Akcionog plana za primenu Arhuske konvencije za period 2022-2030, od strane Tine Janjatović, nacionalni fokal point za Arhusku konvenciju, Ministarstvo zaštite životne sredine. Pored toga što je napravila osvrt na to šta je urađeno u prethodnom periodu kada je u pitanju primena Arhuske konvencije u Srbiji, Tina je predstavila strukturu samog dokumenta Strategije i novine u odnosu na prethodnu strategiju. Opšti cilj Strategije je stvaranje uslova za potpuno ostvarivanje standarda u oblasti ljudskih prava i životne sredine. Pored opšteg cilja Strategijom su definisani i specifični ciljevi koje možete pronaći u Radnoj verziji strategije.  

Prisutnima su se obratili i ostali članovi Radne grupe za izradu Strategije i to mr Gordana Petković koja je govorila o pravnom okviru implementacije dostupnosti informacija i pravne zaštite u oblasti životne sredine. Mr Dejan Lekić napravio je osvrt na primenu savremenih tehnologija u implementaciji prvog stuba Arhuske konvencije, kao i na rezultate na ovom polju postignute u prethodnom periodu. 

Poseban deo izlaganja bio je namenjen temi o učešću javnosti u donošenju odluka u pitanjima životne sredine, koje je u ime Mirka Popovića predstavila Tina Janjatović.  Javnost je prepoznata kao čuvar prava koju štiti Arhuska konvencija, te se u Strategiji predviđaju posebne mere koje obezbeđuju učešće javnosti u donošenju odluka koje se tiču zaštite životne sredine. 

Kraj predstavljanja radne strategije bio je rezervisan za osvrt na neophodna finansijska sredstva i potencijalne izvore finansiranja od strane mr Bojane Cvijić, člana radne grupe za izradu Strategije. 

Izlaganje je ispraćeno diskusijom u kojoj su otvorena značajna pitanja, među kojima su se našla i pitanja validnosti podataka o stanju životne sredine, učešće određenih ministarstava kao što je Ministarstvo zdravlja u izradu strategije i usaglašenost sa određenim zakonima kao što je Zakon o zaštiti kritične infrastrukture, donesen 2018 godine. 

Skup je završen sumiranjem narednih koraka koji prethode usvajanju konačne verzije Strategije, za koju se očekuje da će biti usvojena do marta 2023 godine. 

Pozivamo vas sve da se priključite izradi Strategije tako što ćete ostaviti vaš komentar i sugestiju na trenutnu Radnu verziju strategiju i to putem sledećeg obrasca. 

 

 


Povezani članci

Da li smanjenje budžeta Ministarstva zaštite životne sredine znači i udaljavanje od evropskih standarda?
Izmenjeno:15 Sep 23

Da li smanjenje budžeta Ministarstva zaštite životne sredine znači i udaljavanje od evropskih standarda?

Na putu ka Evropskoj uniji Srbija se susreće sa brojnim problemima, a nakon odluke da budžet Ministarstva životne sredine u 2023. godini bude smanjen za 4 milijarde dinara, može se reći da će dostizanje standarda u ovoj oblasti biti jedan od najvećih izazova. Koalicija 27 skoro deset godina unazad prati napredak Srbije u Poglavlju 27, […]

Pročitaj više
Otvoren konkurs “Dunavski umetnik 2023”
Izmenjeno:04 Sep 23

Otvoren konkurs “Dunavski umetnik 2023”

Pozivamo zainteresovane, uzrasta od 6 do 18 godina, da se prijave na ovogodišnji konkurs za učešće na Međunarodnom takmičenju „Dunavski umetnik 2023“. „Dunavski umetnik“ je međunarodno, ekološko-umetničko, takmičenje koje organizuje Međunarodna komisija za sliv reke Dunav i Globalno partnerstvo za vode za Centralnu i Istočnu Evropu. Кonkurs se sprovodi u 14 zemalja na slivu reke Dunav od 2004. […]

Pročitaj više