Održan drugi sastanak Radne grupe za izradu nacionalne Strategije zaštite životne

Održan drugi sastanak Radne grupe za izradu nacionalne Strategije zaštite životne
Izmenjeno:28 Feb 23

Predstavnice Mladih istraživača Srbije i partneri na projektu VOLVOX – Snaga zajednice, BOŠ i RERI, učestvovali su na drugom sastanku Radne grupe za izradu nacionalne Strategije zaštite životne sredine – „Zelena agenda za Srbiju“ posvećenom definisanju ciljeva Strategije u skladu sa stubovima Zelene agende u Srbiji.

Radionicu je otvorila državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Sandra Dokić, dok se u ime Delegacije EU obratio Antoan Avinjon, a ključne ciljeve zasnovane na strateškim dokumentima i Zelenoj Agendi predstavio je ekspertski tim za izradu Strategije.

Kao predstavnici civilnog sektora čiji je glas relevantan i nužan u izgradnji krovnog dokumenta za zaštitu životne sredine u zemlji, MIS i projektni partneri aktivno su davali komentare i doprinose u okviru stubova za koje su odabrani, a pratili su i stub koji se tiče održivih prehrambenih sistema i ruralnog razvoja. Tokom dvodnevnih sastanaka, radilo se na finalizaciji liste problema, transformaciji strateških problema u strateške ciljeve, kao i na definisanju skupa indikatora učinka po ciljevima i njihovih baznih vrednosti.

Direktorka Mladih istraživača ukratko je predstavila projekat VOLVOX i najavila da će se uporedo sa sastancima Radne grupe organizovati konstultacije s OCD, kako bi proces izrade Strategije bio što participativniji i sveobuhvatniji.


Povezani članci

Da li smanjenje budžeta Ministarstva zaštite životne sredine znači i udaljavanje od evropskih standarda?
Izmenjeno:15 Sep 23

Da li smanjenje budžeta Ministarstva zaštite životne sredine znači i udaljavanje od evropskih standarda?

Na putu ka Evropskoj uniji Srbija se susreće sa brojnim problemima, a nakon odluke da budžet Ministarstva životne sredine u 2023. godini bude smanjen za 4 milijarde dinara, može se reći da će dostizanje standarda u ovoj oblasti biti jedan od najvećih izazova. Koalicija 27 skoro deset godina unazad prati napredak Srbije u Poglavlju 27, […]

Pročitaj više
Otvoren konkurs “Dunavski umetnik 2023”
Izmenjeno:04 Sep 23

Otvoren konkurs “Dunavski umetnik 2023”

Pozivamo zainteresovane, uzrasta od 6 do 18 godina, da se prijave na ovogodišnji konkurs za učešće na Međunarodnom takmičenju „Dunavski umetnik 2023“. „Dunavski umetnik“ je međunarodno, ekološko-umetničko, takmičenje koje organizuje Međunarodna komisija za sliv reke Dunav i Globalno partnerstvo za vode za Centralnu i Istočnu Evropu. Кonkurs se sprovodi u 14 zemalja na slivu reke Dunav od 2004. […]

Pročitaj više