Međunarodni dan volontera obeležen nagradama za najbolje projekte i kampove

Međunarodni dan volontera obeležen nagradama za najbolje projekte i kampove
Izmenjeno:06 Dec 21

Mladi istraživači Srbije obeležili su Međunarodni dan volontera (5. decembar) svečanom proslavom na kojoj su dodeljene nagrade organizacijama i pojedincima za dorpinos volontiranju i najbolje volonterske kampove i projekte u 2021. godini. 

Proslava je otvorena uvodnim obraćanjima državnog sekretara u Ministarstvu omladine i sporta, Milana Savića i izvršne direktorke Mladih istraživača Srbije, Tanje Petrović.

Oni su najpre rezimirali rezultate volonterskih kampova, projekata i akcija u 2021. godini – više od 2300 mladih uključenih u ove aktivnosti kroz 137 #štanamteško volonterskih projekata u 23 okruga, 30 volonterskih kampova i 30 volonterskih akcija.

“Naš cilj je da edukujemo, podržimo i osnažimo mlade da se uključe u život svoje zajednice. Svesni smo značaja volotiranja, ne samo za razvoj lokalne sredine, već i lični i profesionalni razvoj mladih ljudi. Čestitam vam Međunarodni dan volontera i želim da vas pozovem da nastavimo zajedno da unapređujemo živote svojih sugrađana i zajednica”, rekao je Savić.

“Kroz volontiranje se uči solidarnost, empatija, samostalnost, incijativa, kreativnost u rešavanju problema, timski rad i razumevanje različitosti. Danas obeležavamo Međunarodni dan volontera pod sloganom Ujedinjenih nacija – Volontirajte sada za našu zajedničku budućnost. U trenutku kad se planeta suočava sa pandemijom koronavirusa i klimatskim promenama, više nego ikad je potrebno da preuzmemo odgovornost sada za održiviju, ravnopravniju i inkluzivniju budućnost – i manje toplu planetu”, pozvala je Tanja Petrović.

Koordinatorka volonterskih programa u MIS-u, Marija Perić, predstavila je rezultate projekta “Nacionalni program volontiranja mladih Mladi su zakon 2021”. Potom su uručena priznanja za doprinos volontiranju predstavnicima Ministarstva omladine i sporta, kao i  partnerskim organizacijama na projektu: TIM42, Pokret gorana Vojvodine, Centar za građansko delovanje i GM Optimist.

Nagradu za najbolje volonterske kampove u 2021. godini dobili su:

 • Kamp u Valjevskoj Kamenici, udruženje „Bašta može svašta“, Pavle Đorđević i Darko Šijakinić
 • Kamp na Obedskoj Bari, udruženje „Zeleni pogled“, Pera Odobašić
 • Kamp na Goliji, planinarsko-ekološko udruženje „RAS“, Boško Mihailović

Iskustva sa ovih kampova je sa okupljenima podelila mentorka Marija Petrović iz Pokret gorana Vojvodine.

Nagrade su uručene i članovima neformalnih grupa za najbolje „Šta nam teško“ volonterske projekte u 2021. godini, a među 12 nagrađenih našli su se:

 • Skejt za sve! – uradi sam Skate Park, Smederevska Planka
 • Snaga slikoslovlja, Obrenovac
 • Obeležimo škokski park, Požarevac
 • Od zdrave polovine do celine, Kragujevac
 • Pobedi – fudbalski teren uredi, Selo Sekurič
 • Oslikajmo Gornji Milanovac, Gornji Milanovac
 • Kulturno Dvorište, Sremski Karlovci o Ženska inicijativa, Novi Sad
 • Hešteg KAKO SI?, Bečej
 • Kej je okej – uređivanje igrališta na obali Nišave, Niš
 • Napunimo ormar, Vlasotince
 • Malo cvrčkovo kraljevstvo, Grdelica/Leskovac

Nakon primljenih nagrada, mentori, organizatori i volonteri su imali priliku da predstave rezultate svojih projekata i razmene najbolja iskustva iz 2021. godine.


Povezani članci

Da li smanjenje budžeta Ministarstva zaštite životne sredine znači i udaljavanje od evropskih standarda?
Izmenjeno:15 Sep 23

Da li smanjenje budžeta Ministarstva zaštite životne sredine znači i udaljavanje od evropskih standarda?

Na putu ka Evropskoj uniji Srbija se susreće sa brojnim problemima, a nakon odluke da budžet Ministarstva životne sredine u 2023. godini bude smanjen za 4 milijarde dinara, može se reći da će dostizanje standarda u ovoj oblasti biti jedan od najvećih izazova. Koalicija 27 skoro deset godina unazad prati napredak Srbije u Poglavlju 27, […]

Pročitaj više
Otvoren konkurs “Dunavski umetnik 2023”
Izmenjeno:04 Sep 23

Otvoren konkurs “Dunavski umetnik 2023”

Pozivamo zainteresovane, uzrasta od 6 do 18 godina, da se prijave na ovogodišnji konkurs za učešće na Međunarodnom takmičenju „Dunavski umetnik 2023“. „Dunavski umetnik“ je međunarodno, ekološko-umetničko, takmičenje koje organizuje Međunarodna komisija za sliv reke Dunav i Globalno partnerstvo za vode za Centralnu i Istočnu Evropu. Кonkurs se sprovodi u 14 zemalja na slivu reke Dunav od 2004. […]

Pročitaj više