Konsultacije sa organizacijama civilnog društva Stockholm+50

Konsultacije sa organizacijama civilnog društva Stockholm+50
Izmenjeno:21 Jul 22

U okviru Nacionalnih konsultacija Srbije za međunarodnu konferenciju Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika, koja će se održati 2. i 3. juna 2022. godine u Stokholmu, održane su i konsultacije sa organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine i održivim razvojem.

Tokom događaja okupljenim predstavnicima civilnog sektora prezentovani su rezultati istraživanja o percepciji građana Srbije o Zelenoj agendi, od strane Žarka Petrovića, vođe tima za vitalni razvoj, UNDP.

Rezultati ankete, koji će uskoro biti dostupni i javnosti, bili su ujedno i početna tačka diskusije koju su vodile Tanja Petrović, programska direktorka Mladih istraživači Srbije i Lidija Radulović iz Fondacija BFPE za odgovorno društvo.

Dijalogom u kome su učestvovali predstavnici civilnog sektora nastojalo se odgovoriti na neka pitanja od značaja koja su sastavni deo tri glavne teme konsultativnog dijaloga.

Učesnici su imali priliku da govore o sopstvenim primerima i projektima kojima su pokušali da podižu svest građana o potrebi zaštite životne sredine. Napravljen je kratak osvrt i na politike i potencijalne institucionalne reforme u oblasti zaštite i očuvanja biodiverziteta. Postavljeno je i pitanje poznavanja rešenja zasnovanih na prirodi i njihove primenjivostu u Srbiji, kao i zastupljenosti samog koncepta u Nacionalnim rešenjima o smanjenju emisije gasova sa efektima staklene bašte.

Tokom diskusije otvorena su i pitanja upravljanja plastičnim otpadom kao i iznalaženja načina za promenu obrazaca ponašanja građana i usmeravanje ka održivoj potrošnji. Naglasak je stavljen i na zelene poslove budućnosti i načinima kako da oni postanu sastavni deo održivog razvoja. OCD koje su imale iskustva u primeni novih koncepata poslovanja kao što je bioekonomija i cirkularna ekonomija iznele su svoja iskustva i perpsektive razvoja ovih oblika poslovanja kao buduće zelene ekonomije. Razgovor je nastavljen u pravcu energetske efikasnosti i održivih koncepata u snabdevanju energijom.

Ovo je ujedno i bio način da OCD daju svoj doprinos izveštaju Srbije koji će biti prezentovan u Stokholmu 2. i 3. juna.

Ukoliko i vi želite da se uključite u u nacionalne konsultacije možete to uraditi i onlajn, preko digitalne platforme SparkBlue. Takođe putem registracije na platformi do 20. maja možete da pratite tok konsultacija i ostavite vaše komentare i sugestije za unapređenje životne sredine, koji će se razmatrati prilikom izrade nacionalnog izveštaja Srbije.


Povezani članci

Održana ceremonija potpisivanja ugovora i uvodni trening drugog ciklusa EKO-SISTEM podrške OCD
Izmenjeno:21 Jul 22

Održana ceremonija potpisivanja ugovora i uvodni trening drugog ciklusa EKO-SISTEM podrške OCD

Povodom početka drugog ciklusa EKO-SISTEM programa osnaživanja mreža udruženja građana koje se bave zaštitom životne sredine, u periodu od 11. do 13. jula u Zrenjaninu, održan je Uvodni trening i ceremonija potpisivanja ugovora između Mladih istraživača Srbije i 13 organizacija čiji su projekti podržani. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su projektni timovi ispred podržanih 12 mreža, a ugovore je svečano uručila Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača […]

Pročitaj više
POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA
Izmenjeno:21 Jul 22

POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

POČINJE DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA Nakon izuzetno uspešne prve faze programa EKO-SISTEM, u okviru koga smo podržali 13 projekata ispred 12 mreža koje se bave zaštitom životne sredine, od 1. jula krećemo sa drugim ciklusom podrške organizacija civilnog društva na području Srbije. Tokom prethodnog ciklusa 64 organizacije iz 31 opštine u Srbiji, intenzivno su učestvovale u izgradnji svojih […]

Pročitaj više