Kako velike promene u društvu kreću od neformalnih grupa

Kako velike promene u društvu kreću od neformalnih grupa
Izmenjeno:28 Jul 20

Aktivno uključivanje građana u život lokalne zajednice nije lak zadatak. Prvi kamen spoticanja obično biva uverenje građana da oni ne mogu da menjaju stvari – da je za sve velike odluke zadužen neko drugi i da se te odluke donose iza zatvorenih vrata. Istovremeno, aktivniji angažman u okviru udruženja građana, koja imaju kapacitet da vrše pritisak na donosioce odluka ili pokreću događaje, često se čini kao previše komplikovan i birokratizovan proces. 

Postoji li način da se ovi problemi premoste? U dugogodišnjem radu sa mladima, Mladi istraživači Srbije su prepoznali ove izazove i jedno od rešenja uobiličili u okviru programa „Snažno zeleno“. Ovaj program nastoji da finansijski pomogne neformalnim grupama da se aktiviraju u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja lokalnih zajednica. 

Za početak, šta su neformalne grupe?

Hajde da definišemo neformalne grupe – jer na prvi pogled, i ta reč deluje pomalo formalno. Neformalne grupe podrazumevaju grupe od najmanje pet osoba, koje nisu registrovana organizacija, ali imaju zajednički cilj i zvaničnog predstavnika ili predstavnicu grupe. Dakle, dovoljno je da imaš ekipu i zajedničku ideju kako da unapredite stanje životne sredine u svojoj zajednici – bilo kroz neki događaj ili rešavanje nekog problema. Ne morate da osnivate udruženje, ne morate da se bavite papirologijom.

U okviru programa “Snažno zeleno”, podržani projekti mogu biti kampanje, javne manifestacije, radionice, ulične akcije, marketinške aktivnosti, kreiranje akcionih planova i projekata, pravna zaštita, pa čak i ambiciozniji projekti poput izgradnje ili obnove zelenih infrastruktura manje površine. O mogućnostima koje ovaj program nudi i dosadašnjim iskustvima Mladih istraživača sa neformalnim grupama, razgovarali smo sa koordinatorom projekta “Snažno zeleno”, Bojanom Beronjom. 

  • Kako ste došli na ideju da napravite program usmeren isključivo na neformalne grupe?

Više od četrdeset godina Mladi istraživači Srbije pokreću i razvijaju aktivnosti koje doprinose održivom razvoju, volonterizmu i zaštiti životne sredine. Volonterske aktivnosti koje sprovodimo najčešće stavljamo u funkciju zaštite životne sredine.

Iskustvo u organizaciji međunarodnih radnih volonterskih kampova naučilo nas je da najbolje ideje dolaze od grupe građana koja se spontano okupi i ima slobodu odlučivanja i delovanja. Slično je i sa drugim aktivnostima u kojima smo se, sa nekim drugim organizacijama, priključili baš tim, manjim grupama građana koji su želeli da se njihov glas dalje čuje i da ukažu na probleme koji ih tište ili na koje im niko iz lokalne samouprave ne odgovara.

  • Kakva su dosadašnja iskustva MIS-a u radu sa neformalnim grupama?

Pored naše podrške različitim organizatorima volonterskih kampova, prošle godine smo kroz program „Mladi su zakon“ u saradnji sa više organizacija podržali 135 neformalnih grupa mladih koje su rešavale probleme u lokalnim sredinama. 

Najčešće su to bile akcije koje su imale za cilj unapređenje položaja mladih, lokalne zajednice i prevashodno životne sredine. To ukazuje na činjenicu da su mladi sve svesniji rizika koje sa sobom nosi loše stanje životne sredine, ali i potrebe da se to stanje promeni. 

Ono sto znamo, iz našeg dugogodišnjeg iskustva u radu sa neformalnim grupama, jeste da se najčešće izdvoji neka grupa koja želi da konkretizuje svoje aktivnosti i da ih dugoročno sprovodi. Tada se osnivaju lokalna udruženja koja dalje, najčešće vrlo uspešno, rade na rešavanju problema ili potreba u toj lokalnoj sredini.

  • Koje uspešne primere biste izdvojili?

Ovo je sjajna prilika da se podsetimo jedne od prvih grupa koja je samoorganizovano, u okviru inicijative za zaštitu parka „Peti parkić“, skrenula pažnju javnosti na ugrožavanje životne sredine na Zvezdari i izborila se sa sistemom. 

Pre više od deset godina „razvoj grada“ je zahtevao da se veliki stambeno-poslovni objekat i garaža gradi baš na prostoru jedinog parka između niza zgrada u tom delu grada. Sukob između investitora, lokalne samouprave i građana je trajao više od tri godine. Nakon postizanja dogovora između investitora i Grada Beograda, Inicijativni odbor za odbranu tog parka je podneo zahtev za izmenu Regulacionog plana tog dela zemljišta. Konačno, predlog je usvojen u Skupštini grada i ta parcela je uvrštena u sistem gradskih parkova. 

Poslednjih godina smo svedoci niza lokalnih inicijativa u planinskim krajevima jugu i istoku zemlje, koji su na udaru investitora koji žele da grade minihidroelektrane. Jedna njih je prerasla u pokret “Odbranimo reke Stare planine”. Nedavno je “Bitka za Košutnjak” mobilisala Beograđane da se okupe oko zajedničkog cilja. Sve ove grupe, bilo neformalne ili u statusu udruženja, vrlo jasno insistiraju na svom pravu na zdravu životnu sredinu i učešće u donošenju odluka koje ih se tiču. Takođe, veoma su aktivne grupe koje rade na zaštiti Fruške gore, kao i grupe iz urbanih područja koje ukazuju na pogubno dejstvo velikih zagađivača životne sredine u Boru ili Smederevu.

  • Šta su očekivanja od ovog programa? Da li bi on mogao vremenom da se ustali?

Ono što smo postavili kao ciljeve projektom se odnosi upravo na ono što smo u prethodnim godinama prepoznali kao potrebu, upravo ono što su nam različite grupe aktiviste navele kao najčešće izazove sa kojima se suočavaju. 

Želimo da podržimo neformalne grupe u rešavanju lokalnih ekoloških i društveno-ekonomskih problema. Kroz tu podršku, oni imaju priliku i da nauče kako da prate aktuelna dešavanja i nalaze informacije koje su neretko poluskrivene od javnosti. Potom, ovakvi projekti su odličan način da se ispraksaju u borbi za svoja prava kroz pravne i institucionalne okvire. 

Kako dalje?

Koju god ideju da imaš – nemaš šta da izgubiš. Možeš da sprovedeš svoj projekat i uživaš u njegovom uspehu – a možda baš kroz “Snažno zeleno” shvatiš da je to samo početak i da je tvojoj lokalnoj zajednici potrebno novo udruženje koje će se kontinuirano angažovati za dobrobit svojih sugrađana.

Na stranici programa “Snažno zeleno” pronaći ćeš detaljne informacije o uslovima prijavljivanja, rokovima, kao i formulare za prijavu. Konkurs je stalno otvoren, a prvi krug selekcije prijava završava se 3. avgusta!

Program “Snažno zeleno” se sprovodi u okviru projekta Zeleni inkubator uz finansijsku podršku Evropske unije. Projekat realizuju Beogradska otvorena škola, Mladi istraživači Srbije i Inženjeri zaštite životne sredine. Sadržaj ove stranice ne odražava nužno stavove Evropske unije i za njega su odgovorni isključivo autori.


Povezani članci

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDA za pružanje konsultantskih usluga integrisanja rodne perspektive tokom izgradnje kapaciteta ekoloških OCD
Izmenjeno:20 Jul 21

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDA za pružanje konsultantskih usluga integrisanja rodne perspektive tokom izgradnje kapaciteta ekoloških OCD

MLADI ISTRAŽIVAČI SRBIJE UPUĆUJU POZIV ZA za pružanje konsultantskih usluga integrisanja rodne perspektive tokom izgradnje kapaciteta OCD koje se bave životnom sredinom U periodu od 20.07.2021. do 04.08.2020. godine Mladi istraživači Srbije (MIS) će prikupljati ponude za pružanje konsultantskih usluga integrisanja rodne perspektive (urodnjavanja) tokom izgradnje kapaciteta OCD koje se bave životnom sredinom, za potrebe […]

Pročitaj više
Otvoren konkurs za grant koordinatora/ku
Izmenjeno:08 Jul 21

Otvoren konkurs za grant koordinatora/ku

MLADI ISTRAŽIVAČI SRBIJE raspisuju konkurs za poziciju Grant koordinator/ka Mladi istraživači Srbije, raspisuju konkurs za poziciju Grant koordinatora na projektu „EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine“ koji finansira Švedska. Program EKO-SISTEM nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera […]

Pročitaj više