Jun, mesec naših najvećih reka – Dan Save i Dan Dunava

Jun, mesec naših najvećih reka – Dan Save i Dan Dunava
Izmenjeno:30 Jul 20

MIS su godinama posvećeni promovisanju važnosti međunarodne saradnje na slivovima velikih reka. Uspostavljena saradnja i prateći programi koje koordiniraju međunarodne komisije za sliv reke Save (ISRBC) i sliv reke Dunava (ICPDR) najvidljiviji su svake godine u mesecu junu u kom se obeležavaju DANI ove dve reke.

 

Međunarodni DAN SAVE – 1. jun

Ovaj dan proglašen je 2007. godine od  strane Okvirnog sporazuma o slivu reke Save.

Iz teksta objavljenog na sajtu Savske komisije izdvajamo saopštenje koje se odnosi na aktivnost Parlamenta mladih koji od prošle godine u Srbiji koordiniraju MIS:

“Tradicionalno glavna manifestacija kojom se obeležava Dan reke Save – Parlament mladih sa sliva reke Save, nažalost, ove godine nije održana kako je prvobitno planirano 30. i 31.05. zbog mera koje se sprovode u sklopu zaštite od širenja pandemije uzrokovane virusom COVID 19, ali nije definitivno otkazan. Održavanje devetog po redu sastanka Parlamenta mladih je pomereno za jesen 2020. Ukoliko to prilike dozvole Parlament će se održati u Banjaluci, sa glavnom temom „Zaštitimo naše kulturno nasleđe“.

O ostalim aktivnostima povodom Dana Save 2020. godine možete pročitati ovde.

Na sajtu Javnog preduzeđa Srbijavode ovim povodom je postavljen Кviz o reci Savi.

Srednjoškolaci, PRATITE NAS početkom sledeće školske godine. Iskoristite priliku da istražite temu kulturnog nasleđa na delu sliva kroz Srbiju, razrađujte ideje za grupne radove kojima ćete se izboriti da budete jedna od dve ekipe koje će predstavljati Srbiju na narednom događaju Parlamenta mladih sa sliva reke Save. O takmičenju možete saznati više na našim stranicama.

 

Međunarodni DAN DUNAVA – 29. jun

Dan Dunava je sastavni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. Obeležava se na celom slivu od 2004. godine.

O planu za obeležavanje Međunarodnog Dana Dunava ove godine u uslovima pandemije uzrokovane virusom COVID 19, može se pročitati ovde. Za Srbiju je najavljeno da će biti formirana platforma na sajtu www.srbijavode.rs na kojoj možemo naći kratke edukativne filmove o znamenitostima reke Dunav i kviz za učesnike koji žele da provere svoje znanje o Dunavu.

MIS su došli do informacije o zanimljivom dešavanju koje može biti interesantno našim pratiocima:

“U nedelju, 14. juna u 12 časova ispred galerije “Stara kapetanija” na zemunskom keju, Кej Oslobođenja br. 8, povodom obeležavanja Dana Dunava održaće se besplatna radionica fotografije u prirodi za mlade i vođenje kroz izložbu “Moja reka, moji snovi”. Program vode: autorka izložbe Zorica Nikić i kustos Branka Milutinović.”

Odlukom organizatora, tradicionalni nagradni konkurs “Dunavski umetnik”, koji u Srbiji sprovode MIS, pomeren je takođe za narednu školsku godinu. Najave za ovu godinu su pominjale i neke izmene u dosadašnjim kategorijama radova i starosnim grupama. MIS su tu da vas informišu o detaljima kada budu dobili novosti i pojedinosti od organizatora za ceo sliv Dunava.


Povezani članci

Otvoren konkurs za poziciju projektnog menadžera/ке
Izmenjeno:14 Nov 23

Otvoren konkurs za poziciju projektnog menadžera/ке

Mladi istraživači Srbije, organizacija civilnog društva sa sedištem u Beogradu, proširuje svoj tim i raspisuje konkurs za poziciju projektnog menadžera.   Opis pozicije Projektni/a menadžer/ka je odgovoran/a za osmišljavanje, sprovođenje i upravljanje projektima MIS-a. Opis posla: Osmišljavanje, organizovanje, planiranje aktivnosti i resursa projekata Sprovođenje aktivnosti projekata i identifikacija potencijalnih rizika Komunikacija sa zainteresovanim stranama, ciljnom […]

Pročitaj više
Rezultati konkursa “Dunavski umetnik 2023”
Izmenjeno:29 Nov 23

Rezultati konkursa “Dunavski umetnik 2023”

Na Konkurs „Dunavski umetnik 2023“ koji je u Srbiji bio otvoren od 1. septembra do 20. oktobra 2023. godine, poslat je ukupno 31 prilog, i to po kategorijama: – JUNIORI (6-11 godina) – primljeno je ukupno 21 priloga. Diskvalifikovano je 11, jer su crteži. Ostalih 10, prema kategorijama, su: 5 Radova, 3 Videa, 2 Fotografije. – TINEJDŽERI […]

Pročitaj više