Социо-еколошки форум у Скопљу

Социо-еколошки форум у Скопљу
Измењено:06 дец 22

 

Млади истраживачи Србије имали су прилику да учествују на другом Социо-еколошком форуму одржаном у Скопљу 21. и 22. новембра, као представници организација цивилног друштва активних у области заштите животне средине.

Други Соци-еколошки форум окупио је на једном месту лидере, доносиоце одлука, енергетке експерте, еколошке активисте и представнике цивилног сектора а све у организацији Фондације Фриедрицх Еберт, Међународног центра Олоф Палме и Института за социјалну демократију – Прогреса.

Главна тема форума била је енергетска самоодрживост и енергетска транзиција земаља западног Балкана као одговор на енергетску кризу која све интензивније захвата Европу и Балкан.

“Социјално-праведна трансформација за енергетски самоодрживу Еуропу”, “Демократија треба демократе, а енергија демократизацију”, “Техничка решења која ће омогућити промене на локалном нивоу”, “Жене у енергетици”, “Агенти промене и енергетска трансформација предвођена младима” биле су теме панела који су се током форума водили.

Стручњаци из Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Немачке и Шведске представили су резултате студија и анализе које су до сада урађене и нагласили да доносиоци одлука у центар енергетске транзиције треба да ставе грађане и њихове потребе. Како би се остварили циљеви, досегнути од стране земаља ЕУ у вези преласка на обновљиве изворе енергије, неопходно је успоставити међусобну сарадњу на свим нивоима, од локалног до регионалног.

Узимајући у обзир да су жене у већој мери погођене енергетском кризом, акценат панела “Жене у енергетици” био је на родној перспективи у енергетској транзицији. Пођеднаки значај стављен је и на младе, који треба да буду лидери и носиоци социо-еколошких промена у будућности, па самим тим и енергетске транзиције.

За Младе истраживаче Србије ово је била прилика да дамо глас организацијама цивилног друштва у процесу енергетске транзиције која нас све чека у будућности.


Повезани чланци

МИС на првом састанку Радне групе за израду Стратегије заштите животне средине Србије
Измењено:25 јан 23

МИС на првом састанку Радне групе за израду Стратегије заштите животне средине Србије

Директорка Младих истраживача Србије, Тања Петровић, са партнерима из БОШ-а и РЕРИ-ја, учествовала је на иницијалном састанку Радне групе за израду националне Стратегије заштите животне средине – „Зелена агенда за Србију.“ Састанку је присуствовало више од 120 представника релевантних институција, академске заједнице и цивилног сектора, међу којима су и партнери на пројекту ВОЛВОKC – Снага […]

Прочитај више
Саопштење за јавност  Младих истраживача Србије  поводом навода народне посланице Иване Парлић  изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину
Измењено:13 дец 22

Саопштење за јавност Младих истраживача Србије поводом навода народне посланице Иване Парлић изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину

Млади истраживачи Србијe одбацују наводе народне посланице Иване Парлић изречене током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину. Тврдња „да грађани Србије плаћају десет милиона евра 20 година невладиној организацији која се зове Млади истраживачи Србије“ није истинита. У Закону о буџету, у члану 3, на који се народна посланица позива, […]

Прочитај више