Социо-еколошки форум у Скопљу

Социо-еколошки форум у Скопљу
Измењено:06 дец 22

 

Млади истраживачи Србије имали су прилику да учествују на другом Социо-еколошком форуму одржаном у Скопљу 21. и 22. новембра, као представници организација цивилног друштва активних у области заштите животне средине.

Други Соци-еколошки форум окупио је на једном месту лидере, доносиоце одлука, енергетке експерте, еколошке активисте и представнике цивилног сектора а све у организацији Фондације Фриедрицх Еберт, Међународног центра Олоф Палме и Института за социјалну демократију – Прогреса.

Главна тема форума била је енергетска самоодрживост и енергетска транзиција земаља западног Балкана као одговор на енергетску кризу која све интензивније захвата Европу и Балкан.

“Социјално-праведна трансформација за енергетски самоодрживу Еуропу”, “Демократија треба демократе, а енергија демократизацију”, “Техничка решења која ће омогућити промене на локалном нивоу”, “Жене у енергетици”, “Агенти промене и енергетска трансформација предвођена младима” биле су теме панела који су се током форума водили.

Стручњаци из Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Немачке и Шведске представили су резултате студија и анализе које су до сада урађене и нагласили да доносиоци одлука у центар енергетске транзиције треба да ставе грађане и њихове потребе. Како би се остварили циљеви, досегнути од стране земаља ЕУ у вези преласка на обновљиве изворе енергије, неопходно је успоставити међусобну сарадњу на свим нивоима, од локалног до регионалног.

Узимајући у обзир да су жене у већој мери погођене енергетском кризом, акценат панела “Жене у енергетици” био је на родној перспективи у енергетској транзицији. Пођеднаки значај стављен је и на младе, који треба да буду лидери и носиоци социо-еколошких промена у будућности, па самим тим и енергетске транзиције.

За Младе истраживаче Србије ово је била прилика да дамо глас организацијама цивилног друштва у процесу енергетске транзиције која нас све чека у будућности.


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више