Саопштење за јавност Младих истраживача Србије поводом навода народне посланице Иване Парлић изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину

Саопштење за јавност  Младих истраживача Србије  поводом навода народне посланице Иване Парлић  изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину
Измењено:13 дец 22

Млади истраживачи Србијe одбацују наводе народне посланице Иване Парлић изречене током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину.

Тврдња „да грађани Србије плаћају десет милиона евра 20 година невладиној организацији која се зове Млади истраживачи Србије“ није истинита.

У Закону о буџету, у члану 3, на који се народна посланица позива, говори се о директним обавезама (спољном дугу) Републике Србије према међународним финасијским институцијама и банкама, а не о финансирању удружења.

Средства која се односе на отплату дуга према Развојној банци Савета Европе, а која народна посланица „додељује“ Младим истраживачима Србије, у вези су са обезбеђивањем смештаја за младе истраживаче у Србији, односно за решавање стамбених потреба младих научника под повољнијим условима, у смислу Закона о науци и истраживањима.

Млади истраживачи Србије, као удружење грађана, нису ни на који начин корисник буџетских средстава о којима је народна посланица говорила, а још мање могу бити кредитор Владе Републике Србије, што би се могло закључити из њеног излагања.

Млади истраживачи Србије посебно нису укључени у било какве коруптивне радње.

У складу са вредностима на којима организација почива већ скоро пола века, Млади истраживачи Србије остају посвећени спречавању сваког могућег облика корупције.

Јавно изречена реч, посебно она на седници Народне скупштине, треба да буде истинита, а не непроверена, паушална и злонамерна, посебно не према организацији која је, својим вишедеценијским деловањем, изградила углед који препознаје читава јавност.

Повезани чланци

МИС на првом састанку Радне групе за израду Стратегије заштите животне средине Србије
Измењено:25 јан 23

Директорка Младих истраживача Србије, Тања Петровић, са партнерима из БОШ-а и РЕРИ-ја, учествовала је на иницијалном састанку Радне групе за израду националне Стратегије заштите животне средине – „Зелена агенда за Србију.“ Састанку је присуствовало више од 120 представника релевантних институција, академске заједнице и цивилног сектора, међу којима су и партнери на пројекту ВОЛВОKC – Снага […]