Саопштење за јавност Младих истраживача Србије поводом навода народне посланице Иване Парлић изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину

Саопштење за јавност  Младих истраживача Србије  поводом навода народне посланице Иване Парлић  изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину
Измењено:13 дец 22

Млади истраживачи Србијe одбацују наводе народне посланице Иване Парлић изречене током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину.

Тврдња „да грађани Србије плаћају десет милиона евра 20 година невладиној организацији која се зове Млади истраживачи Србије“ није истинита.

У Закону о буџету, у члану 3, на који се народна посланица позива, говори се о директним обавезама (спољном дугу) Републике Србије према међународним финасијским институцијама и банкама, а не о финансирању удружења.

Средства која се односе на отплату дуга према Развојној банци Савета Европе, а која народна посланица „додељује“ Младим истраживачима Србије, у вези су са обезбеђивањем смештаја за младе истраживаче у Србији, односно за решавање стамбених потреба младих научника под повољнијим условима, у смислу Закона о науци и истраживањима.

Млади истраживачи Србије, као удружење грађана, нису ни на који начин корисник буџетских средстава о којима је народна посланица говорила, а још мање могу бити кредитор Владе Републике Србије, што би се могло закључити из њеног излагања.

Млади истраживачи Србије посебно нису укључени у било какве коруптивне радње.

У складу са вредностима на којима организација почива већ скоро пола века, Млади истраживачи Србије остају посвећени спречавању сваког могућег облика корупције.

Јавно изречена реч, посебно она на седници Народне скупштине, треба да буде истинита, а не непроверена, паушална и злонамерна, посебно не према организацији која је, својим вишедеценијским деловањем, изградила углед који препознаје читава јавност.


Повезани чланци

И овог лета на камп у Србији!
Измењено:29 маја 23

И овог лета на камп у Србији!

И ове године отварамо прилике за волонтирање у Србији. Поред међународних кампова, настављамо и са камповима који су отворени само за учеснике из Србије. Први камп те чека већ у јулу а додаћемо их још у складу са доступностима програма. Описе кампова, као и све остале информације можеш погледати у делу kampovi.mis.org.rs. Не заборави да се […]

Прочитај више
ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – услуга модерирања панела и сесије током конференције
Измењено:13 маја 23

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – услуга модерирања панела и сесије током конференције

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА ЗА за услугу модерирања панела и сесије током конференције   У периоду од 12.04.2023. до 26.05.2023. године Млади истраживачи Србије (МИС) ће прикупљати понуде за услуге модерирања панела и сесије током конференције „ЕКО + СИСТЕМ = ДОБРО УПРАВЉАЊЕ ЖИВОТНОМ СРЕДИНОМ“. Конференција се одржава у хотелу Зира 31. маја 2о23. године. Током […]

Прочитај више