Резултати онлине кампање о визији грађана за заштиту животне средине у Србији „Отвори зелена врата – која је твоја кључна реч“

Резултати онлине кампање о визији грађана за заштиту животне средине у Србији „Отвори зелена врата – која је твоја кључна реч“
Измењено:11 маја 22

У оквиру пројекта Волвокс – Снажније учешће цивилног друштва у изради и праћењу политика заштите животне средине, који има за циљ укључивање свих заинтересованих грађана и грађанки у доношење одлука о животној средини, као део прве онлине кампање на овом пројекту, спроведена је анкета на друштвеним мрежама о стању животне средине у Србији из угла грађана као и кључним променама које они желе да виде у будућности.

 

Грађани и грађанке Србије имали су прилике да искажу своје мишљење на тему стања животне средине у Србију путем онлине анкете под називом Која је твоја кључна реч. Анкета је била активна у периоду од 11. марта до 15. априла на сајту Коалиције 27 – https://www.koalicija27.org/volvoks/ и од испитаника смо тражили да изаберу кључну реч којом би описали тренутно стање животне средине у Србији, као и да кроз једну реч опишу како би желели да животна средина изгледа у будућности у Србији.

Анкета је била пропраћена и интензивном онлине кампањом путем друштвених мрежа и билбордима који су били постављени у Београду на кључним тачкама у периоду од 14-26. марта. Билборди су позивали грађане и грађанке да поделе своју кључну реч када је заштита животне средине у Србији у питању, а као иновативно решење билборди су садржали QР код који води директно ка анкети.

Анкету је у датом периоду попунило близу 600 испитаника из целе Србије. Из одговора које смо добили јасно се уочава да грађани и грађанке у Србији реално сагледавају тренутно стање животне средине у Србији, као и да имају визију како би она заиста требала да изгледа, и које су то евентуалне мере које би се могле спровести да се дође до тог жељеног стања.

 

Као кључне речи које су изабрали да опишу тренутно стање животне средине у Србији издвајају се: загађено, алармантно, угрожено, опасно, деградирајуће, ризично, забрињавајуће, прљаво, сиво, запуштено, критично, лоше.

 

Стање животне средине у Србији
Стање животне средине у Србији

Када су у питању речи којима су описали своју визију животне средине у Србији издвајају се следеће речи: чисто, здраво, мирно, без отпада, очувано, одрживо, зелено, затим хармонично, очувано, незагађено, богато и у складу са законима и прописима.

Издвојене кључне речи приказане су и у графикону испод.

Ваша визија стања животне средине у Србији
Ваша визија стања животне средине у Србији

Разумевање проблема са којима се суочавамо на пољу заштите животне средине добра је полазна основа за изналажење механизама за већу укљученост грађана у ову област. Анкета није само показатељ ставова, иако је примарно коришћена у те сврхе, већ и начин за подизање свести о проблемима и недостацима у области заштите животне средине у Србији.

 

Један од главних циљева пројекта ВОЛВОX- Снага заједнице, између осталог, је и подстицање већег, информисаног учешћа грађана у процесима доношења одлука у области заштите животне средине, заснованих на сарадњи и поверењу између државних институција и цивилног друштва, како би процеси развоја политика били транспарентни и инклузивни.

 

Двогодишњи пројекат „Волвокс – Снажније учешће цивилног друштва у изради и праћењу политика заштите животне средине“, спроводе Млади истраживачи Србије у партнерству са Београдском отвореном школом и Регулаторним институтом за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ), а финансира га Европска Унија.

Више о пројекту можете пронаћи овде.


Повезани чланци

ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ ЦИКЛУС ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања
Измењено:01 мар 23

ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ ЦИКЛУС ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА МРЕЖЕ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА У ОКВИРУ ЕКО-СИСТЕМ ПРОГРАМА ОСНАЖИВАЊА Млади истраживачи Србије позивају удружења грађана која се баве животном средином да се пријаве за учешће у трећем циклусу ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања мрежа удружења грађана. ЕКО-СИСТЕМ програм оснаживања представља главну компоненту пројекта ЕКО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине који спроводе […]

Прочитај више
Други састанак Радне групе за израду Националне стратегије заштите животне средине
Измењено:28 феб 23

Други састанак Радне групе за израду Националне стратегије заштите животне средине

Представнице Младих истраживача Србије и партнери на пројекту ВОЛВОКС – Снага заједнице, БОШ и РЕРИ, учествовали су на другом састанку Радне групе за израду националне Стратегије заштите животне средине – „Зелена агенда за Србију“ посвећеном дефинисању циљева Стратегије у складу са стубовима Зелене агенде у Србији. Радионицу је отворила државна секретарка Министарства заштите животне средине, […]

Прочитај више