Просторни план Републике Србије – неприхватљиво кратак рок за учешће јавности

Просторни план Републике Србије – неприхватљиво кратак рок за учешће јавности
Измењено:28 апр 21

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 5. априла објавило почетак јавне расправе о Просторном плану Републике Србије и Извештају о стратешкој процени утицаја Плана на животну средину. Просторни план ће дефинисати просторни развој Србије до 2035. године. Јавни увид траје до 5. маја.

Просторни план Републике Србије, као кровни документ просторног планирања, утврђује стратешка опредељења у свим областима од значаја за развој наше земље, од рударства до туризма. Сматрамо да је за овако важан документ непримерено да Министарство примени законски минимум од 30 дана за јавну расправу. Министарство је морало да има проактивнији приступ јавној расправи о документу који одређује смернице за развој Србије у наредних 15 година, уместо што је формално испунило минималне законске захтеве. Позивамо Министарство да продужи рок јавног увида, те да отвори шири друштвени разговор о Просторном плану и тиме омогући истинско учешће јавности.

Просторни план се израђује у тренутку када још увек не постоји национални План развоја, који треба да дефинише приоритете развоја Републике Србије и са којим Просторни план треба да буде усклађен. План развоја још увек није донет, па се поставља питање сврсисходности израде Просторног плана. У недостатку јасно постављених приоритета развоја, неприхватљиво је заснивање Просторног плана на подацима и документима који су истекли или једноставно – не постоје. На пример, у Просторном плану се наводи да он садржи и приоритете Националног инвестиционог програма до 2025. године иако, према званично доступним информацијама, Влада Републике Србије никада није усвојила овакав документ.

У недостатку ширег друштвеног дијалога о Просторном плану, организације цивилног друштва и стручњаци су започели анализу и консултације о овом документу. Тим поводом ће у четвртак 29. априла у 12 часова бити организован онлајн јавни догађај, током ког ће сви заинтересовани грађани и грађанке моћи да чују кључне налазе анализе Просторног плана, али и да поделе своје мишљење и коментаре. Позивамо вас да нам се прикључите том приликом, а сва обавештења о одржавању самог догађаја биће доступна ОВДЕ.

Позивамо и ширу јавност, стручњаке, друге организације и грађане да се упознају са садржајем Просторног плана, пошаљу своје коментаре на представљена документа до 5. маја 2021. године. Коментари се могу доставити јединицама локалне самоуправе или директно Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Сектору за просторно планирање и урбанизам, на адреси Немањина 22-26, 11000 Београд, као и путем електронске поште на адресу pprs@mgsi.gov.rs.

Јавност ће моћи да преузме и у своје име пошаље и коментаре које су организације цивилног друштва и стручњаци припремили током анализе Просторног плана. Коментари се могу преузети ОВДЕ.

У Београду, 27. април 2021. године.

Београдска отворена школа, Центар за културну деконтаминацију, Министарство простора, Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину – РЕРИ, Центар за истраживање биодиверзитета, Организација за политичку екологију Полекол, Иницијатива Право на воду, Светска организација за природу WWF Adria, Млади истраживачи Србије, Центар за екологију и одрживи развој – ЦЕКОР, Друштво архитеката Новог Сада, Инжењери заштите животне средине, Нова планска пракса


Повезани чланци

Западни Балкан: ограничен напредак у области животне средине и климатских промена
Измењено:16 нов 22

Западни Балкан: ограничен напредак у области животне средине и климатских промена

Брисел, Београд – Свих шест држава Западног Балкана показало је ограничен напредак у усклађивању са еколошким политикама ЕУ, закључак је извештаја о напретку приступања ЕУ, објављеног прошлог месеца у оквиру новог пакета проширења за Западни Балкан и Турску. У Извештајима се наводи и да постојеће политике и нивои улагања нису били довољни за решавање нагомиланих […]

Прочитај више
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ДУНАВСКИ УМЕТНИК 2022.
Измењено:22 нов 22

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ДУНАВСКИ УМЕТНИК 2022.

  На конкурс је стигло 35 радова из више школа у Србији. Победнички радови и награђени радови по категоријама су у наставку. УМЕТНИЧКИ РАД Јуниори (6-11 година) Победнички рад у овој категорији је рад ученице одељења III-3 (Бела Антанасијевић) из Основне школе „Вук Караџић“ из Кладова. Назив рада Барка из моје маште Менторка Љубинка Манојловић […]

Прочитај више