Просторни план Републике Србије – неприхватљиво кратак рок за учешће јавности

Просторни план Републике Србије – неприхватљиво кратак рок за учешће јавности
Измењено:28 апр 21

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 5. априла објавило почетак јавне расправе о Просторном плану Републике Србије и Извештају о стратешкој процени утицаја Плана на животну средину. Просторни план ће дефинисати просторни развој Србије до 2035. године. Јавни увид траје до 5. маја.

Просторни план Републике Србије, као кровни документ просторног планирања, утврђује стратешка опредељења у свим областима од значаја за развој наше земље, од рударства до туризма. Сматрамо да је за овако важан документ непримерено да Министарство примени законски минимум од 30 дана за јавну расправу. Министарство је морало да има проактивнији приступ јавној расправи о документу који одређује смернице за развој Србије у наредних 15 година, уместо што је формално испунило минималне законске захтеве. Позивамо Министарство да продужи рок јавног увида, те да отвори шири друштвени разговор о Просторном плану и тиме омогући истинско учешће јавности.

Просторни план се израђује у тренутку када још увек не постоји национални План развоја, који треба да дефинише приоритете развоја Републике Србије и са којим Просторни план треба да буде усклађен. План развоја још увек није донет, па се поставља питање сврсисходности израде Просторног плана. У недостатку јасно постављених приоритета развоја, неприхватљиво је заснивање Просторног плана на подацима и документима који су истекли или једноставно – не постоје. На пример, у Просторном плану се наводи да он садржи и приоритете Националног инвестиционог програма до 2025. године иако, према званично доступним информацијама, Влада Републике Србије никада није усвојила овакав документ.

У недостатку ширег друштвеног дијалога о Просторном плану, организације цивилног друштва и стручњаци су започели анализу и консултације о овом документу. Тим поводом ће у четвртак 29. априла у 12 часова бити организован онлајн јавни догађај, током ког ће сви заинтересовани грађани и грађанке моћи да чују кључне налазе анализе Просторног плана, али и да поделе своје мишљење и коментаре. Позивамо вас да нам се прикључите том приликом, а сва обавештења о одржавању самог догађаја биће доступна ОВДЕ.

Позивамо и ширу јавност, стручњаке, друге организације и грађане да се упознају са садржајем Просторног плана, пошаљу своје коментаре на представљена документа до 5. маја 2021. године. Коментари се могу доставити јединицама локалне самоуправе или директно Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Сектору за просторно планирање и урбанизам, на адреси Немањина 22-26, 11000 Београд, као и путем електронске поште на адресу pprs@mgsi.gov.rs.

Јавност ће моћи да преузме и у своје име пошаље и коментаре које су организације цивилног друштва и стручњаци припремили током анализе Просторног плана. Коментари се могу преузети ОВДЕ.

У Београду, 27. април 2021. године.

Београдска отворена школа, Центар за културну деконтаминацију, Министарство простора, Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину – РЕРИ, Центар за истраживање биодиверзитета, Организација за политичку екологију Полекол, Иницијатива Право на воду, Светска организација за природу WWF Adria, Млади истраживачи Србије, Центар за екологију и одрживи развој – ЦЕКОР, Друштво архитеката Новог Сада, Инжењери заштите животне средине, Нова планска пракса


Повезани чланци

СКГО и Зелена Столица потписали споразум о сарадњи
Измењено:22 окт 21

СКГО и Зелена Столица потписали споразум о сарадњи

Стална конференција градова и општина (СКГО) и Зелена столица (мрежа невладиних организација које се баве питањем заштите животне средине, а чијим радом координирају Београдски фонд за политичку изузетност – БФПЕ, Центар модерних вештина и Млади истраживачи Србије), потписали су 21. октобра 2021. године Споразум о сарадњи. Споразум је потписан са циљем подизања капацитета локалне самоуправе […]

Прочитај више
ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – услуга организовања студијске посете
Измењено:19 окт 21

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – услуга организовања студијске посете

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА за услугу организовања студијске посете Словенији и Хрватској и посете Бриселу У периоду од 19.10.2021. до 05.11.2021.  године Млади истраживачи Србије ће прикупљати понуде за услугу за услугу организовања студијске посете Словенији и Хрватској и посете Бриселу, која се финансира преко пројекaта „ЕКО-СИСТЕМ подршка реформама у заштити животне […]

Прочитај више