Просторни план Републике Србије – неприхватљиво кратак рок за учешће јавности

Просторни план Републике Србије – неприхватљиво кратак рок за учешће јавности
Измењено:28 апр 21

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 5. априла објавило почетак јавне расправе о Просторном плану Републике Србије и Извештају о стратешкој процени утицаја Плана на животну средину. Просторни план ће дефинисати просторни развој Србије до 2035. године. Јавни увид траје до 5. маја.

Просторни план Републике Србије, као кровни документ просторног планирања, утврђује стратешка опредељења у свим областима од значаја за развој наше земље, од рударства до туризма. Сматрамо да је за овако важан документ непримерено да Министарство примени законски минимум од 30 дана за јавну расправу. Министарство је морало да има проактивнији приступ јавној расправи о документу који одређује смернице за развој Србије у наредних 15 година, уместо што је формално испунило минималне законске захтеве. Позивамо Министарство да продужи рок јавног увида, те да отвори шири друштвени разговор о Просторном плану и тиме омогући истинско учешће јавности.

Просторни план се израђује у тренутку када још увек не постоји национални План развоја, који треба да дефинише приоритете развоја Републике Србије и са којим Просторни план треба да буде усклађен. План развоја још увек није донет, па се поставља питање сврсисходности израде Просторног плана. У недостатку јасно постављених приоритета развоја, неприхватљиво је заснивање Просторног плана на подацима и документима који су истекли или једноставно – не постоје. На пример, у Просторном плану се наводи да он садржи и приоритете Националног инвестиционог програма до 2025. године иако, према званично доступним информацијама, Влада Републике Србије никада није усвојила овакав документ.

У недостатку ширег друштвеног дијалога о Просторном плану, организације цивилног друштва и стручњаци су започели анализу и консултације о овом документу. Тим поводом ће у четвртак 29. априла у 12 часова бити организован онлајн јавни догађај, током ког ће сви заинтересовани грађани и грађанке моћи да чују кључне налазе анализе Просторног плана, али и да поделе своје мишљење и коментаре. Позивамо вас да нам се прикључите том приликом, а сва обавештења о одржавању самог догађаја биће доступна ОВДЕ.

Позивамо и ширу јавност, стручњаке, друге организације и грађане да се упознају са садржајем Просторног плана, пошаљу своје коментаре на представљена документа до 5. маја 2021. године. Коментари се могу доставити јединицама локалне самоуправе или директно Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Сектору за просторно планирање и урбанизам, на адреси Немањина 22-26, 11000 Београд, као и путем електронске поште на адресу pprs@mgsi.gov.rs.

Јавност ће моћи да преузме и у своје име пошаље и коментаре које су организације цивилног друштва и стручњаци припремили током анализе Просторног плана. Коментари се могу преузети ОВДЕ.

У Београду, 27. април 2021. године.

Београдска отворена школа, Центар за културну деконтаминацију, Министарство простора, Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину – РЕРИ, Центар за истраживање биодиверзитета, Организација за политичку екологију Полекол, Иницијатива Право на воду, Светска организација за природу WWF Adria, Млади истраживачи Србије, Центар за екологију и одрживи развој – ЦЕКОР, Друштво архитеката Новог Сада, Инжењери заштите животне средине, Нова планска пракса


Повезани чланци

Одржана церемонија потписивања уговора и уводни тренинг другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ подршке ОЦД
Измењено:15 јула 22

Одржана церемонија потписивања уговора и уводни тренинг другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ подршке ОЦД

Поводом почетка другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања мрежа удружења грађана које се баве заштитом животне средине, у периоду од 11. до 13. јула у Зрењанину, одржан је уводни тренинг и церемонија потписивања уговора између Младих истраживача Србије и 13 организација чији су пројекти подржани. Церемонији потписивања уговора присутвовали су пројектни тимови испред 12 мрежa које су […]

Прочитај више
ПОЧИЊЕ ДРУГИ ЦИКЛУС ЕКО-СИСТЕМ ПОДРШКЕ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА
Измењено:01 јула 22

ПОЧИЊЕ ДРУГИ ЦИКЛУС ЕКО-СИСТЕМ ПОДРШКЕ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

Након изузетно успешне прве фазе програма ЕКО-СИСТЕМ, у оквиру кога смо подржали 13 пројеката испред 12 мрежа које се баве заштитом животне средине, од 1. јула крећемо са другим циклусом подршке организација цивилног друштва на подручју Србије. У оквиру другог циклуса подршку ће добити 13 пројеката, који ће бити реализовани у периоду од 1. јула […]

Прочитај више