ROUTE WB6 – РУТА Западни Балкан 6

ROUTE WB6 – РУТА Западни Балкан 6

Година реализације:

2019.

Циљ и опис пројекта:

Прекогранично волонтирање за мир и помирење је средство које комбинује ангажман заједнице и мировно образовање, од суштинског значаја за јачање грађанске и интеркултуралне компетенције, одлучујући елемент за помирење као и демократизацију друштава Западног Балкана. Kроз пројекат, РYCО и његови партнери у реализацији ће користити прекогранично волонтирање као механизам за смањење друштвене и етничке дистанце међу младима у региону и подизање просоцијалних и европских вредности за подстицање помирења, стабилности и просперитета у региону WB6.

Пројекат подржава рад РYCO-а у партнерству са цивилним друштвом, образовним системима и школама, grass-roots покретима, институцијама за младе и младима уопште. Пројектне активности фокусирају се на јачање и консолидацију компетенција РYCО-а као механизма у регионалном власништву који промовише помирење, мобилност, различитост, демократске вредности, партиципацију, активно грађанство и интеркултурално учење.

Резултати пројекта:

Стратегија заговарања може се поделити у три исхода пројекта:

1) Реформа волонтерске политике – промовисање повољног политичког окружења за развој волонтерства у циљу повећања досега младих који волонтирају; ово ће допринети стварању основа регионалне политике о волонтирању које ће партнерске организације (Национални волонтерски сервиси – НВС у WB6) користити као оквир за заговарачке напоре у реформи волонтерске политике у WB6.

2) Успостављање Регионалног волонтерског сервиса и регионалног волонтерског програма ROUTE WB6 – Регионални волонтерски сервиси служиће као регионални ресурсни центар за волонтирање који ће прикупљати ресурсе и координирати рад свих Националних волонтерских сервиса WB6  са циљем да: омогуће доступну регионалну волонтерску праксу, осигурају регионално залагање за волонтерску политику; промовишу прекогранично волонтирање за мир и помирење; одрже регионални програм ROUTE WБ6; пруже изградњу капацитета ОЦД и младих корисника регионалног програма, као и за надгледање и евалуацију регионалних волонтерских програма.

3) Скалирање регионалног волонтерског програма ROUTE WB6 – ново дизајнирани регионални програм ће се повећати кроз први круг одобравања волонтирања РYCО-а за организације и школе у ​​WB6. 50 појединаца имаће прилику да се укључи у дугорочне размене, а око 400 младих ће учествовати у групним разменама волонтера. Ове размене састојаће се од ангажовања у заједници и образовне компоненте за даље помирење и интеркултурални дијалог.

Циљна група:

Млади Западног Балкана

Локација обухваћена пројектом:

Албанија, Босна и Херцеговина, Косово*, Северна Македонија, Србија, Црна Гора

Извори финансирања:

Норвешка агенција за развојну сарадњу - NORAD (NOK 9.459.173; МИС грант NOK 517.632)

Додатни подаци:

* Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.

Најновији чланци из категорије: Волонтирање

Заговарање за унапређење политике волонтирања у Србији
Измењено:14 окт 19

Заговарање за унапређење политике волонтирања у Србији

Овај текст је пре свега намењен учесницима у анализама предстојеће Велике волонтерске „Шта нам тешко“ акције. Акција ће, поред њене основне сврхе – добробити за животну средину ( или „шта може 100 људи да уради за природу у току 1 дана“), бити и активност на којој ћемо тестирати ваљаност алата за процену волонтерског програма у […]

Прочитај више
Резултати „Шта Нам Тешко“ конкурса
Измењено:04 окт 19

Резултати „Шта Нам Тешко“ конкурса

Конкурс  „Шта нам тешко“ успешно је завршен. До 25. септембра, последњег дана пријављивања, на „Шта нам тешко“  конкурс пристигла је 181 пријава. Одлуком петочлане комисије подржано је 135 омладинских волонтерских акција са буџетима до максималног износа од 48 000,00 динара по акцији. Комисија је утврдила да је у првом кругу конкурса пристигао довољан број квалитетних […]

Прочитај више
Завршен први круг Шта Нам Тешко конкурса
Измењено:27 сеп 19

Завршен први круг Шта Нам Тешко конкурса

Први круг Шта Нам Тешко конкурса за омладинске волонтерске акције завршен је у среду 25. септембра у 23.59 часова. До затварања конкурса путем онлајн платформе mladisuzakon.rs поднето је више од 180 пријава. О пријавама ће одлучивати петочлана комисија а резултати конкурса биће објављени након понедељка, 30 септембра 2019. године. Кроз овај конкурс ће се до краја […]

Прочитај више
Велика волонтерска #ШТА НАМ ТЕШКО акција
Измењено:08 окт 19

Велика волонтерска #ШТА НАМ ТЕШКО акција

Велика волонтерска #ШТАНАМТЕШКО акција оджаће се у заштићеном природном подручју: Предео изузетних одлика Клисура реке Градац у Ваљеву од 18. до 20. октобра. Велику волонтерску #ШТАНАМТЕШКО акцију организују Млади истраживачи Србије у сарадњи са Покретом горана Војводине, ЦеГраД-ом, Народним Парламентом и управљачем овог заштићеног природног добра, Еколошким друштвом „Градац“. Акција је подржана од стране Министарства омладине […]

Прочитај више