ROUTE WB6 – РУТА 6 за Западни Балкан

ROUTE WB6 – РУТА 6 за Западни Балкан

Година реализације:

2019.

Циљ и опис пројекта:

Прекогранично волонтирање за мир и помирење је средство које комбинује ангажман заједнице и мировно образовање, од суштинског значаја за јачање грађанске и интеркултуралне компетенције, одлучујући елемент за помирење као и демократизацију друштава Западног Балкана. Kроз пројекат, РYCО и његови партнери у реализацији ће користити прекогранично волонтирање као механизам за смањење друштвене и етничке дистанце међу младима у региону и подизање просоцијалних и европских вредности за подстицање помирења, стабилности и просперитета у региону WB6.

Пројекат подржава рад РYCO-а у партнерству са цивилним друштвом, образовним системима и школама, grass-roots покретима, институцијама за младе и младима уопште. Пројектне активности фокусирају се на јачање и консолидацију компетенција РYCО-а као механизма у регионалном власништву који промовише помирење, мобилност, различитост, демократске вредности, партиципацију, активно грађанство и интеркултурално учење.

Резултати пројекта:

Стратегија заговарања може се поделити у три исхода пројекта:

1) Реформа волонтерске политике – промовисање повољног политичког окружења за развој волонтерства у циљу повећања досега младих који волонтирају; ово ће допринети стварању основа регионалне политике о волонтирању које ће партнерске организације (Национални волонтерски сервиси – НВС у WB6) користити као оквир за заговарачке напоре у реформи волонтерске политике у WB6.

2) Успостављање Регионалног волонтерског сервиса и регионалног волонтерског програма ROUTE WB6 – Регионални волонтерски сервиси служиће као регионални ресурсни центар за волонтирање који ће прикупљати ресурсе и координирати рад свих Националних волонтерских сервиса WB6  са циљем да: омогуће доступну регионалну волонтерску праксу, осигурају регионално залагање за волонтерску политику; промовишу прекогранично волонтирање за мир и помирење; одрже регионални програм ROUTE WБ6; пруже изградњу капацитета ОЦД и младих корисника регионалног програма, као и за надгледање и евалуацију регионалних волонтерских програма.

3) Скалирање регионалног волонтерског програма ROUTE WB6 – ново дизајнирани регионални програм ће се повећати кроз први круг одобравања волонтирања РYCО-а за организације и школе у ​​WB6. 50 појединаца имаће прилику да се укључи у дугорочне размене, а око 400 младих ће учествовати у групним разменама волонтера. Ове размене састојаће се од ангажовања у заједници и образовне компоненте за даље помирење и интеркултурални дијалог.

Циљна група:

Млади Западног Балкана

Локација обухваћена пројектом:

Албанија, Босна и Херцеговина, Косово*, Северна Македонија, Србија, Црна Гора

Извори финансирања:

Норвешка агенција за развојну сарадњу - NORAD (NOK 9.459.173; МИС грант NOK 517.632)

Додатни подаци:

* Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.

Најновији чланци из категорије: Волонтирање

САОПШТЕЊЕ – након састанка организација омладинског сектора и Министарства омладине и спорта
Измењено:16 мар 20

САОПШТЕЊЕ – након састанка организација омладинског сектора и Министарства омладине и спорта

Представници Младих истраживача Србије данас су учествовали на састанку омладинских организација и савеза у Министарству омладине и спорта након чега су учесници састанка изнели следеће саопштење: САОПШТЕЊЕ На данашњем састанку у Министарству омладине и спорта, на ком су учествовали министар Вања Удовичић са сарадницима и представници/е Националне асоцијације практичара/ки омладинског рада, Националне асоцијације канцеларија за […]

Прочитај више
Важно обавештење
Измењено:13 мар 20

Важно обавештење

У складу са епидемиолошком ситуацијом и препорукама Министарства здравља и Владе републике Србије тим Младих истраживача Србије – Волонтерском сервиса Србије спровешће и одређене измене које се тичу процедуре пријављивања на међународне волонтерске кампове која је у току. Пријављивање на летње међународне волонтерске кампове у иностранству од сада ће бити омогућено без потписивања пријаве и […]

Прочитај више
Продужен конкурс за најбоље ШтаНамТешко акције
Измењено:18 мар 20

Продужен конкурс за најбоље ШтаНамТешко акције

У складу са епидемиолошком ситуацијом и обавезним мерама Владе Републике Србије одлучили смо да изменимо рок конкурса. Конкурс ће бити продужен а додела награда на свечаном догађају се отказује. Измењен конкурс гласи: Позивамо све учеснике и учеснице Националног програма волонтирања младих – Млади су закон 2019 да кандидују своју Шта Нам Тешко волонтерску акцију из […]

Прочитај више
Волонтерска сезона 2020 почиње 9. марта
Измењено:20 феб 20

Волонтерска сезона 2020 почиње 9. марта

Пред нама је свечано отварање једне јако посебне сезоне. Ове године прослављамо стогодишњицу међународних волонтерских кампова. Време је за славље! Да ли сте се икада запитали где И када је настао први камп? И зашто? Идеја потиче од швајцарског инжењера и Пијера Цересола који је организовао први међународни волонтерски пројекат у близини француског села Вердуна, […]

Прочитај више