ROUTE WB6 – РУТА 6 за Западни Балкан

ROUTE WB6 – РУТА 6 за Западни Балкан

Година реализације:

2019.

Циљ и опис пројекта:

Прекогранично волонтирање за мир и помирење је средство које комбинује ангажман заједнице и мировно образовање, од суштинског значаја за јачање грађанске и интеркултуралне компетенције, одлучујући елемент за помирење као и демократизацију друштава Западног Балкана. Kроз пројекат, РYCО и његови партнери у реализацији ће користити прекогранично волонтирање као механизам за смањење друштвене и етничке дистанце међу младима у региону и подизање просоцијалних и европских вредности за подстицање помирења, стабилности и просперитета у региону WB6.

Пројекат подржава рад РYCO-а у партнерству са цивилним друштвом, образовним системима и школама, grass-roots покретима, институцијама за младе и младима уопште. Пројектне активности фокусирају се на јачање и консолидацију компетенција РYCО-а као механизма у регионалном власништву који промовише помирење, мобилност, различитост, демократске вредности, партиципацију, активно грађанство и интеркултурално учење.

Резултати пројекта:

Стратегија заговарања може се поделити у три исхода пројекта:

1) Реформа волонтерске политике – промовисање повољног политичког окружења за развој волонтерства у циљу повећања досега младих који волонтирају; ово ће допринети стварању основа регионалне политике о волонтирању које ће партнерске организације (Национални волонтерски сервиси – НВС у WB6) користити као оквир за заговарачке напоре у реформи волонтерске политике у WB6.

2) Успостављање Регионалног волонтерског сервиса и регионалног волонтерског програма ROUTE WB6 – Регионални волонтерски сервиси служиће као регионални ресурсни центар за волонтирање који ће прикупљати ресурсе и координирати рад свих Националних волонтерских сервиса WB6  са циљем да: омогуће доступну регионалну волонтерску праксу, осигурају регионално залагање за волонтерску политику; промовишу прекогранично волонтирање за мир и помирење; одрже регионални програм ROUTE WБ6; пруже изградњу капацитета ОЦД и младих корисника регионалног програма, као и за надгледање и евалуацију регионалних волонтерских програма.

3) Скалирање регионалног волонтерског програма ROUTE WB6 – ново дизајнирани регионални програм ће се повећати кроз први круг одобравања волонтирања РYCО-а за организације и школе у ​​WB6. 50 појединаца имаће прилику да се укључи у дугорочне размене, а око 400 младих ће учествовати у групним разменама волонтера. Ове размене састојаће се од ангажовања у заједници и образовне компоненте за даље помирење и интеркултурални дијалог.

Циљна група:

Млади Западног Балкана

Локација обухваћена пројектом:

Албанија, Босна и Херцеговина, Косово*, Северна Македонија, Србија, Црна Гора

Извори финансирања:

Норвешка агенција за развојну сарадњу - NORAD (NOK 9.459.173; МИС грант NOK 517.632)

Додатни подаци:

* Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.

Најновији чланци из категорије: Волонтирање

Путописне вечери са Младим истраживачима Србије
Измењено:22 јан 20

Путописне вечери са Младим истраживачима Србије

Настављамо сарадњу са драгим пријатељима из Студентског културног центра у оквиру циклуса: Путујем и причам под називом Травел евенингс wитх Млади истраживачи Србије. Волонтерски сервис Србије у оквиру Младих истраживача постоји већ 30 година а на међународне волонтерске кампове у иностранству преко овог сервиса годишње оде око 500 волонтера из наше земље. Дођите да заједно […]

Прочитај више
Срећан нам Међународни дан волонтера
Измењено:04 дец 19

Срећан нам Међународни дан волонтера

Међународни дан волонтера, 5. децембар, прилика је за све нас да промовишемо волонтерство, подстакнемо институције и организације да препознају и подрже волонтерске напоре и допринос волонтера како личном тако и колективном развоју, а, изнад свега, да се волонтерима захвалимо. Задовољство нам је да се захвалимо и исвим партнерима са којима смо организовали кампове, конференције, волонтерске […]

Прочитај више
ЕТИЧКИ КОДЕКС – регионална иницијатива на Конференцији волонтерских организација
Измењено:06 дец 19

ЕТИЧКИ КОДЕКС – регионална иницијатива на Конференцији волонтерских организација

„Годишња конференција волонтерских организација „Млади су закон“, отвара простор за иницијативу за удруживање волонтерских организација у заговарању  за права волонтера, квалитетан програм волонтерских организација, подстицање и препознавање њиховог значаја за развој заједница“. Регионални пројекат „Рута 6 за Западни Балкан“ на Конференцији волонтерских организација (4. децембра у Студентском одмаралишту „Радојка Лакић“ на Авали) презентује „ЕТИЧКИ КОДЕКС […]

Прочитај више
Придружи се волонтерском изазову – твојглас је важан
Измењено:01 дец 19

Придружи се волонтерском изазову – твојглас је важан

Скрећемо пажњу свима да је отворена онлајн анкета о волонтирању преко ЈУ РЕПОРТ платформе коју координише УНИЦЕФ. Битно је да, уочи 5. децембра, Међународног дана волонтера, што више младих одговори на анкету и помогне да се њихов глас чује код доносиоца одлука, како би млади утицали на креирање повољнијег окружења за волонтирање. Позивамо вас да […]

Прочитај више