ROUTE WB6 – РУТА 6 за Западни Балкан

ROUTE WB6 – РУТА 6 за Западни Балкан

Година реализације:

2019.

Циљ и опис пројекта:

Прекогранично волонтирање за мир и помирење је средство које комбинује ангажман заједнице и мировно образовање, од суштинског значаја за јачање грађанске и интеркултуралне компетенције, одлучујући елемент за помирење као и демократизацију друштава Западног Балкана. Kроз пројекат, РYCО и његови партнери у реализацији ће користити прекогранично волонтирање као механизам за смањење друштвене и етничке дистанце међу младима у региону и подизање просоцијалних и европских вредности за подстицање помирења, стабилности и просперитета у региону WB6.

Пројекат подржава рад РYCO-а у партнерству са цивилним друштвом, образовним системима и школама, grass-roots покретима, институцијама за младе и младима уопште. Пројектне активности фокусирају се на јачање и консолидацију компетенција РYCО-а као механизма у регионалном власништву који промовише помирење, мобилност, различитост, демократске вредности, партиципацију, активно грађанство и интеркултурално учење.

Резултати пројекта:

Стратегија заговарања може се поделити у три исхода пројекта:

1) Реформа волонтерске политике – промовисање повољног политичког окружења за развој волонтерства у циљу повећања досега младих који волонтирају; ово ће допринети стварању основа регионалне политике о волонтирању које ће партнерске организације (Национални волонтерски сервиси – НВС у WB6) користити као оквир за заговарачке напоре у реформи волонтерске политике у WB6.

2) Успостављање Регионалног волонтерског сервиса и регионалног волонтерског програма ROUTE WB6 – Регионални волонтерски сервиси служиће као регионални ресурсни центар за волонтирање који ће прикупљати ресурсе и координирати рад свих Националних волонтерских сервиса WB6  са циљем да: омогуће доступну регионалну волонтерску праксу, осигурају регионално залагање за волонтерску политику; промовишу прекогранично волонтирање за мир и помирење; одрже регионални програм ROUTE WБ6; пруже изградњу капацитета ОЦД и младих корисника регионалног програма, као и за надгледање и евалуацију регионалних волонтерских програма.

3) Скалирање регионалног волонтерског програма ROUTE WB6 – ново дизајнирани регионални програм ће се повећати кроз први круг одобравања волонтирања РYCО-а за организације и школе у ​​WB6. 50 појединаца имаће прилику да се укључи у дугорочне размене, а око 400 младих ће учествовати у групним разменама волонтера. Ове размене састојаће се од ангажовања у заједници и образовне компоненте за даље помирење и интеркултурални дијалог.

Циљна група:

Млади Западног Балкана

Локација обухваћена пројектом:

Албанија, Босна и Херцеговина, Косово*, Северна Македонија, Србија, Црна Гора

Извори финансирања:

Норвешка агенција за развојну сарадњу - NORAD (NOK 9.459.173; МИС грант NOK 517.632)

Додатни подаци:

* Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.

Најновији чланци из категорије: Волонтирање

Групно волонтирање на мрежи
Измењено:01 јула 20

Групно волонтирање на мрежи

Придружи се волонтерским тимовима са вршњацима из целе Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе Групно волонтирање има везе са друштвеном солидарношћу и односи се на помоћ и подршку људима из твог окружења, окружења осталих волонтера или шире заједнице (уочиш, питаш и испиташ, кроз разговор разумеш, утврдиш, тражиш решења у тиму, предложиш/спроведеш решење). Кроз ове […]

Прочитај више
Позив за камп лидере и лидерке
Измењено:18 јуна 20

Позив за камп лидере и лидерке

Почела је сезона 2020 кампова у Србији! Описе свих кампова можете пронаћи на http://kampovi.mis.org.rs/ Позивамо све оне који су заинтересовани да овог лета воде камп у Србији да се пријаве попуњавањем онлајн формулара. Камп лидер је особа која је задужена за групу волонтера на кампу, која представља мост између локалног организатора и учесника и брине […]

Прочитај више
Волонтирајте онлајн – прикључите се иницијативи Волонтери на мрежи
Измењено:11 апр 20

Волонтирајте онлајн – прикључите се иницијативи Волонтери на мрежи

Питате се шта можете да урадите док смо сви изоловани у кућама због пандемије? Ово је шанса да се директно укључите у иницијативу УНИЦЕФ-а за побољшање услова за развој адолесцената и младих – Волонтери на мрежи. #ВолонтериНаМрежи за сада нуде две области задатака у које можете да се укључите кликом на следеће линкове: ИНФОРМАТИВНА КАМПАЊА КОВИД-19 […]

Прочитај више
САОПШТЕЊЕ – након састанка организација омладинског сектора и Министарства омладине и спорта
Измењено:16 мар 20

САОПШТЕЊЕ – након састанка организација омладинског сектора и Министарства омладине и спорта

Представници Младих истраживача Србије данас су учествовали на састанку омладинских организација и савеза у Министарству омладине и спорта након чега су учесници састанка изнели следеће саопштење: САОПШТЕЊЕ На данашњем састанку у Министарству омладине и спорта, на ком су учествовали министар Вања Удовичић са сарадницима и представници/е Националне асоцијације практичара/ки омладинског рада, Националне асоцијације канцеларија за […]

Прочитај више