„Заједништво“

„Заједништво“

Година реализације:

2019.

Циљ и опис пројекта:

Општи циљ пројекта: Информације, објашњења и искуства у погледу различитости и инклузије, приближити студентима у Београду, кроз: простор за поновно размишљање о миру и помирењу, могућности за међународну мобилност, прилике за упознавање светске грађанске заједнице и користи практиковања волонтирања.

Посебни циљеви:

 • Повећати знање студената о миру и помирењу у облику необавезних активности и културних програма.
 • Промовисати међународне / интеркултуралне програме као алат за развој компетенција важних за изградњу мира.
 • Охрабрити студенате да истраже локалне и глобалне иницијативе.
 • Подстицати волонтерске активности због алтруистичких разлога и људских вредности.

Активности се односе на представљање волонтерских кампова студентима у Београду у контексту оних могућности којима учешће на камповима доприносе интеркултуралном учењу, толеранцији, развоју компетенција за прихватање различитости и изградњу мира. Неки од облика активности су: округли сто, филмски програм на тему “помирења” и панел којим ће бити представљени програми који су се на нивоу Региона Западног Балкана бавили темама „изградње мира“, а током Међународне недеље цивилног друштва у Београду (CIVICUS – ICSW) у априлу.

Резултати пројекта:

Планирали смо да се:

 • најшира студентска заједница у Београду информише о могућности учешћа у међународним волонтерским програмима и програмима образовне размене.
 • промовише платформа за регрутовање волонтера, која ће бити ангажована у периоду пре и за време ICSW-а у априлу 2019. године.
 • студенти уче о миру и помирењу на креативан начин кроз дискусије које су водили предавачи.
 • око 50 (индиректно 500) међународних делегата CIVICUS-а и 30 заинтересованих студената информише се о „недавним мировним пројектима на простору Западног Балкана“.
 • 100 нових волонтера (који ће први пут учествовати у међународном догађају и волонтерским активностима) припреми за главну сврху волонтирања кроз неколико састанака.
 • студенти (волонтери) упознају са многим мировним проблемима широм света током ICSW-а.
 • кроз волонтирање и учешће на ICSW догађајима, студенти сусрећу с различитим иновацијама и примерима добре праксе који омогућавају људима да ефективно испуне своју улогу активних грађана.
 • деси промена вештина и компетенција (као што је комуникација на енглеском језику, интеркултурална компетентност, тимски рад итд.) стечених кроз волонтирање.
Циљна група:

студенти у Београду

Локација обухваћена пројектом:

Београд

Извори финансирања:

Омладински комуникативни центар (Европска Комисија) (EUR 6600)

Додатни подаци:

Пројекат се спроводи у периоду  10/12/2018 – 10/06/2019. године. 

„Togetherness – No one will be left behind“ (референтни број 220/18) је одговор на позив за пројектне идеје (мале грантове) пројектног конзорцијума „Подељена прошлост – заједничка будућност“ (Divided Past – Joint Future, финансираног средствима Европске Уније, 2015/370-393). Више о овом пројекту који предводи Омладински комуникативни центар из Бања Луке, можете пронаћи на http://jointfuture.org/

Најновији чланци из категорије: Togetherness

Жива библиотека – од искусних за нове волонтере
Измењено:09 јула 19

Жива библиотека – од искусних за нове волонтере

Пројекат „Заједништво“ се приближио крају. А за крај можда и најлепше од нас за најновије кориснике наших програма који су управо кроз информативне активности у ранијим фазама пројекта одлучили да искусе волонтирање и могућности којима учешће на камповима доприноси интеркултуралном учењу, толеранцији, развоју компетенција за прихватање различитости и изградњи мира. У претходних  5 месеци, МИС […]

Прочитај више
Кроз пројекат Заједништво на Фестивал документарног филма од 8. до 15. маја
Измењено:25 апр 19

Кроз пројекат Заједништво на Фестивал документарног филма од 8. до 15. маја

ЗАЈЕДНО са Beldocs у прилици смо да вам представимо сјајну прилику: присуствујте преко 100 пројекција  на 12. Међународном фестивалу документарних филмова на 10 локација у Београду, од 8-15. маја, учествујте у 3 панел дискусије или више других занимљивих пратећих садржаја и радионица, будите студент који тражи и добија више, сазнајте о волонтерским програмима и међународним камповима. […]

Прочитај више
Дан студената и МИ
Измењено:25 апр 19

Дан студената и МИ

Промоције волонтерских кампова дешавају се широм Београда. Последњих седмица били смо: у Математичкој гимазији, 13. марта, на Академији пословних и струковних студија, 21. марта, на Филозофском факултету, 28. марта, у Културном центру ГРАД са „Деликатесним понедељком“, 1. априла, у Француском културном центру 2. априла, у Италијанском културном центру 3. априла. На дан студента, отишли смо […]

Прочитај више
Презентације о волонтерским камповима – на путу „Заједништва“
Измењено:25 апр 19

Презентације о волонтерским камповима – на путу „Заједништва“

Kрај месеца фебруара и почетак марта у Младим истраживачим Србије су обележиле презентације које реализује тим активиста и волонтера ПР групе Волонтерског Сервиса Србије. На овим догађајима се представљају могућности волонтирања на међународним програмима. Додатно, подстакнути идејом пројекта „Заједништво“, усмерени смо посебно на студенте високошколских установа у Београду, јер је то узраст који је најприсутнији […]

Прочитај више