Представљање Инструмента за укључивање принципа да нико не буде изостављен у законска и стратешка документа Републике Србије

Представљање Инструмента за укључивање принципа да нико не буде изостављен у законска и стратешка документа Републике Србије
Измењено:23 сеп 22

Данас је у Палати Србија представљен Инструмент за укључивање принципа да нико не буде изостављен у законска и стратешка документа Републике Србије.

Србија је прва земља која је спремила овакав Инструмент, у којем је принцип „да нико не буде изостављен“ добио практичну димензију и вредност.
Принцип „да нико не буде изостављен“ (ЛНОБ) је један од пет водећи принципа Агенде 2030 за одрживи развој који ставља акценат на давање приоритета „онима који су највише искључени“ с циљем да створимо кохезивније и равноправније друштво, засновано на солидарности, уз промовисање инклузивног развојног модела који води ка одрживој будућности.

Инструмент је намењен свим оним актерима који учествују у процесима израде, усвајања, имплементације и праћења примене законских и стратешких докумената, посебно доносиоцима стратешких и планских докумената на свим нивоима, али и независним институцијама, цивилном друштву, експертима и академској заједници.

Интрумент је комплементаран с принципима из Закона о планском систему, указује нам на то да маргинализоване групе нису хомогене, већ да унутар група постоји вишеструкост ризика и депривација. За сада се Инструмент односи само на национални ниво, а док ће наредна фаза обухватити и локални ниво.

У уводном обраћању, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, потпредседница Народне скупштине Републике Србије Елвира Ковач, стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб и шеф одсека развој, економска и социјална питања тематско укључивање специјалне процедуре и право на развој, Канцеларије Високог комесара УН за људска права, Тод Хауленд, истакли су да захваљујући овом документу знамо ко су ти „невидљиви људи с маргина,“ које институције њима треба да се баве и на који начин, али да на пођеднако важна питања где се они налазе, колико их је и на које начине их укључити, тек предстоје одговори.

Указано је да подаци у Србији, када су у питању људска права, показују да се лако склизне корак-два уназад. Констатовано је да треба радити на окончању екстремног сиромаштва и смањињу разлика између појединаца и група, и по вертикали и хоризонтали.

Великом броју представника Владе Србије, међународних институција, организација цивилног друштва и медија, обратили су се и Александра Петровић из Тима за људска права УН у Србији, Ивана Крстић с Правног факултета Универзитета у Београду, Наташа Драгојловић из Националног конвента о ЕУ, Наташа Вучковић из Фондације Центар за демократију, Вук Раичевић из БГ центра за људска права и Даринка Радојевић, из Републичког секретаријата за јавне политике.

Сагласили су се да је овај Инструмент оруђе али и прилика да Агенду 2030, засновану на људским правима, као и Циљеве одрживог развоја, применимо у пракси, али и да је ово само први корак у заједничком послу који предстоји.
Комплетан документ можете преузети ОВДЕ.


Повезани чланци

И овог лета на камп у Србији!
Измењено:29 маја 23

И овог лета на камп у Србији!

И ове године отварамо прилике за волонтирање у Србији. Поред међународних кампова, настављамо и са камповима који су отворени само за учеснике из Србије. Први камп те чека већ у јулу а додаћемо их још у складу са доступностима програма. Описе кампова, као и све остале информације можеш погледати у делу kampovi.mis.org.rs. Не заборави да се […]

Прочитај више
ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – услуга модерирања панела и сесије током конференције
Измењено:13 маја 23

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – услуга модерирања панела и сесије током конференције

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА ЗА за услугу модерирања панела и сесије током конференције   У периоду од 12.04.2023. до 26.05.2023. године Млади истраживачи Србије (МИС) ће прикупљати понуде за услуге модерирања панела и сесије током конференције „ЕКО + СИСТЕМ = ДОБРО УПРАВЉАЊЕ ЖИВОТНОМ СРЕДИНОМ“. Конференција се одржава у хотелу Зира 31. маја 2о23. године. Током […]

Прочитај више