Победници Дунавског уметника у Србији за 2020. годину

Победници Дунавског уметника у Србији за 2020. годину
Измењено:17 нов 20

Међународни конкурс „Дунавски уметник“ је активност Међународне комисије за слив реке Дунав и Глобалног партнерства за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс циља узраст од 6-18 година и спроводи се у свих 14 земаља на сливу Дунава од 2004. године.
Тема конкурса се мења сваке сезоне. Млади су позивани до сада да се: активирају за здравији, за чистији Дунав, за очување јесетри, и сл.

Овогодишња тема конкурса је: „ИСТРАЖИ ДУНАВ“.

На конкурс је стигло 36 радова из више градова у Србији. Победници по категоријама су:

УМЕТНИЧИ РАД

Јуниори (6-11 година)

 • 1. место: „Вила Дунавка“, радови групе ученика ОШ „Љупче Шпанац“ из Беле Паланке (Јовановић Никола,  Живковић Богдан, 3. разред и Лена Дамњановић, Новак Младеновић, 1. разред; ментори Биљана Митић и Лозица Антић).
 • 2. место: „Накит виле Дунавке“, радови групе ученика ОШ „Љупче Шпанац“ из Беле Паланке (Јана Јовановић, Теодора, Стаменковић, 3 разред и Петра Николић, Лара Ђорђевић, 1. разред; ментори Биљана Митић и Лозица Антић).
 • 3. место: „Зачарани“, рад ученица ОШ „Огњен Прица“, из Колута (Милица Егић, Милана Шакић, 5. разред; ментор Кристина Бења).

Тинејџери (12-18 година)

 • 1. место:  „У загрљају Дунава“, рад групе ученика ОШ „Стефан Немања“ из Ниша (Димитрије Ристић, Ива Митровић, Ивана Стојковић, Ива Миланов, 7/8. разред; ментори Весна Коцић, Весна Вукојевић)
 • 2. место:  „Божанствена“ рад ученица ОШ „Огњен Прица“, из Колута (Исидора Вуњак, Ена Тркуља, 6. разред; ментор Кристина Бења).
 • 3. место: „Хотел за инсекте“, рад групе ученика ОШ „Никола Вукићевић“, из Сомбора (Сања Бјелајац, Лана Паштровић, Борис Цветков, Сара Кунић, 7. разред; ментор Рената Цветков).

ВИДЕО

Јуниори (6-11 година)

 • најбољи рад: „Дунавски екосистеми“, рад независних аутора из Београда (Илија Мараци и Јакопо Мараци, 1/3 разред, ментор Бојана Лукић)

Тинејџери (12-18 година)

 • најбољи рад: „Пиратерија реке Лужнице“, рад комбинованог истуреног одељења ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ из Бабушнице (10 ученика; ментори Слађана Цветков, Миле Филипов, Борислав Ранчић, Данијела Ђорђев).

МАПА

Јуниори (6-11 година)

 • најбољи рад: „Интерактивна карта – Једна планина, једна река и јединствена клисура“, рад неформалне групе ученика из Београда и Новог Сада (Катарина Стошић, Вељко Богдановић, Огњен Петровић, Михаило Јевтовић, 3. разред; ментор Бранка Петровић).

Тинејџери (12-18 година)

 • најбољи рад: „Пиратерија реке Лужнице“, рад ученика Страхиње Павловића, 8. разред, ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ из Бабушнице; ментор Борислав Ранчић.

Наведени радови биће промовисани кроз активности Међународне комисије за заштиту реке Дунав (ИЦПДР), а најбољи видео учествоваће и у својеврсном такмичењу кроз гласање на друштвеним мрежама. До тада нећемо у јавности објављивати радове. Пратите новости у вези са овим конкурсом и гласајте за своје фаворите, када за то дође време.

Радови који ће представљати Србију као најбољи из обе старосне категорије настављају да се такмичи у конкуренцији свих 14 националних победника, за „круну Дунавског уметника 2020“, и то су:

Јуниори: „Интерактивна карта – Једна планина, једна река и јединствена клисура“, рад неформалне групе ученика из Београда и Новог Сада, и

Тинејџери: „У загрљају Дунава“, рад групе ученика ОШ „Стефан Немања“ из Ниша.

И ове године похваљујемо три групе за учешће и тимски рад:

 • одељење 1. разреда и ментора Дејану Борановић Маринковић из ОШ „3. октобар“ из Бора,
 • мешовиту групу и ментора Радмилу Јојкић из Школе за основно и средње образовање са домом „Вук Караџић“ из Сомбора, и
 • групу ученика нижих разреда и ментора Јовану Миловић из ОШ „Огњен Прица“ из Колута.

 

Из истог разлога који је условио померање  наградног конкурса, далеко од Дана Дунава у јуну, и због важећих мера превенције у ситуацији КОВИД 19 пандемије, неће бити окупљања победника и Свечане церемоније доделе награда. Свим наведеним учесницима ће заслужено признање стићи на контакт адресе.

Млади истраживачи Србије се захваљују свим учесницима и менторима, школама и организацијама које прате овај конкурс и својим ангажманом доприносе да се међу младима шири свест о значају и улози Дунава као међународне реке и потреби заштите свих вода на његовом сливу.


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више