Победници Дунавског уметника у Србији за 2020. годину

Победници Дунавског уметника у Србији за 2020. годину
Измењено:03 дец 21

Међународни конкурс „Дунавски уметник“ је активност Међународне комисије за слив реке Дунав и Глобалног партнерства за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс циља узраст од 6-18 година и спроводи се у свих 14 земаља на сливу Дунава од 2004. године.

Тема конкурса се мења сваке сезоне. Млади су позивани до сада да се: активирају за здравији, за чистији Дунав, за очување јесетри, и сл.

На конкурс је стигло 12 радова из више школа у Србији.

Победници по категоријама су:

УМЕТНИЧKИ РАД

Тинејџери (12-18 година)

  • 1. место:  „Дунаве Срећан рођендан“, рад ученика из ОШ „Никола Вукићевић“ из Сомбора (Борис Цветков, 8. разред; менторка Рената Цветков)
  • 2. место:  „Дунавски бисер“ рад ученика из ОШ „Стефан Немања“, из Ниша (Анђела Симић, Максим Павловић, Нађа Христов, Магдалена Маринковић; 7 и 8. разред; менторке Весна Коцић, Весна Вукојевић).
  • 3. место деле: „Русалке“, рад ученика из ОШ „Стефан Немања“, из Ниша (Марица Станковић и Теа Димитријевић, 8. разред; менторке Весна Коцић и Весна Вукојевић) и „Чаробна Дунавска птица“ рад ученика из ОШ „Никола Вукићевић“ из Сомбора(Лана Паштровић, Сара Кунић, Борис Цветков, Сања Бјелајац, 8. разред; менторка Рената Цветков).

ВИДЕО

Јуниори (6-11 година)

  • најбољи рад: „Истражи Дунав“, рад ученика из ОШ „22.октобар“ из Бачког Моноштора (Лена Видак, Зеланти Алекс, Зетовић Михаел, Јерковић Милена, Маријановић Сара, Михајловић Бојана, Мишковић Никола, Оршош Виктор, Стојшић Мила, Фараго Ивана, Чонка Анастасија, Шантор Немања, 2. разред; менторка Драгана Галовић).

Тинејџери (12-18 година)

  • најбољи рад: „Мој Дунав“, рад ученице из гимназије „Патријарх Павле“ из Београда (Ана Сићовић; 4. разред; менторка Тања Плазинић).

МАПА

Јуниори (6-11 година)

  • најбољи рад: „Духовита мапа Дунава“, рад ученика из ОШ „Никола Вукићевић“ из Сомбора (Миона Поповић и Исидора Илкић, 3. и 6. разред; менторка Рената Цветков).

Тинејџери (12-18 година)

  • 1. место: „Путујући Дунавом“, рад ученика из ОШ  „Стефан Немања“, из Ниша (Ивана Стојковић, Ива Миланов, Анђела Симић, Ива Митровић, 7. и 8. разред; менторке Весна Коцић и Весна Вукојевић).
  • 2. место: „Благо Дунава“, рад ученика из ОШ  „Стефан Немања“, из Ниша (Анђела Симић, Ива Миланов, Ива Митровић, Ивана Стојковић, 8. разред; менторке Весна Коцић и Весна Вукојевић).
  • 3. место: „Ток Дунава“, рад ученика из ОШ „Никола Вукићевић“ из Сомбора (Лана Паштровић, Сара Кунић, Борис Цветков, Сања Бјелајац, 8. разред; менторка Рената Цветков).

Наведени радови биће промовисани кроз активности Међународне комисије за заштиту реке Дунав (ICPDR), а најбољи видео учествоваће и у својеврсном такмичењу кроз гласање на друштвеним мрежама. До тада нећемо у јавности објављивати радове. Пратите новости у вези са овим конкурсом и гласајте за своје фаворите, када за то дође време.

Млади истраживачи Србије се захваљују свим учесницима и менторима, школама и организацијама које прате овај конкурс и својим ангажманом доприносе да се међу младима шири свест о значају и улози Дунава као међународне реке и потреби заштите свих вода на његовом сливу.


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више