Победници Дунавског уметника у Србији за 2020. годину

Победници Дунавског уметника у Србији за 2020. годину
Измењено:03 дец 21

Међународни конкурс „Дунавски уметник“ је активност Међународне комисије за слив реке Дунав и Глобалног партнерства за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс циља узраст од 6-18 година и спроводи се у свих 14 земаља на сливу Дунава од 2004. године.

Тема конкурса се мења сваке сезоне. Млади су позивани до сада да се: активирају за здравији, за чистији Дунав, за очување јесетри, и сл.

На конкурс је стигло 12 радова из више школа у Србији.

Победници по категоријама су:

УМЕТНИЧKИ РАД

Тинејџери (12-18 година)

 • 1. место:  „Дунаве Срећан рођендан“, рад ученика из ОШ „Никола Вукићевић“ из Сомбора (Борис Цветков, 8. разред; менторка Рената Цветков)
 • 2. место:  „Дунавски бисер“ рад ученика из ОШ „Стефан Немања“, из Ниша (Анђела Симић, Максим Павловић, Нађа Христов, Магдалена Маринковић; 7 и 8. разред; менторке Весна Коцић, Весна Вукојевић).
 • 3. место деле: „Русалке“, рад ученика из ОШ „Стефан Немања“, из Ниша (Марица Станковић и Теа Димитријевић, 8. разред; менторке Весна Коцић и Весна Вукојевић) и „Чаробна Дунавска птица“ рад ученика из ОШ „Никола Вукићевић“ из Сомбора(Лана Паштровић, Сара Кунић, Борис Цветков, Сања Бјелајац, 8. разред; менторка Рената Цветков).

ВИДЕО

Јуниори (6-11 година)

 • најбољи рад: „Истражи Дунав“, рад ученика из ОШ „22.октобар“ из Бачког Моноштора (Лена Видак, Зеланти Алекс, Зетовић Михаел, Јерковић Милена, Маријановић Сара, Михајловић Бојана, Мишковић Никола, Оршош Виктор, Стојшић Мила, Фараго Ивана, Чонка Анастасија, Шантор Немања, 2. разред; менторка Драгана Галовић).

Тинејџери (12-18 година)

 • најбољи рад: „Мој Дунав“, рад ученице из гимназије „Патријарх Павле“ из Београда (Ана Сићовић; 4. разред; менторка Тања Плазинић).

МАПА

Јуниори (6-11 година)

 • најбољи рад: „Духовита мапа Дунава“, рад ученика из ОШ „Никола Вукићевић“ из Сомбора (Миона Поповић и Исидора Илкић, 3. и 6. разред; менторка Рената Цветков).

Тинејџери (12-18 година)

 • 1. место: „Путујући Дунавом“, рад ученика из ОШ  „Стефан Немања“, из Ниша (Ивана Стојковић, Ива Миланов, Анђела Симић, Ива Митровић, 7. и 8. разред; менторке Весна Коцић и Весна Вукојевић).
 • 2. место: „Благо Дунава“, рад ученика из ОШ  „Стефан Немања“, из Ниша (Анђела Симић, Ива Миланов, Ива Митровић, Ивана Стојковић, 8. разред; менторке Весна Коцић и Весна Вукојевић).
 • 3. место: „Ток Дунава“, рад ученика из ОШ „Никола Вукићевић“ из Сомбора (Лана Паштровић, Сара Кунић, Борис Цветков, Сања Бјелајац, 8. разред; менторка Рената Цветков).

Наведени радови биће промовисани кроз активности Међународне комисије за заштиту реке Дунав (ICPDR), а најбољи видео учествоваће и у својеврсном такмичењу кроз гласање на друштвеним мрежама. До тада нећемо у јавности објављивати радове. Пратите новости у вези са овим конкурсом и гласајте за своје фаворите, када за то дође време.

Млади истраживачи Србије се захваљују свим учесницима и менторима, школама и организацијама које прате овај конкурс и својим ангажманом доприносе да се међу младима шири свест о значају и улози Дунава као међународне реке и потреби заштите свих вода на његовом сливу.


Повезани чланци

МИС на првом састанку Радне групе за израду Стратегије заштите животне средине Србије
Измењено:25 јан 23

МИС на првом састанку Радне групе за израду Стратегије заштите животне средине Србије

Директорка Младих истраживача Србије, Тања Петровић, са партнерима из БОШ-а и РЕРИ-ја, учествовала је на иницијалном састанку Радне групе за израду националне Стратегије заштите животне средине – „Зелена агенда за Србију.“ Састанку је присуствовало више од 120 представника релевантних институција, академске заједнице и цивилног сектора, међу којима су и партнери на пројекту ВОЛВОKC – Снага […]

Прочитај више
Саопштење за јавност Младих истраживача Србије поводом навода народне посланице Иване Парлић изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину
Измењено:13 дец 22

Саопштење за јавност Младих истраживача Србије поводом навода народне посланице Иване Парлић изречених током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину

Млади истраживачи Србијe одбацују наводе народне посланице Иване Парлић изречене током расправе о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2023. годину. Тврдња „да грађани Србије плаћају десет милиона евра 20 година невладиној организацији која се зове Млади истраживачи Србије“ није истинита. У Закону о буџету, у члану 3, на који се народна посланица позива, […]

Прочитај више