Округли сто поводом израде Радне верзије нове Стратегије за примену Архуске конвенције са Акционим планом у Републици Србији за период 2022 – 2032. године

Округли сто поводом израде Радне верзије нове Стратегије за примену Архуске конвенције са Акционим планом у Републици Србији за период 2022 – 2032. године
Измењено:28 окт 22

У оквиру консултативног процеса ревизије старе и израде нове стратегије за примену Архуске конвенције у Србији, 26. октобра одржан је округли сто у организацији Архус центра Нови Београд у оквиру Младих истраживача Србије и мреже Архус центара а под покровитељством Мисије ОЕБС-а у Србији и у сарадњи са Министарством заштите животне средине.

Ово је био једини догађај који се одржао уживо и био је усмерен на представљање радне верзије Стратегије за примену Архуске конвенције. Наставак консултативног процеса ће пратити низ онлине догађаја који ће бити организовани у Суботици, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

Почетак округлог стола био је резервисан за обраћање Оливере Зуровац Кузман, саветнице за питања заштите животне средине испред Мисије ОЕБС-а у Србији. Оливера је направила осврт на почетке примене Архуске конвенције у Србији, почев од доношења прве Стратегије 2011. Године, као и на то шта је до сада урађено у оквиру мреже Архус центара у Србији. Госпођа Кузман је нагласила да Мисија ОЕБС-а остаје партнер у пружању подршке и у наредном периоду да се настави консултативни процес.

Након уводног обраћања уследило је представљање разлога доношења Стратегије и Акционог плана за примену Архуске конвенције за период 2022-2030, од стране Тине Јањатовић, национални фокал поинт за Архуску конвенцију, Министарство заштите животне средине. Поред тога што је направила осврт на то шта је урађено у претходном периоду када је у питању примена Архуске конвенције у Србији, Тина је представила структуру самог документа Стратегије и новине у односу на претходну стратегију. Општи циљ Стратегије је стварање услова за потпуно остваривање стандарда у области људских права и животне средине. Поред општег циља Стратегијом су дефинисани и специфични циљеви које можете пронаћи у Радној верзији стратегије.

Присутнима су се обратили и остали чланови Радне групе за израду Стратегије и то мр Гордана Петковић која је говорила о правном оквиру имплементације доступности информација и правне заштите у области животне средине. Мр Дејан Лекић направио је осврт на примену савремених технологија у имплементацији првог стуба Архуске конвенције, као и на резултате на овом пољу постигнуте у претходном периоду.

Посебан део излагања био је намењен теми о учешћу јавности у доношењу одлука у питањима животне средине, које је у име Мирка Поповића представила Тина Јањатовић. Јавност је препозната као чувар права коју штити Архуска конвенција, те се у Стратегији предвиђају посебне мере које обезбеђују учешће јавности у доношењу одлука које се тичу заштите животне средине.

Крај представљања радне стратегије био је резервисан за осврт на неопходна финансијска средства и потенцијалне изворе финансирања од стране мр Бојане Цвијић, члана радне групе за израду Стратегије.

Излагање је испраћено дискусијом у којој су отворена значајна питања, међу којима су се нашла и питања валидности података о стању животне средине, учешће одређених министарстава као што је Министарство здравља у израду стратегије и усаглашеност са одређеним законима као што је Закон о заштити критичне инфраструктуре, донесен 2018 године.

Скуп је завршен сумирањем наредних корака који претходе усвајању коначне верзије Стратегије, за коју се очекује да ће бити усвојена до марта 2023 године.

Позивамо вас све да се прикључите изради Стратегије тако што ћете оставити ваш коментар и сугестију на тренутну Радну верзију стратегију и то путем следећег обрасца.


Повезани чланци

Отворен конкурс за позицију пројектног менаџера/ке
Измењено:14 нов 23

Отворен конкурс за позицију пројектног менаџера/ке

Млади истраживачи Србије, организација цивилног друштва са седиштем у Београду, проширује свој тим и расписује конкурс за позицију пројектног менаџера/ке. Опис позиције Пројектни/а менаџер/ка је одговоран/а за осмишљавање, спровођење и управљање пројектима МИС-а. Опис посла: • Осмишљавање, организовање, планирање активности и ресурса пројеката • Спровођење активности пројеката и идентификација потенцијалних ризика • Комуникација са заинтересованим […]

Прочитај више
Резултати конкурса „Дунавски уметник 2023″
Измењено:29 нов 23

Резултати конкурса „Дунавски уметник 2023″

На Конкурс „Дунавски уметник 2023“ који је у Србији био отворен од 1. септембра до 20. октобра 2023. године, послат је укупно 31 прилог, и то по категоријама: – ЈУНИОРИ (6-11 година) – примљено је укупно 21 прилога. Дисквалификовано је 11, јер су цртежи. Осталих 10, према категоријама, су: 5 Радова, 3 Видеа, 2 Фотографије. […]

Прочитај више