Одржана церемонија потписивања уговора и уводни тренинг другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ подршке ОЦД

Одржана церемонија потписивања уговора и уводни тренинг другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ подршке ОЦД
Измењено:15 јула 22

Поводом почетка другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања мрежа удружења грађана које се баве заштитом животне средине, у периоду од 11. до 13. јула у Зрењанину, одржан је уводни тренинг и церемонија потписивања уговора између Младих истраживача Србије и 13 организација чији су пројекти подржани.

Церемонији потписивања уговора присутвовали су пројектни тимови испред 12 мрежa које су у овом циклусу подржане, а уговоре је свечано уручила Тања Петровић, извршна директорка Младих истраживача Србије.

Након церемоније потписивања уговора, почео је Уводни тренинг, са циљем да се пред почетак имплементације пројектних активности додатно подигну капацитети организација цивилног друштва да успешно реализују своје пројекте.

Првог дана тренинга, организације су представиле пројекте и промену коју желе да се постигну кроз своје пројекте, остварена је синергија кроз мапирање заједничких активности које ће довести до даљег умрежавања међу мрежама.

Други дан је био посвећен главним елементима пројектног циклуса који се тичу успешног управљања пројектима, као и мапирању планираних родних активности и остваривању синергије када је у питању родна компонента подржаних пројеката. На крају дана представници мрежа Зелена листа Србије, Зелена столица и Пошумимо Војводину говорили су о начинима управљања формалним и неформалним мрежама и својим искуствима, као и предностима формарања мреже и који допринос мреже може да да чланицама, ако и чланице самој мрежи.

Трећег дана акценат је стављен на мониторинг политика животне средине, као активности која је саставни део ЕКО-СИСТЕМ програма са циљем да се подрже и убрзају реформе у заштити животне средине у Републици Србији активнијим укључивањем организација цивилног друштва и других актера. Крај овог дана, а уједно и уводног тренинга остављен је за сесију о сукобима у друштву, спречавању и борби против корупције у области заштите животне средине.

Поред тога што је Уводни тренинг послужио као припрема за спровођење пројеката у овом циклусу, уједно је био и прилика да се организације цивилног друштва повежу кроз заједничке области и територију на којој реализују своје активности, и да на тај начин ојачају поље свог деловања. Умрежавање и подршка су се и издвојили не само као закључци већ и као најјачи утисци овог тренинга.

Свесни да је процес реформи у животној средини озбиљан и дуготрајан, а да се без сарадње цивилног друштва и институција, уз сталан рад са грађанима, не може унапредити постојеће стање, Млади истраживачи Србије су уз подршку Шведске програмом ЕКО-СИСТЕМ обухватили све оне елементе који су битни да се ојачају постојећи капацитети али и надограде знања, вештине, политике и праксе сарадње.


Повезани чланци

ПОЧИЊЕ ДРУГИ ЦИКЛУС ЕКО-СИСТЕМ ПОДРШКЕ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА
Измењено:01 јула 22

ПОЧИЊЕ ДРУГИ ЦИКЛУС ЕКО-СИСТЕМ ПОДРШКЕ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

Након изузетно успешне прве фазе програма ЕКО-СИСТЕМ, у оквиру кога смо подржали 13 пројеката испред 12 мрежа које се баве заштитом животне средине, од 1. јула крећемо са другим циклусом подршке организација цивилног друштва на подручју Србије. У оквиру другог циклуса подршку ће добити 13 пројеката, који ће бити реализовани у периоду од 1. јула […]

Прочитај више
ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДЕ-припрема и вођење сесија током тренинга
Измењено:28 јуна 22

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДЕ-припрема и вођење сесија током тренинга

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА ЗА услугу припреме и вођења тематских области током Уводног тренинга за организације подржане другим циклусом ЕКО-СИСТЕМ програма поједностављени поступак набавке број 9/2022 У периоду од 24.06.2022. до 08.07.2022. године Млади истраживачи Србије (МИС) ће прикупљати понуде за пружање услуге припреме и вођења тематских области током Уводног тренинга […]

Прочитај више