Одржана церемонија потписивања уговора и уводни тренинг другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ подршке ОЦД

Одржана церемонија потписивања уговора и уводни тренинг другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ подршке ОЦД
Измењено:15 јула 22

Поводом почетка другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања мрежа удружења грађана које се баве заштитом животне средине, у периоду од 11. до 13. јула у Зрењанину, одржан је уводни тренинг и церемонија потписивања уговора између Младих истраживача Србије и 13 организација чији су пројекти подржани.

Церемонији потписивања уговора присутвовали су пројектни тимови испред 12 мрежa које су у овом циклусу подржане, а уговоре је свечано уручила Тања Петровић, извршна директорка Младих истраживача Србије.

Након церемоније потписивања уговора, почео је Уводни тренинг, са циљем да се пред почетак имплементације пројектних активности додатно подигну капацитети организација цивилног друштва да успешно реализују своје пројекте.

Првог дана тренинга, организације су представиле пројекте и промену коју желе да се постигну кроз своје пројекте, остварена је синергија кроз мапирање заједничких активности које ће довести до даљег умрежавања међу мрежама.

Други дан је био посвећен главним елементима пројектног циклуса који се тичу успешног управљања пројектима, као и мапирању планираних родних активности и остваривању синергије када је у питању родна компонента подржаних пројеката. На крају дана представници мрежа Зелена листа Србије, Зелена столица и Пошумимо Војводину говорили су о начинима управљања формалним и неформалним мрежама и својим искуствима, као и предностима формарања мреже и који допринос мреже може да да чланицама, ако и чланице самој мрежи.

Трећег дана акценат је стављен на мониторинг политика животне средине, као активности која је саставни део ЕКО-СИСТЕМ програма са циљем да се подрже и убрзају реформе у заштити животне средине у Републици Србији активнијим укључивањем организација цивилног друштва и других актера. Крај овог дана, а уједно и уводног тренинга остављен је за сесију о сукобима у друштву, спречавању и борби против корупције у области заштите животне средине.

Поред тога што је Уводни тренинг послужио као припрема за спровођење пројеката у овом циклусу, уједно је био и прилика да се организације цивилног друштва повежу кроз заједничке области и територију на којој реализују своје активности, и да на тај начин ојачају поље свог деловања. Умрежавање и подршка су се и издвојили не само као закључци већ и као најјачи утисци овог тренинга.

Свесни да је процес реформи у животној средини озбиљан и дуготрајан, а да се без сарадње цивилног друштва и институција, уз сталан рад са грађанима, не може унапредити постојеће стање, Млади истраживачи Србије су уз подршку Шведске програмом ЕКО-СИСТЕМ обухватили све оне елементе који су битни да се ојачају постојећи капацитети али и надограде знања, вештине, политике и праксе сарадње.


Повезани чланци

ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ ЦИКЛУС ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања
Измењено:01 мар 23

ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ ЦИКЛУС ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА МРЕЖЕ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА У ОКВИРУ ЕКО-СИСТЕМ ПРОГРАМА ОСНАЖИВАЊА Млади истраживачи Србије позивају удружења грађана која се баве животном средином да се пријаве за учешће у трећем циклусу ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања мрежа удружења грађана. ЕКО-СИСТЕМ програм оснаживања представља главну компоненту пројекта ЕКО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине који спроводе […]

Прочитај више
Други састанак Радне групе за израду Националне стратегије заштите животне средине
Измењено:28 феб 23

Други састанак Радне групе за израду Националне стратегије заштите животне средине

Представнице Младих истраживача Србије и партнери на пројекту ВОЛВОКС – Снага заједнице, БОШ и РЕРИ, учествовали су на другом састанку Радне групе за израду националне Стратегије заштите животне средине – „Зелена агенда за Србију“ посвећеном дефинисању циљева Стратегије у складу са стубовима Зелене агенде у Србији. Радионицу је отворила државна секретарка Министарства заштите животне средине, […]

Прочитај више