ПОЗИВ ЗА ВОЛОНТЕРЕ: Реци НЕ пластичним кесама у продавницама

ПОЗИВ ЗА ВОЛОНТЕРЕ: Реци НЕ пластичним кесама у продавницама
Датум почетка:
11.04.2018.10:00

Датум завршетка:
11.04.2018.18:00

(Shop&Go)

Позивамо вас да се укључите у нашу акцију за зашиту природе и проведете један дан у објашњавању суграђанима зашто не треба да узимају пластичне кесе у продавници, већ да понесу са собом платнену торбу. Тај дан ће бити 11. април 2018. године, акција је у Београду, а на акцију вас позивају компанија Делез (Delhaize) и Млади истраживачи Србије.

Oрганизатор волонтерског програма: Делез Србија (Delhaize Serbia) је чланица међународног трговинског ланца Ahold Delhaize који послује на три континента у 11 земаља. У Србији, Делез представља највећи трговински ланац домаћих продавница Maxi, Tempo и Shop&Go формата.

О волонтерском програму:
Кроз пословање једног од наших локалних брендова – Shop&Go радњи желимо да на најбољи начин утичемо на животе наших купаца, колега и заједнице. Желимо да будемо бољи комшија заједници у којој живимо и радимо. Кроз корпоративно волонтирање, велики број активности у домену заштите животне средине, подршку локалним заједницама, компанија сваког дана показује бригу за окружење.

Одрживо пословање саставни је део наше стратегије „Заједно смо бољи“ којом се дефинише начин на који компанија обавља своје пословање уз снажну посвећеност принципима одрживог развоја. Приликом израде стратегије фокусирали смо се на области у којима можемо имати највећи утицај сходно карактеристикама нашег пословања – употреба једнократних пластичних кеса.

Пластичне кесе су најпокретнији облик смећа и зато представљају велики еколошки проблем. Као лидер на овом тржишту спремни смо да покренемо иницијативу – подизање свести људи о штетном утицају танких пластичних кеса, промени навика и понашања потрошача и заједно са нашим купцима дамо допринос очувању животне средине у Србији.

Како бисмо заједно са нашим купцима допринели смањењу потрошње пластичних кеса и заштити средине у којој живимо Компанија Делез у Србији улази у систем наплате пластичних кеса, за почетак у Схоп&Го формату и то од 16.04.2018. Наплата кеса представља најбољи начин да се смањи њихова употреба и то и до 80 одсто. Донели смо стратешку одлуку која има везе са одговорним пословањем и тежњом да утичемо на решавање проблема у друштву и будемо покретачи промена. Имамо искуства са других тржишта и то нам отвара простор да сагледамо ситуацију из свих углова. Према свим информацијама којима располажемо у земљама у којима послујемо, наплата пластичних кеса ради очувања животне средине уз укључивање купаца у комплетан процесс представљанајбољи механизам који даје добре резултате.

Како бисмо помогли потрошачима да смање употребу танких пластичних јеса у свим нашим Схоп&Го радњама промовисаћемо и поновну употребом торбе – цегера, чиме се смањује негативан утицај на животну средину јер ће се користити мање танких пластичних кеса које најчешће после једнократне употребе завршавају као смеће које се не може разградити лако. У периоду од 09-15.04.2018. ће се спроводити кампања поделе памучних цегера потрошачима за сваки рачун преко 1000 дин. Након овог период ови цегери ће моћи да се купе у Shop&Go радњама по цени од 99 дин.

Задужења волонтера:
Овим поводом, 11.04.2018, организујемо едукативни дан за наше потрошаче у 12 радњи у циљу подизања свести о штетном утицају пластичних кеса, поновној употреби цегера уместо пластичних кеса и давања смерница о промени навика приликом одласка у куповину зарад очувања заједнице у којој живимо. Акција ће трајати од 10 до 18 сати и предвиђено је да у том периоду у свакој радни буду по 2 волонтера. Shop&Go радње у којима треба да буду волонтери су:

АДРЕСЕ ОБЈЕКАТА
Патриса Лумумбе 84
Булевар М. Миланковића 120
Слободана Јовановића 2
Гуњак бб
Драгиша Брашована 1
Браће Смиљанић 21, Батајница
Љубе Вучковића 3
Стевана Опачића 20
Видиковачки венац 92
Византијска 57
Љешка 110
Војислава Илића 102

Рад са волонтерима: Волонтери ће имати једну контакт особу за сва питања и расподелу обавеза, са којом ће се упознати на припремном састанку за волонтере.

Можете очекивати освежење током свог волонтерског радног дана, а Делхаизе вам припрема и поклон изненађења. После дана акције, Млади истраживачи Србије ће вам издати потврду о волонтерском раду, уколико је будете желели.

Профил волонтера: Није неопходно никакво претходно знање или вештина за обављање овог посла. Битно је само да желите да помогнете и да можете да се обавежете на цео дан, 11.04.2018. од 10 до 18 сати. Све потребне информације можете добити телефоном. Позваћемо вас када попуните онлај пријаву и тада ћете имати подршку координатора волонтера.

Рок и начин пријављивања:
Пријаву можете наћи овде.

Млади истраживачи Србије – Волонтерски сервис Србије: Булевар уметности 27, Нови Београд, www.mis.org.rs, vss@mis.org.rs, тел. 011/3116663

Измењено: 10 апр 18