Отворен је конкурс Шта нам тешко 2022!

Отворен је конкурс Шта нам тешко 2022!
Датум почетка:
10.06.2022.

Датум завршетка:
01.10.2022.

Конкурс #ШтаНамТешко националног програма волонтирања младих Млади су закон 2022
Конкурс за 2022. годину је отворен!
Да бисте сазнали који су услови конкурса и како да се пријавите наставите да читате….

 

У претходне три године је подржано 431 ШтаНамТешко омладинских волонтерских пројеката у које се укључило више од 7000 волонтера и волонтерки из целе Србије.

Ове године и ти можеш кроз програм „Млади су закон“ да се са својим другарима организујеш и да урадиш нешто корисно у свом месту – конкурс за финансирање и подршку идеја младих (од 15 до 30) година под називом “Шта нам тешко” је сада отворен.

Кроз овај конкурс ће се до краја 2022. године подржати 135 омладинских волонтерских ШНТ пројеката широм Србије у износу до 42.000 динара по пројекту, а укупно са чак 5.670.000,00 динара!

Конкурс „Шта нам тешко“ спроводе Млади истраживачи Србије у партнерству са Покретом горана Војводине, ЦеГраД-ом из Обреновца, ТИМ 42 из Лесковца, ГМ Оптимист из Горњег Милановца уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Ко може да се пријави?

Желимо да подржимо СВЕ младе, који желе да ураде нешто корисно у свом месту, за људе из своје заједнице или животну средину. Не морате да будете одлични ђаци или студенти, да имате претходно искуство, да сте до сада већ волонтирали или били активни на било какав начин.

Ово је прилика и за оне активне и пуне иницијативе, али и за оне стидљиве, повучене, којима треба подршка, којима је ово први пут да нешто организују.

За учешће у програму могу се пријавитити:
Неформалне групе
Најмање 5 особа од 15 до 30 година које су држављани и бораве на територији Републике Србије, међу којима се један/једна издваја као званичан координатор/представник групе, тј. координаторка/представница групе (мора бити пунолетан/на) и које су директно одговорне за припрему и реализацију пројекта који предлажу.

Удружења младих
Чији Управни одбор има минимум 2/3 младих од 15 до 30 година.

Које активности подржавамо?

Теме ваших #ШтаНамТешко волонтерских пројеката могу бити заиста разнолике: еколошке, едукативне, социјалне, тј. усмерене посебно угроженим групама људи, затим реновирање, кампање, културни програми
Битно је да ваш пројекат има смисла: буде реално остварљив, решава неки конкретан проблем или потребу заједнице, тј. побољшава живот у вашем месту, непрофитног је карактера, тј. не користи се за личну добит.

Ево неких идеја шта бисте све могли да радите/промените у свом окружењу, тј. локалној заједници:

Организујте активности уређења и реновирања јавних простора у месту у ком живите

Ове активности односе се на просторе који су јавни и доступни свима у месту у ком живите и који су од јавног интереса као што су паркови, излетишта, спортски терени, амфитеатри на отвореном и друго. Можете да организујете акције чишћења, кречења и фарбања, постављања мобилијара (клупе, столови…) садњу дрвећа и друго.

Организујете акције у циљу заштите животне средине

Можете организовати различите промотивне акције чишћења и уклањања отпада, постављања канти за отпатке, постављање информативних табли са порукама и упутствима о потреби очувања животне средине; акције и радионице рециклаже отпада…

Промовишите међугенерацијску сарадњу

Организујте активности које укључују размену знања и сарадњу међу генерацијама: организујте активности за децу основношколског и предшколског узраста или за старије суграђане (На пример, можете радити разне радионице са претшколцима, али и ангажовати родитеље да преносе своја знања вашим вршњацима, као и да ви научите баке и деке како да користе компјутер).

Спроведите различите промотивне кампање

Можете организовати кампање са различитим друштвено актуелним темама као што су: климатске промене, загађење природних ресурса (вода, ваздух, земљиште); промовишете здраве и безбедне стилове живота, на пример: активности у природи, кампање против употребе алкохола, дувана и психоактивних супстанци, кампање о репродуктивном здрављу, о безбедности на интернету, у саобраћају, о превенцији вршњачког насиља и слично.

Организујете активности едукације и размене знања и вештина

Помоћ у школи, учење страних језика, лични развој (презентовање и јавни наступ, лидерство, асертивна комуникација); Дигиталне вештине (занимљиве и корисне апликације и алати за прављење презентација, обрађивање и едитовање видеа; програмирање, како претраживати Интернет);

Наша подршка није само финансијска, већ желимо да вам помогнемо од самог почетка и формирања идеје до краја њене реализације. Ту су наши ментори који ће вам помоћи да развијете идеју, који ће вас пратити и подржавати током реализације активности и извештавања.

Календар активности:

Почетак конкурса: 10. јун 2022.

Пресек првог круга: 23. јун 2022. у 23:59 .

Резултати првог круга и листа подржаних пројеката ће бити објављени недељу дана по завршетку првог круга конкурса након чега следи

Онлине обука: у пероду од 29. јуна до 6. јула у којој је обавезно да учествује најмање један представник или представница вашег тима.

Након обуке можете кренути са реализацијом ваших пројеката.

Позив за пријаву пројеката је отворен у периоду од 10. јуна до октобра, односно до утрошка средстава, а процена и одабир пројеката ће се након првог круга вршити на две до три недеље. Тачни датуми пресека наредних кругова ће благовремено бити објављени.

Све активности се морају завршити закључно са 15. новембром текуће године.

Како да се пријавите?

Корак 1: Формирајте ваш тим и осмислите вашу #ШтаНамТешко идеју

Корак 2: Уколико мислите да вам треба помоћ, јавите се ментору или менторки задуженим за ваш округ да вам помогне да представите вашу идеју на најбољи начин; овај корак није обавезан али вам може значити; контакт ментора, тј. менторки можете наћи на ЛИНКУ

Корак 3: Преузмите обрасце за пријављивање, попуните их и пошаљите вашу пријаву попуњавањем следећег ОНЛАЈН ФОРМУЛАРА

Овде можеш преузети обрасце за пријављивање на конкурс:

Анекс-I-Образац-предлога-ШтаНамТешко
Анекс-II-Образац-буџета-ШтаНамТешко
Анекс-III-Изјава-удрузење-младих-ШтаНамТешко

 

 

Измењено: 10 јуна 22