Ново на блогу – Како пронаћи јефтину карту LOW-COSTER ROLLERCOASTER 2. део

Ново на блогу – Како пронаћи јефтину карту LOW-COSTER ROLLERCOASTER 2. део
Измењено:08 маја 18

LOW-COSTER ROLLERCOASTER – други део

***Пише Александар Ристић, волонтер Младих истраживача Србије***
*** Лекторисала Лара Дамњановић, волонтерка Младих истраживача Србије***

Сви смо кад-тад искусили фрустрирајуће и често безуспешне претраге јефтинијих карата за многе дестинације. Када узмемо у обзир све већи број сајтова за претрагу и чињеницу да се цене карата мењају и до неколико пута у току дана, сама помисао на планирање пута изазива главобољу.
Из тог разлога, решили смо да вам бар мало олакшамо ствари и откријемо неколико трикова које користимо да бисмо јефтино летели:

 • будите невидљиви: увек користите инцогнито режим на вашем претраживачу. Колачиће које претраживач иначе чува, сајтови авио–компанија користе да бележе ваше посете. Уколико више пута гледате конкретан лет, шансе су да желите да га купите и то прегледање аутоматски може да вам подигне цену. Такође бих вам препоручио да летове никад не претражујете на сајту авиокомпаније, већ на сајтовима за ширу претрагу, који аутоматски проверавају актуелну цену (споменућемо неколико њих мало касније).
 • будите флексибилни: иако звучи дивно да на дан почетка вашег кампа ви полетите ујутру и слетите неколико сати касније на другом крају Европе и уз кратку вожњу локалним аутобусом будете на месту сусрета, то понекад може да буде јако скупа опција. Лето је ионако период када су карте скупље, јер се тада највише путује, тако да вам препоручујем да увек погледате карте и за неки дан раније, јер, чак и уз доплату хостела, та опција може да вам се исплати.

  Такође, лет из Београда је често и најскупље решење. У претрагу увек укључите Ниш, Темишвар и Будимпешту – три аеродрома до којих се јако лако и јефтино долази, а прилично јефтино покривају велики број популарних европских дестинација.

 • ко рано рани, јефтин лет граби? Цену авионске карте одређује 1001 фактор. Предвидети њене скокове и падове је скоро немогуће, али постоје нека општа правила која у већини случајева функционишу. У принципу, раније купљена карта јесте јефтинија, али је питање колико. Скоро сви превозници, а нарочито Рyан и Wизз, имају редовне акције које се односе на снижења карата од десет до педесет одсто за периоде летења од два месеца унапред. Наш савет је да мало испратите кретање цене. На сајту Каyак можете се пријавити на обавештења о мењању цене карата на одређеном лету и уколико видите да цена пада, купите (and never look back Jack :D).
 • где пазарити? Платна картица са којом можете куповати преко интернета је „муст хаве“ ове сезоне, што би рекли фешн блогери. Постоје агенције које се баве продајом карата, као и бројни сајтови, али најбоља искуства имамо са куповином директно од авиокомпаније са којом летимо. Не само што је најчешће то најјефтинија понуда (сваки сајт који продаје карте узима за то и одређену провизију), већ уколико постоји проблем са картом или летом, можете се директно њима обратити.

  обратите пажњу у којој валути вам наплаћују карту због провизије коју ваша банка наплаћује приликом конверзије.

  Добро, а где ја то да нађем?

У мору сајтова за претрагу и куповину авио-карата навешћу два која најчешће користим:

 • skyscanner.net – сајт који поред претраге најбољих конекција, пореди и цене карата на различитим сајтовима за куповину – од сајта авиокомпаније све до Едреамс-а ,Трипсте итд. Више је наклоњен класичним авио-компанијама, нарочито уколико је у питању лет са више конекција и различитим превозницима. Претрагу можете обавити или за конкретан датум или да одаберете опцију за цео месец, па да вам прикаже цене карата за више датума.
 • azair.eu – по мом искуству и према речима наших искусних волонтера, најбољи сајт за претраживање јефтиних летова. Осим тога што имате комплетан преглед како директних, тако и везаних летова, аутоматски, приликом избора, проверава цену која се у том тренутку приказује на сајту авиокомпаније, чиме избегавате горепоменути скок цена. Наиме, можете га користити на више начина:
 •  поред избора полазног и долазног аеродрома, кликом на плус са стране можете у претрагу унети и оближње аеродроме, целу земљу или чак и део континента.
 • друга могућност јесте да претражујете најефтиније карте у одређеном временском периоду под картицом „cheapest flights between dates“ где је неопходно унети и број дана који желите провести на вашој дестинацији . Уколико ипак знате када желите да летите, можете изабрати картицу „fly on fixed dates“ и одабрати датум одласка и доласка (уз чекирање опције приказа 5 дана пре и после).
 • трећа опција коју овај сајт нуди јесте бирање броја конекција које желите да имате (не препоручујем више од једне), као и једну посебну опцију под називом: “I don’t mind spending the night on the airport“. Уколико означите ово поље, претраживач ће проширити време чекања између два лета на више од 10 сати (вероватно ћете добити јефтиније опције, али то значи да ћете морати пронаћи и забаву за додатне сате проведене на аеродрому или можете посетити и тај град, што да не?).
 • још једна опција на коју бих вам скренуо пажњу јесте „transfer only inside Schengen area“, која углавном служи да одбаци све конекције преко Велике Британије, што је одлично јер грађани Србије без визе не могу да буду чак ни у транзитној зони аеродрома како би прешли на други лет.
 • помолите се пре него што притиснете search и срећно!

Како доћи до оближњих аеродрома?

Поменуо сам да је могуће пронаћи много јефтиније карте и директне летове са оближњих аеродрома, па би било добро да вам кажем нешто о томе како да дођете до њих.

 • Уколико летите са аеродрома у Будимпешти, најјефтинији превоз је воз, где повратна карта износи 26 евра, а тренутно имамо два дневна и један ноћни воз. Једина аутобуска веза, два пута дневно, кошта нешто преко 40 евра за повратну карту. (Србија Воз)(Фудекс)
 • Ниш је, као домаћи аеродром, најбоље повезан, па из Београда и Новог Сада аутобусе имате доста често. Возова нешто мање, али они и много дуже путују па често и нису најбоље решење. (Аутобуска станица Београд )
 • Једина опција до аеродрома у Темишвару је комби превоз, који врши транспорт са ваше кућне адресе до аеродрома. Оквирна цена повратног трансфера до Темишвара је 20 евра (потражите их на интернету)


Повезани чланци

И овог лета на камп у Србији!
Измењено:29 маја 23

И овог лета на камп у Србији!

И ове године отварамо прилике за волонтирање у Србији. Поред међународних кампова, настављамо и са камповима који су отворени само за учеснике из Србије. Први камп те чека већ у јулу а додаћемо их још у складу са доступностима програма. Описе кампова, као и све остале информације можеш погледати у делу kampovi.mis.org.rs. Не заборави да се […]

Прочитај више
ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – услуга модерирања панела и сесије током конференције
Измењено:13 маја 23

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – услуга модерирања панела и сесије током конференције

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА ЗА за услугу модерирања панела и сесије током конференције   У периоду од 12.04.2023. до 26.05.2023. године Млади истраживачи Србије (МИС) ће прикупљати понуде за услуге модерирања панела и сесије током конференције „ЕКО + СИСТЕМ = ДОБРО УПРАВЉАЊЕ ЖИВОТНОМ СРЕДИНОМ“. Конференција се одржава у хотелу Зира 31. маја 2о23. године. Током […]

Прочитај више