Међународни дан волонтера обележен наградама за најбоље пројекте и кампове

Међународни дан волонтера обележен наградама за најбоље пројекте и кампове
Измењено:06 дец 21

Млади истраживачи Србије обележили су Међународни дан волонтера (5. децембар) свечаном прославом на којој су додељене награде организацијама и појединцима за дорпинос волонтирању и најбоље волонтерске кампове и пројекте у 2021. години. 

Прослава је отворена уводним обраћањима државног секретара у Министарству омладине и спорта, Милана Савића и извршне директорке Младих истраживача Србије, Тање Петровић.

Они су најпре резимирали резултате волонтерских кампова, пројеката и акција у 2021. години – више од 2300 младих укључених у ове активности кроз 137 #штанамтешко волонтерских пројеката у 23 округа, 30 волонтерских кампова и 30 волонтерских акција. 

„Наш циљ је да едукујемо, подржимо и оснажимо младе да се укључе у живот своје заједнице. Свесни смо значаја волотирања, не само за развој локалне средине, већ и лични и професионални развој младих људи. Честитам вам Међународни дан волонтера и желим да вас позовем да наставимо заједно да унапређујемо животе својих суграђана и заједница“, рекао је Савић

„Кроз волонтирање се учи солидарност, емпатија, самосталност, инциијатива, креативност у решавању проблема, тимски рад и разумевање различитости. Данас обележавамо Међународни дан волонтера под слоганом Уједињених нација – Волонтирајте сада за нашу заједничку будућност. У тренутку кад се планета суочава са пандемијом коронавируса и климатским променама, више него икад је потребно са преузмемо одговорност сада за одрживију, равноправнију и инклузивнију будућност – и мање топлу планету“, позвала је Тања Петровић.

Координаторка волонтерских програма у МИС-у, Марија Перић, представила је резултате пројекта “Национални програм волонтирања младих Млади су закон 2021”. Потом су уручена признања за допринос волонтирању представницима Министарства омладине и спорта, као и  партнерским организацијама на пројекту: ТИМ42, Покрет горана Војводине, Центар за грађанско деловање и ГМ Оптимист.

Награду за најбоље волонтерске кампове у 2021. години добили су:

 • Камп у Ваљевској Каменици, удружење „Башта може свашта“, Павле Ђорђевић и Дарко Шијакинић 
 • Камп на Обедској Бари, удружење „Зелени поглед“, Пера Одобашић
 • Камп на Голији, планинарско-еколошко удружење „РАС“, Бошко Михаиловић 

Искуства са ових кампова је са окупљенима поделила менторка Марија Петровић из Покрет горана Војводине. 

Награде су уручене и члановима неформалних група за најбоље „Шта нам тешко“ волонтерске пројекте у 2021. години, а међу 12 награђених нашли су се:

 • Скејт за све! – уради сам Скате Парк, Смедеревска Планка 
 • Снага сликословља, Обреновац 
 • Обележимо шкокски парк, Пожаревац 
 • Од здраве половине до целине, Крагујевац 
 • Победи – фудбалски терен уреди, Село Секурич 
 • Осликајмо Горњи Милановац, Горњи Милановац 
 • Културно Двориште, Сремски Карловци o Женска иницијатива, Нови Сад 
 • Хештег КАКО СИ?, Бечеј 
 • Кеј је океј – уређивање игралишта на обали Нишаве, Ниш 
 • Напунимо ормар, Власотинце 
 • Мало цврчково краљевство, Грделица/Лесковац 

Након примљених награда, ментори, организатори и волонтери су имали прилику да представе резултате својих пројеката и размене најбоља искуства из 2021. године. 


Повезани чланци

„Веће укључивање грађана у одлуке о животној средини“
Измењено:07 јуна 22

„Веће укључивање грађана у одлуке о животној средини“

Грађани Србије имају сасвим јасну перцепцију о тренутном стању животне средине у Србији, чији су саставни део, као и визију како би она требало да изгледа у будућности, заједнички је закључак учесника данашње конференције „Од страха до наде – Грађани Србије о животној средини“ одржане у оквиру пројекта “ВОЛВОX – Снага заједнице”. Пројекат Волвоџ финансиран […]

Прочитај више
Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50
Измењено:13 маја 22

Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50

У оквиру Националних консултација Србије за међународну конференцију Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика, која ће се одржати  2. и 3. јуна 2022. године у Стокхолму, одржане су и консултације са организацијама цивилног друштва које се баве заштитом животне средине и одрживим развојем. Током догађаја окупљеним представницима цивилног сектора презентовани […]

Прочитај више