Међународни дан волонтера обележен наградама за најбоље пројекте и кампове

Међународни дан волонтера обележен наградама за најбоље пројекте и кампове
Измењено:06 дец 21

Млади истраживачи Србије обележили су Међународни дан волонтера (5. децембар) свечаном прославом на којој су додељене награде организацијама и појединцима за дорпинос волонтирању и најбоље волонтерске кампове и пројекте у 2021. години. 

Прослава је отворена уводним обраћањима државног секретара у Министарству омладине и спорта, Милана Савића и извршне директорке Младих истраживача Србије, Тање Петровић.

Они су најпре резимирали резултате волонтерских кампова, пројеката и акција у 2021. години – више од 2300 младих укључених у ове активности кроз 137 #штанамтешко волонтерских пројеката у 23 округа, 30 волонтерских кампова и 30 волонтерских акција. 

„Наш циљ је да едукујемо, подржимо и оснажимо младе да се укључе у живот своје заједнице. Свесни смо значаја волотирања, не само за развој локалне средине, већ и лични и професионални развој младих људи. Честитам вам Међународни дан волонтера и желим да вас позовем да наставимо заједно да унапређујемо животе својих суграђана и заједница“, рекао је Савић

„Кроз волонтирање се учи солидарност, емпатија, самосталност, инциијатива, креативност у решавању проблема, тимски рад и разумевање различитости. Данас обележавамо Међународни дан волонтера под слоганом Уједињених нација – Волонтирајте сада за нашу заједничку будућност. У тренутку кад се планета суочава са пандемијом коронавируса и климатским променама, више него икад је потребно са преузмемо одговорност сада за одрживију, равноправнију и инклузивнију будућност – и мање топлу планету“, позвала је Тања Петровић.

Координаторка волонтерских програма у МИС-у, Марија Перић, представила је резултате пројекта “Национални програм волонтирања младих Млади су закон 2021”. Потом су уручена признања за допринос волонтирању представницима Министарства омладине и спорта, као и  партнерским организацијама на пројекту: ТИМ42, Покрет горана Војводине, Центар за грађанско деловање и ГМ Оптимист.

Награду за најбоље волонтерске кампове у 2021. години добили су:

 • Камп у Ваљевској Каменици, удружење „Башта може свашта“, Павле Ђорђевић и Дарко Шијакинић 
 • Камп на Обедској Бари, удружење „Зелени поглед“, Пера Одобашић
 • Камп на Голији, планинарско-еколошко удружење „РАС“, Бошко Михаиловић 

Искуства са ових кампова је са окупљенима поделила менторка Марија Петровић из Покрет горана Војводине. 

Награде су уручене и члановима неформалних група за најбоље „Шта нам тешко“ волонтерске пројекте у 2021. години, а међу 12 награђених нашли су се:

 • Скејт за све! – уради сам Скате Парк, Смедеревска Планка 
 • Снага сликословља, Обреновац 
 • Обележимо шкокски парк, Пожаревац 
 • Од здраве половине до целине, Крагујевац 
 • Победи – фудбалски терен уреди, Село Секурич 
 • Осликајмо Горњи Милановац, Горњи Милановац 
 • Културно Двориште, Сремски Карловци o Женска иницијатива, Нови Сад 
 • Хештег КАКО СИ?, Бечеј 
 • Кеј је океј – уређивање игралишта на обали Нишаве, Ниш 
 • Напунимо ормар, Власотинце 
 • Мало цврчково краљевство, Грделица/Лесковац 

Након примљених награда, ментори, организатори и волонтери су имали прилику да представе резултате својих пројеката и размене најбоља искуства из 2021. године. 


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више