Међународни дан младих 2021: Одржива производња, хуманост и повезивање

Међународни дан младих 2021: Одржива производња, хуманост и повезивање
Измењено:12 авг 21

Млади истраживачи Србије обележили су Међународни дан младих у волонтерском кампу “Башта може свашта”, где се волонтери баве производњом органског воћа и поврћа намењеног малишанима оболелим од рака који бораве у НУРДОР родитељским кућама. Догађај се истовремено одвијао и на друштвеним мрежама, где су сви заинтересовани, осим у овај камп, могли да завире и у друдге кампове Младих истраживача широм Србије. 

Централна локација овог посебног дана била је уједно и начин да Млади истраживачи Србије своје традиционалне волонтерске активности у природи повежу са овогишњом темом Међународног дана младих – улога младих у иновацијама у производњи хране за здравље људи и планете.

“Кроз овај камп у ком МИС сарађује с удружењем “Башта може свашта” желимо да промовишемо волонтирање и здрав живот, али и укључивање у живот локалне заједнице. У време када на глобалном нивоу схватамо да постоји знак једнакости између здраве животне средине и нашег сопственог здравља, важно је да млади изађу напоље, повежу се с природом, и доприносе и другима и животној средини, јер је управо заједништво најбољи начин да учинимо свет бољим местом”, каже координаторка волонтерских програма у Младим истраживачима Србије, Марија Перић.

Удружење “Башта може свашта” настало је с циљем подршке деци оболелој од рака која су смештене у НУРДОР родитељским кућама. Реч је о привременом смештају за децу и родитеље који долазе у Београд, Нови Сад и Ниш ради лечења – редовна испорука бесплатне, свеже, органске хране је начин на који ово удружење доприноси заједничком циљу, да се деци и родитељима олакша борба за оздрављење.

“Заиста смо поносни на фантастичну сарадњу с Младим истраживачима Србије, с којима смо организовали два волонтерска кампа на нашем имању, то је заиста нешто невероватно, а јако учинковито. Верујем да на овом свету има дивних младих људи и желим да им кажем да је оно што је суштина јесте да останемо заједно, да пружимо оно што можемо да пружимо другима, јер велики смо само онолико колико смо другима дали”, поручио је Дарко Шијакинић из удружења “Башта може свашта”

Представљен је и рад локалне неформалне групе жена које се баве старим занатима, а организоване су и радионице сликања и игара учитељица и ђака ОШ “Милован Глишић” из Ваљевске Каменице.

“Када погледате ове младе људе на овом кампу и кад видите чему су се они посветили, осећате срећу и усхићење јер постоји неко ко ће наставити да својим знањем унапређује своју земљу и своје људе, да шири оно позитивно и остави иза себе нешто што нова поколења треба да науче”, рекла је у обиласку кампа помоћница министра омладине и спорта за сектор омладине, Снежана Жугић. 

Она је подсетила да су ове године повећана средства у буџету за иницијативе омладине и изразила наду да ће се тај тренд наставити и следеће године. “Задовољни смо што видимо да уложена средства имају резултате и овом приликом желим да позовем младе да буду маштивитији, да добро размишљају, да долазе до нових идеја како би конкурисали и направили помак напред у развоју нашег друштва”, додала је она. 

Током дана, пратиоци МИС друштвених мрежа имали су прилику да завире и у друге кампове и “Шта нам тешко” активности који су тренутно у току, па су тако могли да виде шта раде волонтери, камп лидери и представници локалних омладинских иницијатива у Мошорину, Лесковцу, Сремским Карловцима, Сјеници и на Перућцу.

Неки од волонтера су се препустили тренутку – и то препоручили и другим људима. “Најбитније да нам буде занимљиво док радимо – циљ није битан док ми уживамо у овом раду, а тако треба у животу све – дакле млади само уживајте и стићете донекле!”, поручио је волонтер кампа у Мошорину, где полазници уче традиционалне занатске технике градње.

Из Сремских Карловаца, где су током протеклог викенда волонтери уређивали Дунавски рит, стигла је мало озбиљнија порука и позив. 

“Не треба да се бавимо младима само на посебне датуме и током пројеката, него да се суштински и системски бавимо њима и да им заправо дајемо шансу када им је потребна и то је оно што ми радимо”, истакао је Владимир Будалић из Покрета горана Војводине.

Међународни дан младих обележен је у оквиру „Националног програма волонтирања младих: Млади су закон 2021“ који спроводе Млади истраживачи Србије заједно са партнерима Покретом горана Војводине из Сремских Карловаца, ТИМ42 из Лесковца, ГМ Оптимист из Горњег Милановца и Центром за грађанско деловање из Обреновца, уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Сва укључења уживо могу се погледати на Инстаграм страници „Шта нам тешко“ на ОВОМ ЛИНКУ.


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више