Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50

Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50
Измењено:13 маја 22

У оквиру Националних консултација Србије за међународну конференцију Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика, која ће се одржати  2. и 3. јуна 2022. године у Стокхолму, одржане су и консултације са организацијама цивилног друштва које се баве заштитом животне средине и одрживим развојем.

Током догађаја окупљеним представницима цивилног сектора презентовани су резултати истраживања о перцепцији грађана Србије о Зеленој агенди, од стране Жарка Петровића, вође тима за витални развој, UNDP.

Резултати анкете, који ће ускоро бити доступни и јавности, били су уједно и почетна тачка дискусије коју су водиле Тања Петровић, програмска директорка Младих истраживачи Србије и Лидија Радуловић из Фондација BFPE за одговорно друштво.

Дијалогом у коме су учествовали представници цивилног сектора настојало се одговорити на нека питања од значаја која су саставни део три главне теме консултативног дијалога.

Учесници су имали прилику да говоре о сопственим примерима и пројектима којима су покушали да подижу свест грађана о потреби заштите животне средине. Направљен је кратак осврт и на политике и потенцијалне институционалне реформе у области заштите и очувања биодиверзитета. Постављено је и питање познавања решења заснованих на природи и њихове примењивосту у Србији, као и заступљености самог концепта у Националним решењима о смањењу емисије гасова са ефектима стаклене баште.

Током дискусије отворена су и питања управљања пластичним отпадом као и изналажења начина за промену образаца понашања грађана и усмеравање ка одрживој потрошњи. Нагласак је стављен и на зелене послове будућности и начинима како да они постану саставни део одрживог развоја. ОЦД које су имале искуства у примени нових концепата пословања као што је биоекономија и циркуларна економија изнеле су своја искуства и перпсективе развоја ових облика пословања као будуће зелене економије. Разговор је настављен у правцу енергетске ефикасности и одрживих концепата у снабдевању енергијом.

Ово је уједно и био начин да ОЦД дају свој допринос извештају Србије који ће бити презентован у Стокхолму 2. и 3. јуна.

Уколико и ви желите да се укључите у у националне консултације можете то урадити и онлајн,  преко дигиталне платформе SparkBlue. Такође путем регистрације на платформи до 20. маја можете да пратите ток консултација и оставите ваше коментаре и сугестије за унапређење животне средине, који ће се разматрати приликом израде националног извештаја Србије.


Повезани чланци

Пријаве за учешће на међународне кампове
Измењено:10 маја 22

Пријаве за учешће на међународне кампове

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ Пријаве за учешће на међународне кампове су поново отворене од 10. маја! Драги волонтери и волонтерке, обавештавамо вас да су након дуге паузе, пријаве за учешће на међународне кампове поново отворене од 10.маја ! Позивамо вас да истражите међународне кампове овде ВАЖНО! Иако су мере везане за ковид 19 пандемију попустиле, и даље […]

Прочитај више
Резултати онлине кампање о визији грађана за заштиту животне средине у Србији „Отвори зелена врата – која је твоја кључна реч“
Измењено:11 маја 22

Резултати онлине кампање о визији грађана за заштиту животне средине у Србији „Отвори зелена врата – која је твоја кључна реч“

У оквиру пројекта Волвокс – Снажније учешће цивилног друштва у изради и праћењу политика заштите животне средине, који има за циљ укључивање свих заинтересованих грађана и грађанки у доношење одлука о животној средини, као део прве онлине кампање на овом пројекту, спроведена је анкета на друштвеним мрежама о стању животне средине у Србији из угла […]

Прочитај више