Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50

Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50
Измењено:13 маја 22

У оквиру Националних консултација Србије за међународну конференцију Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика, која ће се одржати  2. и 3. јуна 2022. године у Стокхолму, одржане су и консултације са организацијама цивилног друштва које се баве заштитом животне средине и одрживим развојем.

Током догађаја окупљеним представницима цивилног сектора презентовани су резултати истраживања о перцепцији грађана Србије о Зеленој агенди, од стране Жарка Петровића, вође тима за витални развој, UNDP.

Резултати анкете, који ће ускоро бити доступни и јавности, били су уједно и почетна тачка дискусије коју су водиле Тања Петровић, програмска директорка Младих истраживачи Србије и Лидија Радуловић из Фондација BFPE за одговорно друштво.

Дијалогом у коме су учествовали представници цивилног сектора настојало се одговорити на нека питања од значаја која су саставни део три главне теме консултативног дијалога.

Учесници су имали прилику да говоре о сопственим примерима и пројектима којима су покушали да подижу свест грађана о потреби заштите животне средине. Направљен је кратак осврт и на политике и потенцијалне институционалне реформе у области заштите и очувања биодиверзитета. Постављено је и питање познавања решења заснованих на природи и њихове примењивосту у Србији, као и заступљености самог концепта у Националним решењима о смањењу емисије гасова са ефектима стаклене баште.

Током дискусије отворена су и питања управљања пластичним отпадом као и изналажења начина за промену образаца понашања грађана и усмеравање ка одрживој потрошњи. Нагласак је стављен и на зелене послове будућности и начинима како да они постану саставни део одрживог развоја. ОЦД које су имале искуства у примени нових концепата пословања као што је биоекономија и циркуларна економија изнеле су своја искуства и перпсективе развоја ових облика пословања као будуће зелене економије. Разговор је настављен у правцу енергетске ефикасности и одрживих концепата у снабдевању енергијом.

Ово је уједно и био начин да ОЦД дају свој допринос извештају Србије који ће бити презентован у Стокхолму 2. и 3. јуна.

Уколико и ви желите да се укључите у у националне консултације можете то урадити и онлајн,  преко дигиталне платформе SparkBlue. Такође путем регистрације на платформи до 20. маја можете да пратите ток консултација и оставите ваше коментаре и сугестије за унапређење животне средине, који ће се разматрати приликом израде националног извештаја Србије.


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више