Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50

Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50
Измењено:13 маја 22

У оквиру Националних консултација Србије за међународну конференцију Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика, која ће се одржати  2. и 3. јуна 2022. године у Стокхолму, одржане су и консултације са организацијама цивилног друштва које се баве заштитом животне средине и одрживим развојем.

Током догађаја окупљеним представницима цивилног сектора презентовани су резултати истраживања о перцепцији грађана Србије о Зеленој агенди, од стране Жарка Петровића, вође тима за витални развој, UNDP.

Резултати анкете, који ће ускоро бити доступни и јавности, били су уједно и почетна тачка дискусије коју су водиле Тања Петровић, програмска директорка Младих истраживачи Србије и Лидија Радуловић из Фондација BFPE за одговорно друштво.

Дијалогом у коме су учествовали представници цивилног сектора настојало се одговорити на нека питања од значаја која су саставни део три главне теме консултативног дијалога.

Учесници су имали прилику да говоре о сопственим примерима и пројектима којима су покушали да подижу свест грађана о потреби заштите животне средине. Направљен је кратак осврт и на политике и потенцијалне институционалне реформе у области заштите и очувања биодиверзитета. Постављено је и питање познавања решења заснованих на природи и њихове примењивосту у Србији, као и заступљености самог концепта у Националним решењима о смањењу емисије гасова са ефектима стаклене баште.

Током дискусије отворена су и питања управљања пластичним отпадом као и изналажења начина за промену образаца понашања грађана и усмеравање ка одрживој потрошњи. Нагласак је стављен и на зелене послове будућности и начинима како да они постану саставни део одрживог развоја. ОЦД које су имале искуства у примени нових концепата пословања као што је биоекономија и циркуларна економија изнеле су своја искуства и перпсективе развоја ових облика пословања као будуће зелене економије. Разговор је настављен у правцу енергетске ефикасности и одрживих концепата у снабдевању енергијом.

Ово је уједно и био начин да ОЦД дају свој допринос извештају Србије који ће бити презентован у Стокхолму 2. и 3. јуна.

Уколико и ви желите да се укључите у у националне консултације можете то урадити и онлајн,  преко дигиталне платформе SparkBlue. Такође путем регистрације на платформи до 20. маја можете да пратите ток консултација и оставите ваше коментаре и сугестије за унапређење животне средине, који ће се разматрати приликом израде националног извештаја Србије.


Повезани чланци

Представљање Инструмента за укључивање принципа да нико не буде изостављен у законска и стратешка документа Републике Србије
Измењено:23 сеп 22

Представљање Инструмента за укључивање принципа да нико не буде изостављен у законска и стратешка документа Републике Србије

Данас је у Палати Србија представљен Инструмент за укључивање принципа да нико не буде изостављен у законска и стратешка документа Републике Србије. Србија је прва земља која је спремила овакав Инструмент, у којем је принцип „да нико не буде изостављен“ добио практичну димензију и вредност. Принцип „да нико не буде изостављен“ (ЛНОБ) је један од […]

Прочитај више
Одржана церемонија потписивања уговора и уводни тренинг другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ подршке ОЦД
Измењено:15 јула 22

Одржана церемонија потписивања уговора и уводни тренинг другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ подршке ОЦД

Поводом почетка другог циклуса ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања мрежа удружења грађана које се баве заштитом животне средине, у периоду од 11. до 13. јула у Зрењанину, одржан је уводни тренинг и церемонија потписивања уговора између Младих истраживача Србије и 13 организација чији су пројекти подржани. Церемонији потписивања уговора присутвовали су пројектни тимови испред 12 мрежa које су […]

Прочитај више