Коалиција 27: Растемо и развијамо проактивнију стратегију

Коалиција 27: Растемо и развијамо проактивнију стратегију
Измењено:27 сеп 20

Одсуство напретка у преговорима и спровођењу реформи у области заштите животне средине један је од закључака из новог Извештаја из сенке Коалиције 27 “Поглавље 27 у Србији: Напредак у магли”. Комплетан извештај о напретку Србије у усвајању реформи предвиђених преговорима са Европском унијом биће објављен 7. октобра 2020. године.

Искуства проистекла из досадашњих извештаја била су једна од тема стратешког планирања које је Коалиција 27 одржала од 22. до 24. септембра у оквиру пројекта ЕКО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине. Програм спроводе Млади истраживачи Србије уз подршку Шведске. У складу са досадашњим напретком, прављени су стратешки планови Коалиције 27 за наредни период.

Први овакав извештај објављен је 2014. године, а његов циљ био је да се на систематичан начин посматра напредак реформи у свим секторима у области заштите животне средине. Ово је јединствен изазов, с обзиром на то да је реч о секторима који, упркос својој повезаности, функционишу засебно – попут воде, ваздуха, земљишта, природних станишта, итд. Самим тим, теже је доћи до релевантних информација о стању животне средине и напретка реформи.

С годинама, извештаји Коалиције 27 добијали су на значају, не само као документ стваран за државне институције, доносиоце одлука и стручњаке, већ и као важан извор информација о стању животне средине за ширу јавност. У складу с тим, визија и циљеви Коалиције 27 се мењају и развијају, а стратешко планирање било је идеална прилика да чланице дефинишу које активности на краткорочном и дугорочном плану доприносе мисији мреже.

Коалиција 27 је мрежа организација која заговара и подстиче учешће јавности у процесу приступних преговора Републике Србије са Европском унијом и предлаже решења која ће допринети заштити и унапређењу животне средине и квалитету живота грађана. Коалицију 27 основале су 2014. године организације цивилног друштва првенствено ради мониторинга и доприноса преговорима у Поглављу 27.

Организације удружене у Коалицију 27 су: Алтернатива за безбедније хемикалије, Београдска отворена школа, Центар за унапређење животне средине, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Инжењери заштите животне средине, Један Степен Србија, Мрежа за климатске акције Европе (CAN), Млади истраживачи Србије и Светска организација за природу (WWF).

Један од главних циљева програма ЕКО-СИСТЕМ јесте управо ојачавање оваквих мрежа цивилних организација, које удруживањем увећавају своје логистичке, преговарачке и финансијске капацитете. Од наредне године, Млади истраживачи Србије додељиваће грантове намењене цивилном друштву које делује у области заштите животне средине. Да добијаш информације о активностима Младих истраживача Србије и новостима у оквиру програма ЕКО-СИСТЕМ, пријави се за наш билтен или нас прати на нашој Фејсбук и Инстаграм страници!


Повезани чланци

„Веће укључивање грађана у одлуке о животној средини“
Измењено:07 јуна 22

„Веће укључивање грађана у одлуке о животној средини“

Грађани Србије имају сасвим јасну перцепцију о тренутном стању животне средине у Србији, чији су саставни део, као и визију како би она требало да изгледа у будућности, заједнички је закључак учесника данашње конференције „Од страха до наде – Грађани Србије о животној средини“ одржане у оквиру пројекта “ВОЛВОX – Снага заједнице”. Пројекат Волвоџ финансиран […]

Прочитај више
Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50
Измењено:13 маја 22

Консултација са организацијама цивилног друштва Стоцкхолм+50

У оквиру Националних консултација Србије за међународну конференцију Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика, која ће се одржати  2. и 3. јуна 2022. године у Стокхолму, одржане су и консултације са организацијама цивилног друштва које се баве заштитом животне средине и одрживим развојем. Током догађаја окупљеним представницима цивилног сектора презентовани […]

Прочитај више