Како велике промене у друштву крећу од неформалних група

Како велике промене у друштву крећу од неформалних група
Измењено:28 јула 20

Активно укључивање грађана у живот локалне заједнице није лак задатак. Први камен спотицања обично бива уверење грађана да они не могу да мењају ствари – да је за све велике одлуке задужен неко други и да се те одлуке доносе иза затворених врата. Истовремено, активнији ангажман у оквиру удружења грађана, која имају капацитет да врше притисак на доносиоце одлука или покрећу догађаје, често се чини као превише компликован и бирократизован процес.

Постоји ли начин да се ови проблеми премосте? У дугогодишњем раду са младима, Млади истраживачи Србије су препознали ове изазове и једно од решења уобиличили у оквиру програма „Снажно зелено“. Овај програм настоји да финансијски помогне неформалним групама да се активирају у области заштите животне средине и одрживог развоја локалних заједница.

За почетак, шта су неформалне групе?

Хајде да дефинишемо неформалне групе – јер на први поглед, и та реч делује помало формално. Неформалне групе подразумевају групе од најмање пет особа, које нису регистрована организација, али имају заједнички циљ и званичног представника или представницу групе. Дакле, довољно је да имаш екипу и заједничку идеју како да унапредите стање животне средине у својој заједници – било кроз неки догађај или решавање неког проблема. Не морате да оснивате удружење, не морате да се бавите папирологијом.

У оквиру програма “Снажно зелено”, подржани пројекти могу бити кампање, јавне манифестације, радионице, уличне акције, маркетиншке активности, креирање акционих планова и пројеката, правна заштита, па чак и амбициознији пројекти попут изградње или обнове зелених инфраструктура мање површине.  О могућностима које овај програм нуди и досадашњим искуствима Младих истраживача са неформалним групама, разговарали смо са координатором пројекта “Снажно зелено”, Бојаном Бероњом.

  • Како сте дошли на идеју да направите програм усмерен искључиво на неформалне групе?

Више од четрдесет година Млади истраживачи Србије покрећу и развијају активности које доприносе одрживом развоју, волонтеризму и заштити животне средине. Волонтерске активности које спроводимо најчешће стављамо у функцију заштите животне средине.

Искуство у организацији међународних радних волонтерских кампова научило нас је да најбоље идеје долазе од групе грађана која се спонтано окупи и има слободу одлучивања и деловања. Слично је и са другим активностима у којима смо се, са неким другим организацијама, прикључили баш тим, мањим групама грађана који су желели да се њихов глас даље чује и да укажу на проблеме који их тиште или на које им нико из локалне самоуправе не одговара.

  • Каква су досадашња искуства МИС-а у раду са неформалним групама?

Поред наше подршке различитим организаторима волонтерских кампова, прошле године смо кроз програм „Млади су закон“ у сарадњи са више организација подржали 135 неформалних група младих које су решавале проблеме у локалним срединама.

Најчешће су то биле акције које су имале за циљ унапређење положаја младих, локалне заједнице и превасходно животне средине. То указује на чињеницу да су млади све свеснији ризика које са собом носи лоше стање животне средине, али и потребе да се то стање промени.

Оно сто знамо, из нашег дугогодишњег искуства у раду са неформалним групама, јесте да се најчешће издвоји нека група која жели да конкретизује своје активности и да их дугорочно спроводи. Тада се оснивају локална удружења која даље, најчешће врло успешно, раде на решавању проблема или потреба у тој локалној средини.

  • Које успешне примере бисте издвојили?

Ово је сјајна прилика да се подсетимо једне од првих група која је самоорганизовано, у оквиру иницијативе за заштиту парка „Пети паркић“, скренула пажњу јавности на угрожавање животне средине на Звездари и изборила се са системом.

Пре више од десет година „развој града“ је захтевао да се велики стамбено-пословни објекат и гаража гради баш на простору јединог парка између низа зграда у том делу града. Сукоб између инвеститора, локалне самоуправе и грађана је трајао више од три године. Након постизања договора између инвеститора и Града Београда, Иницијативни одбор за одбрану тог парка је поднео захтев за измену Регулационог плана тог дела земљишта. Коначно, предлог је усвојен у Скупштини града и та парцела је уврштена у систем градских паркова.

Последњих година смо сведоци низа локалних иницијатива у планинским крајевима југу и истоку земље, који су на удару инвеститора који желе да граде минихидроелектране. Једна њих је прерасла у покрет “Одбранимо реке Старе планине”. Недавно је “Битка за Кошутњак” мобилисала Београђане да се окупе око заједничког циља. Све ове групе, било неформалне или у статусу удружења, врло јасно инсистирају на свом праву на здраву животну средину и учешће у доношењу одлука које их се тичу. Такође, веома су активне групе које раде на заштити Фрушке горе, као и групе из урбаних подручја које указују на погубно дејство великих загађивача животне средине у Бору или Смедереву.

  • Шта су очекивања од овог програма? Да ли би он могао временом да се устали?

Оно што смо поставили као циљеве пројектом се односи управо на оно што смо у претходним годинама препознали као потребу, управо оно што су нам различите групе активисте навеле као најчешће изазове са којима се суочавају.

Желимо да подржимо неформалне групе у решавању локалних еколошких и друштвено-економских проблема. Кроз ту подршку, они имају прилику и да науче како да прате актуелна дешавања и налазе информације које су неретко полускривене од јавности. Потом, овакви пројекти су одличан начин да се испраксају у борби за своја права кроз правне и институционалне оквире.

Како даље?

Коју год идеју да имаш – немаш шта да изгубиш. Можеш да спроведеш свој пројекат и уживаш у његовом успеху – а можда баш кроз “Снажно зелено” схватиш да је то само почетак и да је твојој локалној заједници потребно ново удружење које ће се континуирано ангажовати за добробит својих суграђана.

На страници програма “Снажно зелено” пронаћи ћеш детаљне информације о условима пријављивања, роковима, као и формуларе за пријаву. Конкурс је стално отворен, а први круг селекције пријава завршава се 3. августа!

Програм „Снажно зелено“ се спроводи у оквиру пројекта Зелени инкубатор уз финансијску подршку Европске уније. Пројекат реализују Београдска отворена школа, Млади истраживачи Србије и Инжењери заштите животне средине. Садржај ове странице  не одражава нужно ставове Европске уније и за њега су одговорни искључиво аутори.


Повезани чланци

Зелени инкубатор: ботаничка башта, биомаса, „бинацикл“ и зелено буђење
Измењено:29 мар 21

Зелени инкубатор: ботаничка башта, биомаса, „бинацикл“ и зелено буђење

Неформалне групе Љубичица из Шапца, Зелени СКОК из Сремских Карловаца, Завичајци из Ваљевске Каменице и  Студенти сценске архитектуре, технике и дизајна из Новог Сада добиће прилику да реализују своје пројекте у оквиру програма подршке неформалним групама Зелени инкубатор. Пројекте ове четири групе Евалуациона комисија је оценила највишим оценама након првог циклуса у другој години пројекта […]

Прочитај више
ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – ГОДИШЊА РЕВИЗИЈА ПРОГРАМА ЕКО-СИСТЕМ
Измењено:12 мар 21

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА – ГОДИШЊА РЕВИЗИЈА ПРОГРАМА ЕКО-СИСТЕМ

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ СРБИЈЕ ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА ЗА  УСЛУГA ЕКСТЕРНЕ РЕВИЗИЈЕ ПРОГРАМА ЕКО-СИСТЕМ: ПОДРШКА РЕФОРМАМА РЕФОРМАМА У ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У периоду од 12.03.202. до 26.03.2021. године Млади истраживачи Србије (МИС) ће прикупљати понуде за наведену набавку. Средства су обезбеђена у оквиру програма „ЕКО-СИСТЕМ подршка реформама у заштити животне средине“ подржаним од стране Шведске. […]

Прочитај више