Јун, месец наших највећих река – Дан Саве и Дан Дунава

Јун, месец наших највећих река – Дан Саве и Дан Дунава
Измењено:30 јула 20

МИС су годинама посвећени промовисању важности међународне сарадње на сливовима великих река. Успостављена сарадња и пратећи програми које координирају међународне комисије за слив реке Саве (ISRBC) и слив реке Дунава (ICPDR) највидљивији су сваке године у месецу јуну у ком се обележавају ДАНИ ове две реке.

 

Међународни ДАН САВЕ – 1. јун

Овај дан проглашен је 2007. године од стране Оквирног споразума о сливу реке Саве.

Из текста објављеног на сајту Савске комисије издвајамо саопштење које се односи на активност Парламента младих који од прошле године у Србији координирају МИС:

„Традиционално главна манифестација којом се обележава Дан реке Саве – Парламент младих са слива реке Саве, нажалост, ове године није одржанa како је првобитно планирано 30. и 31.05. због мера које се спроводе у склопу заштите од ширења пандемије узроковане вирусом COVID 19, али није дефинитивно отказан. Одржавање деветог по реду састанка Парламента младих је померено за јесен 2020. Уколико то прилике дозволе Парламент ће се одржати у Бањалуци, са главном темом „Заштитимо наше културно наслеђе“.

О осталим активностима поводом Дана Саве 2020. године можете прочитати овде.

На сајту Јавног предузеђа Србијаводе овим поводом је постављен Квиз о реци Сави.

Средњошколаци, ПРАТИТЕ НАС почетком следеће школске године. Искористите прилику да истражите тему културног наслеђа на делу слива кроз Србију, разрађујте идеје за групне радове којима ћете се изборити да будете једна од две екипе које ће представљати Србију на наредном догађају Парламента младих са слива реке Саве. О такмичењу можете сазнати више на нашим страницама.

 

Међународни ДАН ДУНАВА – 29. јун

Дан Дунава је саставни део сарадње подунавских земаља и прославља се у свих четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, како би се подигла свест за очување реке код што већег броја појединаца и како би се апеловало на рационалну употребу водених ресурса. Обележава се на целом сливу од 2004. године.

О плану за обележавање Међународног Дана Дунава ове године у условима пандемије узроковане вирусом COVID 19, може се прочитати овде. За Србију је најављено да ће бити формирана платформа на сајту www.srbijavode.rs на којој можемо наћи кратке едукативне филмове о знаменитостима реке Дунав и квиз за учеснике који желе да провере своје знање о Дунаву.

МИС су дошли до информације о занимљивом дешавању које може бити интересантно нашим пратиоцима:

„У недељу, 14. јуна у 12 часова испред галерије “Стара капетанија” на земунском кеју, Kеј Ослобођења бр. 8, поводом обележавања Дана Дунава одржаће се бесплатна радионица фотографије у природи за младе и вођење кроз изложбу “Моја река, моји снови”. Програм воде: ауторка изложбе Зорица Никић и кустос Бранка Милутиновић.“

Одлуком организатора, традиционални наградни конкурс „Дунавски уметник“, који у Србији спроводе МИС, померен је такође за наредну школску годину. Најаве за ову годину су помињале и неке измене у досадашњим категоријама радова и старосним групама. МИС су ту да вас информишу о детаљима када буду добили новости и појединости од организатора за цео слив Дунава.

 

 


Повезани чланци

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?
Измењено:15 сеп 23

Да ли смањење буџета Министарства заштите животне средине значи и удаљавање од европских стандарда?

На путу ка Европској унији Србија се сусреће са бројним проблемима, а након одлуке да буџет Министарства животне средине у 2023. години буде смањен за 4 милијарде динара, може се рећи да ће достизање стандарда у овој области бити један од највећих изазова. Коалиција 27 скоро десет година уназад прати напредак Србије у Поглављу 27, […]

Прочитај више
Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“
Измењено:04 сеп 23

Отворен конкурс „Дунавски уметник 2023“

Позивамо заинтересоване, узраста од 6 до 18 година, да се пријаве на овогодишњи конкурс за учешће на Међународном такмичењу „Дунавски уметник 2023“. „Дунавски уметник“ је међународно, еколошко-уметничко, такмичење које организује Међународна комисија за слив реке Дунав и Глобално партнерство за воде за Централну и Источну Европу. Конкурс се спроводи у 14 земаља на сливу реке Дунав од 2004. […]

Прочитај више